Καταδίκη της επίθεσης κατά του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα

Τρεις αστυνομικοί κι ένας στρατιωτικός ανάμεσα στους δράστες


MEDIA
23:47
21/08/2018
Καταδίκη της επίθεσης κατά του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα
12
loading

Ανακοίνωση συμπαράστασης για τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχτηκε ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).

Στην ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ τονίζει ότι «με αγανάκτηση και οργή πληροφορήθηκε για τις νέες ακρότητες αντιδημοκρατικών στοιχείων στη Μυτιλήνη που στρέφονται κατά της ελευθερίας της έκφρασης με τη στοχοποίηση δημοσιογράφων που υπηρετούν το δικαίωμα στην απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών.

Αυτή τη φορά στόχος, των γνωστών πλέον στις αρχές κύκλων, αποτέλεσε το μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Στρατής Μπαλάσκας με αφορμή άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εμπρός» και τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook».

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ εκφράζει την «ολοένα και πιο έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ καθώς η αυξανόμενη θρασύτητα μιας δράκας ανθρώπων που διακατέχεται από μισαλλοδοξία, φανατισμό και φασιστικές αντιλήψεις, δεν αρκείται στις διαδικτυακές εξυβρίσεις αλλά καλεί πλέον δημοσίως σε πράξεις βίας εναντίον όσων έχουν στοχοποποιηθεί για τις μη αρεστές απόψεις τους».

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ καλεί τις Δικαστικές και τις Εισαγγελικές Αρχές να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εφαρμόσουν τη νομιμότητα στη Μυτιλήνη που αποτελεί τμήμα της Ελληνικής Επικρατείας και για το οποίο ισχύουν χωρίς καμία εξαίρεση το Σύνταγμα της Ελλάδας και οι νόμοι της χώρας».

Επίσης καλεί την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου να «σταματήσει τώρα την ανομία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και επιπλέον να διερευνήσει με τις εσωτερικές διαδικασίες που προβλέπονται, αν υπάλληλοί της εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες».

Τέλος το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει σε αντιδημοκρατικά και φασιστικά μορφώματα να εκφοβίσουν λειτουργούς της ενημέρωσης και σε κάθε περίπτωση θα στέκεται απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα άμεσου ή έμμεσου προπηλακισμού σε λειτουργούς της ενημέρωσης».

«Οι προκλήσεις δεν θα λυγίσουν κανέναν. Αντίθετα μας κάνουν πιο δυνατούς. Αυτοί που θα λυγίσουν στο τέλος θα είναι οι εχθροί της ενημέρωσης, της νομιμότητας και της δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η διαδικτυακή επίθεση στον δημοσιογράφο

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τρεις Αστυνομικοί, εκ των οποίων οι δυο συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου, και ένας στρατιωτικός συγκαταλέγονται στην ομάδα που τις τελευταίες μέρες εξαπέλυσε διαδικτυακή επίθεση κατά του δημοσιογράφου, ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο βόρειο Αιγαίο, Στρατή Μπαλάσκα.

Στις 16 Αυγούστου, με αφορμή χρονογράφημα του δημοσιογράφου το 2015 στην εφημερίδα της Μυτιλήνης «ΕΜΠΡΟΣ» που αναδημοσιεύθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Στρατής Μπαλάσκας δέχθηκε πρωτοφανή διαδικτυακή επίθεση. Το χρονογράφημα αναφερόταν σε ένα μικρό υπόγειο παρεκκλήσι της Παναγιάς που βρισκόταν ανάμεσα στους οίκους ανοχής της Μυτιλήνης του μεσοπολέμου και το οποίο χρησιμοποιούσαν για τις λατρευτικές τους ανάγκες οι γυναίκες, Μικρασιάτισες πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους, που δεν τους επιτρέπονταν να πάνε στις άλλες «εκτός των τειχών και «καθώς πρέπει» εκκλησίες. Το χρονογράφημα στηρίζονταν σε ιστορικές πηγές και σε έρευνα του ίδιου του δημοσιογράφου που ενεργά ασχολείται με θέματα τοπικής ιστορίας και ιδιαίτερα με την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων στη Λέσβο.

Ακολούθησε συντονισμένη δράση με τη οποία άρχισε να διαδίδεται διαδικτυακά ο τίτλος του άρθρου και μόνο αυτός συνοδευόμενος από σχόλια που προσέβαλαν επαγγελματικά, συκοφαντούσαν και εξύβριζαν. Καλούσαν μάλιστα και στην ηθική και φυσική εξόντωση του δημοσιογράφου. Προσέβαλαν ακόμα και τη μνήμη της νεκρής μητέρας του δημοσιογράφου.

Των παραπάνω είχαν προηγηθεί και άλλα επεισόδια. Το απόγευμα της Κυριακής 12 Αυγούστου στην προκυμαία της Μυτιλήνης ενώ περπατούσε δέχθηκε επίθεση με ύβρεις και απειλές από τρεις αγνώστους που συμμετείχαν στην υποστολή της σημαίας στο λιμάνι της. Το γεγονός το κατήγγειλε μάλιστα στην τοπική ηγεσία της αστυνομίας. Ανήμερα της 15ης Αυγούστου καλύπτοντας δημοσιογραφικά την πυρκαγιά στο άλσος Τσαμάκια της πόλης δέχθηκε φραστική επίθεση από έτερο άτομο το οποίο την επομένη μέσω της προσωπικής σελίδας του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του επιτέθηκε ξανά λεκτικά.

Πάντως δεν είναι η μόνη φορά που οι δημοσιογράφοι της Λέσβου έχουν δεχθεί επιθέσεις ενώ έκαναν τη δουλειά τους. Μάλιστα η δράση τους, καταγγέλλεται ως ανεξέλεγκτη αφού οι μηνύσεις που κατατέθηκαν σε βάρος τους αλλά και η γενικότερη δραστηριότητα τους ελέγχονται από τη δικαιοσύνη με χαρακτηριστική βραδύτητα. Ας σημειωθεί ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη ομάδα ελέγχονται για πολύ σοβαρές πράξεις σε σχέση με τα επεισόδια σε βάρος μεταναστών τον περασμένο Απρίλιο πλην όμως η όλη υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προανάκρισης.

Τον περασμένο Μάιο κατατέθηκε αναφορά από το τμήμα βορείου Αιγαίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) μαζί με το σύνολο των στοιχείων που αποδεικνύουν την καταγγελλόμενη δράση, πλην όμως δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης.

Ας σημειωθεί ότι συνελήφθη αστυνομικός στο πλαίσιο του αυτοφώρου το βράδυ του Σαββάτου μετά από μήνυση του Στρατή Μπαλάσκα, ο οποίος απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος, όμως λίγες ώρες μετά επανήλθε συνεχίζοντας τη εξύβριση, τη συκοφαντία και τις απειλές. Σήμερα Δευτέρα υπεβλήθη σε βάρος του συμπληρωματική μήνυση οπότε ο Αστυνομικός συνελήφθη για δεύτερη φορά και απολογήθηκε.

Συνολικά κατηγορούμενοι για την υπόθεση, γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, είναι τρεις Αστυνομικοί και ένας υπαξιωματικός του Στρατού. Εναντίον των τριών Αστυνομικών διατάχθηκε και διοικητική έρευνα προκειμένου να εξετασθούν τα παραπτώματα στα οποία έχουν υποπέσει.

Συνολικά για τη διαδικτυακή επίθεση κατά του δημοσιογράφου έχει ζητηθεί με μηνυτήρια αναφορά η άσκηση δίωξης σε 15 άτομα.

Δήλωση Στρατή Μπαλάσκα

«Την περασμένη Κυριακή 12 Αυγούστου στο λιμάνι της Μυτιλήνης δέχθηκα επίθεση από ομάδα ακροδεξιών που επέστρεφαν από τη γνωστή φιέστα της υποστολής της σημαίας και οι οποίοι εν μέση οδώ με καθύβρισαν και με απείλησαν. Ακόμα και στη διάρκεια της φωτιάς στο άλσος Τσαμάκια ανήμερα της Παναγιάς, άλλος ακροδεξιός ο οποίος όλως τυχαίως βρέθηκε εκεί, με έβριζε την ώρα της δουλειάς μου φωνάζοντας ότι καλύπτω τους "λαθροπιθήκους" και "τα πιάνω από τις ΜΚΟ". Ανάλογη ήταν και η ανάρτηση του στο Facebook λίγες ώρες μετά στην οποία με αποκαλούσε «χοντρομα...» και «τομάρι».

Θεωρώ ότι κάποια στιγμή οι μέχρι τώρα λεκτικές φυσικές ή διαδικτυακές επιθέσεις θα περάσουν σε επίπεδο απόπειρας φυσικής εξόντωσης κάποιου από όλους εμάς. Στη Μυτιλήνη λειτουργεί οργανωμένο τάγμα εφόδου, συμμορία που μέρα με τη μέρα η δράση της αναβαθμίζεται τα δε μέλη της αποθρασύνονται κυρίως λόγω της ατιμωρησίας. Από τους πρώτους στόχους τους εμείς ΟΛΟΙ οι άνθρωποι της ενημέρωσης.

Οι όποιες μας παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σε επίπεδο Λέσβου αποδεικνύονται σε αντίθεση με τη γειτονική μας Χίο αργές ενώ έχω την αίσθηση ότι το προχώρημα τους εμποδίζεται από ένα αόρατο πέπλο προστασίας της συμμορίας αυτής. Τρεις και τέσσερις σχεδόν μήνες μετά τις αναφορές μας στον Εισαγγελέα μετά την παράσταση που πραγματοποιήσαμε, και ουσιαστικά τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα.

Να περιμένουμε η όλη κατάσταση να οπλίσει το χέρι κάποιου φανατικού; Να περιμένουμε να πέσει θύμα κάποιος από εμάς ή κάποιος από αυτούς που ο φανατικός θεωρεί εχθρούς για να λειτουργήσει ΑΜΕΣΑ η Δικαιοσύνη; Τι άλλο πρέπει να γίνει στο νησί για να γίνει αντιληπτό ότι εξόν από την ψήφο των ακραίων υπάρχει και η υπόθεση της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης των θεσμών της;»

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar τουρλομπουκι

  Με της πλατες της αστυνομίας γινονται η μαγκιες;Μια ζωη θρασυδειλοι ψευτοπατριώτες.

 2. avatar L O L

  Ακροδεξιοί δημόσιοι υπάλληλοι:) Στείλτε τους σπίτια τους

 3. avatar Αβραάμ Μπεναρόγια

  Ένας νέος συμμοριτοπόλεμος είναι η μόνη λύση...Ή ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Ή ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ...αυτοί μας αφανίζουν και εμείς καθόμαστεμσαν σαν κοτούλες...

 4. avatar 3 γιαγιάδες

  Στρατή, εμείς θέλουμε να μας πεις αν θα πάρουμε τελικά εκείνο το έρημο το νόμπελ που μας είχατε τάξει τότε που κάτσαμε να μας φωτογραφίσετε.

 5. avatar Μια απ’ τα ίδια

  Τυπικός κομμουνιστής...θρασύς και αδίστακτος όπου μπορεί και κλαψιάρης με δημοκρατικές ανησυχίες όταν δεν του βγαίνει. Μπαλάσκα χώνεψέ το... ο λαός της Λέσβου δεν αντέχει άλλο ούτε εσάς ούτε όλο αυτό το συρφετό που μας κουβαλήσατε. ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΙΣΩ!

 6. avatar προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ

  Η θέση φέρνει αντίθεση και η έκφρασή της απί το διαδύκτιο είναι θεμιτή.
  Αθέμιτη είναι η αντιδημοκρατική θέση σας σύντροφοι της "εσηεπην".
  Στην Δημοκρατία ΟΛΟΙ έχουν δικαίωμα λόγου συντροφοφασίστες.

 7. avatar Ο κομμουνισμός είναι πανούκλα

  Τι έγινε ρε Μπαλάσκα είδες ότι δεν πιάνει πια η μαρξιστική προπαγάνδα στη Λέσβο και το έριξες στις μηνύσεις;

 8. avatar Αντίστα

  Είναι το καλύτερο παιδί, κύριος σε όλα, δημοκράτης και κάθε άλλο παρά [...], η δε μητέρα του μια σεβάσμια κυρία, [...] κλπ κλπ. Τι είναι αυτά που λένε οι φασίστες;... ντροπή!!! Τον σεβόμαστε και κάθε άλλο παρά μπινελίκια του ρίχνουμε. Ευχές μόνο δίνουμε, για μακροημέρευση και ευτυχία! Να ζήσει σαν τα ψηλά βουνά και κάθε άλλο παρά κακό να τον έβρει. Για μας ευχόμαστε κάθε άλλο παρά σε γκουλαγκ να βρεθούμε! Υγιαίνετε!

  1. avatar Απάντηση σε: Αντίστα

   Το χρυσαυγίτικο, στιλ, παντός δεν το κρύβεις.
   Αφιερωμένο εξαιρετικά.

   https://www.youtube.com/watch?v=f5ae9JpbkN0

   Του Αδόλφου τα εγγόνια, η σαβούρα του ντουνιά, κάνουνε πως δε θυμούνται του παππού τους τον νταλκά. Του '45 Απρίλης κι ο Αδόλφος με λυγμό: «Ρε τι μου 'κανε ο Στάλιν με τον Κόκκινο Στρατό, το σφυρί έχω στο κεφάλι, το δρεπάνι στο λαιμό».
   ...

   1. avatar Χαλάρωσε μπολσεβίκε

    Χωρίς την βοήθεια των καπιταλιστών συμμάχων σας δεν θα σας είχε μείνει ούτε σφυρί ούτε δρεπάνι από το '41. Και μην ξεχνάς ότι εσείς δεν ηττηθήκατε στρατιωτικά πολεμώντας μόνοι εναντίον όλων αλλά καταρρεύσατε μόνοι σας, κοινωνικά και πολιτικά, καταλήγοντας τελικά στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

    1. avatar Αντίστα

     Όπως κατάλαβα επειδή μίλησα με τα καλύτερα λόγια για τον κύριο αυτό, μιας που δεν θέλω να καταλήξω στα γκουλαγκ, εσύ θα μου φέρεις το σφυρί στο κεφάλι και το δρεπάνι στο λαιμό. Λογικό, για μπολσεβίκο.

 9. avatar Μα είναι δυνατόν?

  Μα που ζούμε τέλος πάντων? Το παιδί αυτό είναι ένας μαχόμενος-μπαρουτοκαπνισμένος δηλωμένος αριστερός -και άρα- αμερόληπτος δημοσιογράφος, που μπορεί να γράφει ότι του καπνίσει και για όποιον θέλει. Η αριστερά κυβερνά άλλωστε.
  Που είναι όμως η προστασία της κυβερνώσας αριστεράς στους μαχόμενους δημοσιογράφους της? Μα που ζούμε τέλος πάντων?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει