Το COSMOTE HISTORY HD υποδέχεται τον Μάιο τιμώντας μέσα από ένα εβδομαδιαίο αφιέρωμα (17 – 23/5) την επέτειο 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, το 12ήμερο της αντίστασης του κρητικού λαού, που συγκλόνισε την Ευρώπη και επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα κάνει πρεμιέρα η νέα παραγωγή της COSMOTE TV «‘Επιχείρηση Ερμής’ – Η Μάχη της Κρήτης», μία λεπτό προς λεπτό καταγραφή των γεγονότων που ξεκίνησαν στις 20/5 του 1941, όταν οι Γερμανοί ξεκίνησαν την αεραπόβαση στην Κρήτη. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν, επίσης τα ντοκιμαντέρ «Η Μάχη και η Κατοχή της Κρήτης» και «Πέρα από το τάγμα: Η κληρονομιά των Μάορι», καθώς και το τελευταίο επεισόδιο της σειράς «Στρατηγική: Από τον Δούρειο Ίππο στην τεχνητή νοημοσύνη», που είναι επίσης αφιερωμένο στη Μάχη της Κρήτης. 

Τον Μάιο στο κανάλι έρχονται ακόμα σε παραγωγή COSMOTE TV «Οι ήρωες των λογοτεχνών», στην οποία τριάντα συγγραφείς μιλούν για τους αγαπημένους τους λογοτεχνικούς ήρωες και η συμπαραγωγή «Δι’ ευχών και ερευνών», η οποία δίνει απαντήσεις σε αιώνια ερωτήματα που αφορούν στη ζωή, τον θάνατο και την ανθρώπινη ψυχή. 

Αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης 

Ο θρύλος της Μάχης της Κρήτης ζωντανεύει επί της οθόνης, μέσα από ανέκδοτες έως τώρα μαρτυρίες, αρχειακό υλικό και σύγχρονες γραφικές αναπαραστάσεις, στη σειρά «‘Επιχείρηση Ερμής’ – Η Μάχη της Κρήτης».

Προϊόν εκτενούς έρευνας και δεκάδων συνεντεύξεων σε Κρήτη, Αθήνα και Λονδίνο, η σειρά «φωτίζει» τα γεγονότα της Μάχης από την ελληνική πλευρά, χωρίς να παραβλέπει το ρόλο των συμμαχικών δυνάμεων και τη γερμανική οπτική. Την αφήγηση ζωντανεύουν μαρτυρίες Ελλήνων, Συμμάχων και Γερμανών στρατιωτών, που έλαβαν μέρος στη Μάχη, καθώς και αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, που ως μικρά παιδιά τότε, βρέθηκαν στη δίνη του πολέμου. Τα γεγονότα τεκμηριώνουν στρατιωτικοί αναλυτές και διεθνούς φήμης ιστορικοί, όπως ο Βρετανός Antony Beevor, το βιβλίο του οποίου «Κρήτη, η Μάχη και η Αντίσταση» θεωρείται μια από τις πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις διεθνώς.

Το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Πριν τη Μάχη», που θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 19/5, συστήνει τους αυτόπτες μάρτυρες – πρωταγωνιστές της σειράς και παρουσιάζει τις συνθήκες και τα γεγονότα που οδήγησαν στη Μάχη. Μέσα από γλαφυρές περιγραφές και τεκμηριωμένες ιστορικές αφηγήσεις, ο θεατής μεταφέρεται στην πανέμορφη Κρήτη του Μεσοπολέμου, όπου οι πρωταγωνιστές, μικρά παιδιά ακόμα, απολαμβάνουν τα αγαθά της ειρήνης και τη σχετική ευημερία του νησιού. Η σειρά θα προβάλλεται καθημερινά στις 22.00. 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί, επίσης, το ντοκιμαντέρ «Η Μάχη και η Κατοχή της Κρήτης», μια ξεχωριστή αναδρομή στην αεραποβατική επιχείρηση των Γερμανών στην Κρήτη (Δευτέρα 17/5, 22.00) και το «Πέρα από το τάγμα: Η κληρονομιά των Μάορι», ένα ντοκιμαντέρ για τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα στους Κρήτες και τους Νεοζηλανδούς Μάορι (Τρίτη 18/5, 22.00). Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την πρεμιέρα του τελευταίου επεισοδίου της παραγωγής της COSMOTE TV «Στρατηγική: Από τον Δούρειο Ίππο στην τεχνητή νοημοσύνη», το οποίο ξεδιπλώνει την τακτική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της σπουδαίας αυτής μάχης (Κυριακή 23/5, 22.00). 

Οι ήρωες των λογοτεχνών

Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, Έλληνες συγγραφείς μιλούν για τον αγαπημένο τους ήρωα και αναπτύσσουν τη σχέση τους μαζί τους. Από πού αντλούν έμπνευση οι λογοτέχνες; Τριάντα Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς αποκαλύπτουν. Στην πρεμιέρα της σειράς (Μ. Σάββατο 1/5 στις 20.45), ο ιστορικός και ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Θάνος Βερέμης μιλά για τον Συρανό Ντε Μπερζεράκ, ήρωα του θεατρικού έργου του Εντμόν Ροστάν. Οι «ήρωες των λογοτεχνών» θα προβάλλονται καθημερινά στις 20.45, ταυτόχρονα στο COSMOTE HISTORY HD και το επίσημο κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube.

Δι’ ευχών κι ερευνών

Υπάρχει ψυχή και πού πάει μετά τον θάνατο του σώματος; Πότε η τροφή γίνεται υπερβολή; Πώς αντιλαμβανόμαστε το δούναι και λαβείν; Επιστήμη και θρησκεία δίνουν απαντήσεις στα αιώνια αυτά ερωτήματα. Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 17/5 στις 23.00.

Αμέσως μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, κάθε νέο επεισόδιο των σειρών θα είναι διαθέσιμο μέσα από τη δωρεάν, on demand υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.