Τι αξίζει να δει ο επισκέπτης, που φτάνει στην Αθήνα και την κάνει να μπορεί να συναγωνιστεί επάξια τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές μητροπόλεις;

Μα φυσικά τη νυχτερινή της ζωή, τότε που οι άνθρωποι αλλάζουν ρυθμούς, τότε που όλες οι πόλεις μπορούν να κρύψουν τα ψεγάδια τους και να αποκαλύψουν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Η Αθήνα είναι «Μια Ευρωπαία της νύχτας» και αυτή ακριβώς την εικόνα της προσπαθούν να μεταφέρουν οι «27 της Ευρώπης», εστιάζοντας στους ανθρώπους, που είναι υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όταν πέφτει το σκοτάδι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία το 7,4% των Ευρωπαίων εργάζεται νύχτα. Η Ελλάδα με 5.5% βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο. Διψήφια νούμερα έχει με 14,7% η Σλοβακία με 11,1% η Βρετανία και με 10,1% η Μάλτα.

Από τον οδηγό ταξί, που «ταξιδεύει» ακόμα και στις πιο σκοτεινές γωνιές της πόλης, τον εφημερεύοντα χειρουργό, που έχει να χειριστεί επείγοντα περιστατικά, την φαρμακοποιό που υποδέχεται «παράξενους» επισκέπτες, μέχρι τον bar tender, το ραδιοφωνικό παραγωγό ή την DJ, που αναλαμβάνουν το δύσκολο καθήκον να μας διασκεδάσουν, και τον εστιάτορα ή τον ιδιοκτήτη καντίνας και τον «διανυκτερεύοντα» περιπτερά άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις ιδιομορφίες της νύχτας, μας μιλούν για αυτή και μας εξηγούν γιατί τελικά η πρωτεύουσα μας είναι τόσο ξεχωριστή όταν δύει ο ήλιος.

Στη ΝΕΤ, τo Σάββατο 21 Απριλίου 2012 στις 14:00