Οι Dani Pedrosa, Marc Marquez, Valentino Rossi, Jorge Lorenzo και Stefan Bradl πήραν μια πρώτη γεύση της απαιτητικής πίστας Circuit of the Americas, η οποία θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά αγώνα MotoGP στις 21 Απριλίου, για το δεύτερο γύρο του φετινού πρωταθλήματος.

Η πρώτη ημέρα των ιδιωτικών δοκιμών χρησίμευσε στους αναβάτες για την αναγνώριση της διαδρομής και των ιδιαιτεροτήτων της: πώς ακριβώς είναι η πρόσφυση, πώς ανεβαίνει η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας, η κατεύθυνση του ιδιότροπου ανέμου που φυσά εκεί κάποιες φορές.

Το πρωί, ο αμερικανός Blake Young έριξε το Kawasaki της ομάδας Attack με την οποία έκανε επίσης δοκιμές. Η μοτοσυκλέτα πήρε φωτιά και έτσι η πρωινή περίοδος μειώθηκε χρονικά κατά πολύ. Μετά το μεσημέρι, η θερμοκρασία ανέβηκε σημαντικά, ο Marquez μείωσε το χρόνο του κατά 4 δεύτερα, αλλά και οι άλλοι αναβάτες βελτιώθηκαν σημαντικά.

Παρότι που ήταν αναγνωριστική μέρα, η ιστορία θα γράψει ότι ταχύτερα από όλους προσαρμόστηκε ο νεότερος, δηλαδή ο Marc Marquez. Ο νεαρός πρωτάρης ήταν στρογγυλοκαθισμένος στην κορυφή των χρονολογίων σχεδόν όλη μέρα, εκτός ενός εξηντάλεπτου, οπότε την πρωτοκαθεδρία είχε ο Pedrosa. Έπειτα ο Marquez κατέβασε πάλι το χρόνο του, κάνοντας 2’04″619 κι άφησε δεύτερο το Dani, σχεδόν μισό δευτερόλεπτο πιο πίσω.

Όλη μέρα σχεδόν ακολουθούσε ο Stefan Bradl τους εργοστασιακούς αναβάτες της Honda, μένοντας μπροστά από τους Lorenzo και Rossi της Yamaha. Στο τέλος ο πρωταθλητής Jorge κατάφερε να σώσει τα προσχήματα για τη Yamaha όταν βρήκε ξαφνικά 7/10 του δευτερολέπτου και κατάφερε να περάσει τον αναβάτη της LCR, σπρώχνοντάς το στην 4η θέση.

Όσο για το Rossi, πρέπει να προσπαθήσει κι άλλο. Παρότι ήταν ο πιο «φιλόπονος», συμπληρώνοντας τους περισσότερους γύρους (68, όταν οι άλλοι έκαναν γύρω στους 50) ο Ιταλός κατέληξε με τον 5ο χρόνο της μέρας, 1 δευτερόλεπτο πίσω από το Jorge και 1,9 πίσω από τον πιτσιρικά της Honda. Δυσκολεύτηκε να βρει το σωστό σετάρισμα και να δαμάσει την τάση της Yamaha του για σούζα.

Οι περισσότεροι αναβάτες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την πίστα και τις εγκαταστάσεις της, αν και ο Pedrosa είπε πως είναι φτιαγμένη μάλλον για F1 παρά για μοτοσυκλέτες.

Χρόνοι πρώτης μέρας στο Austin:

1 Marquez M.Repsol Honda Team 2’04.619
2 Pedrosa D.Repsol Honda Team 2’05.047
3 Lorenzo J.Yamaha Factory Racing Team 2’05.291
4 Bradl S.LCR Honda MotoGP 2’06.053
5 Rossi V.Yamaha Factory Racing Team 2’06.507

Δείτε και στο βίντεο της Repsol Honda, τα πρώτα πλάνα μοτοσυκλέτας στη νέα πίστα της Αμερικής…