«Με την επίμαχη διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο “Ρυθμίσεις Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις” ρυθμίζεται προσωρινά η νόμιμη μεταφορά με ψηφιακή τεχνολογία από τους παρόχους δικτύου (διαχειριστές φάσματος) του εκπεμπόμενου από τους παρόχους περιεχομένου (τηλεοπτικούς σταθμούς) τηλεοπτικού προγράμματος», αναφέρει άτυπη ενημέρωση της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης.

Όπως επισημαίνεται ακόμα, «σε καμία περίπτωση η ρύθμιση αυτή δεν ισοδυναμεί με αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ούτε αποσκοπεί στην αποφυγή αδειοδότησής τους ως παρόχων περιεχομένου, η οποία θα λάβει χώρα κανονικά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, από τις οποίες θα προκύψουν σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο».

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι «με την εν λόγω διάταξη προβλέπεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τη νόμιμη εκπομπή του προγράμματός τους με ψηφιακή τεχνολογία, θα πρέπει να συμβληθούν με νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους δικτύου.

Με τον τρόπο αυτό, μέχρι να υλοποιηθεί η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, σύμφωνα με το ν. 3592/2007, οι πάροχοι δικτύου που θα προκύψουν από την επικείμενη διαγωνιστική διαδικασία της ΕΕΤΤ θα επιτρέπεται κατά το ενδιάμεσο αυτό χρονικό διάστημα να μεταφέρουν “ψηφιακά” το πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών από εκείνα τα κέντρα εκπομπής, όπου έχει γίνει σταδιακή ψηφιακή μετάβαση.

Η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, διότι διαφορετικά δεν μπορεί να διασφαλιστεί η έγκαιρη και προσήκουσα μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή, αλλά και η απρόσκοπτη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος σε όλη την επικράτεια, μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του οριστικού χάρτη συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος, καθώς και του χρονοδιαγράμματος οριστικής παύσης αναλογικών τηλεοπτικών εκπομπών σε όλη τη χώρα».
 
Τέλος, επισημαίνεται ότι «η οριστική παύση των αναλογικών εκπομπών, η οποία θα λάβει χώρα μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014, οπότε και θα περάσουμε στην πλήρη ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή, συνδέεται άμεσα με την απελευθέρωση και αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος, η οποία αφενός αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας και αφετέρου θα αποφέρει έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο».