Πέραν των προτάσων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα που διαβιβάστηκε στην ΕΡΤ από τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τα μέλη του διοικητού συμβουλίου της ΕΡΤ κατέληξαν και σε άλλες προτάσεις που αφορούν τη θεσμική θωράκιση της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα:

Να κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις των γενικών διευθυντών Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Τεχνικών Υπηρεσιών, κυρίως Γ. Υφαντή και Μ. Πορτοκάλη. Καθήκοντα γενικού διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών θα ασκεί προσωρινά ο διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Ευάγγελος Λουριδάς, μέχρι το διαχωρισμό σε δύο ξεχωριστές γενικές διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικών Υπηρεσιών, ενώ τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών θα ασκεί ο Διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου, Νίκος Μιχαλίτσης, μέχρι την πλήρωση της θέσης που θα γίνει βάσει εσωτερικής προκήρυξης μέχρι τέλος Αυγούστου.

Να συστήσει άμεσα δύο επιτροπές, εκ των οποίων η πρώτη θα διερευνήσει τις περιπτώσεις εξωτερικών συνεργατών οι οποίοι απασχολούνταν στην ΕΡΤ σε αντικείμενο άλλο από αυτό που προέβλεπε η σύμβασή τους, ενώ η δεύτερη θα διερευνήσει τις περιπτώσεις ανακριβών βεβαιώσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών σχετικά με την έκδοση ΚΥΑ για την πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών. Στις επιτροπές αυτές θα μετάσχουν τα θεσμικά αρμόδια στελέχη της εταιρίας, ικανά στελέχη της εταιρείας που παρέμεναν επί σειρά ετών αναξιοποίητα, καθώς και εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Να αναθέσει στη νομική υπηρεσία της ΕΡΤ το θέμα του καταλογισμού ευθυνών σε στελέχη και υπαλλήλους που εμπλέκονται στις αναφερόμενες στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης υποθέσεις καθώς και τη διερεύνηση της δυνατότητας άσκησης ενδίκων μέσων για την αναζήτηση των αμοιβών που δόθηκαν σε τεχνικούς συμβούλους, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι είχαν προσληφθεί για συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με το πόρισμα, δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους.

Να ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής σε πειθαρχικό έλεγχο των αναφερόμενων στο πόρισμα των Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στελεχών της ΕΡΤ.

Τέλος, αποφασίστηκε:

α) η δημόσια ανάρτηση του ονομαστικού πίνακα των στελεχών και υπαλλήλων της ΕΡΤ στους οποίους είχαν καταβληθεί bonus, καθώς και τα ποσά που είχαν καταβληθεί σε κάθε έναν από αυτούς.

β) η συνέχιση της προσπάθειας αξιοποίησης του μόνιμου προσωπικού της ΕΡΤ, με δεδομένο πως το ΔΣ έχει ήδη ολοκληρώσει το έργο της καταγραφής αναγκών και προσωπικού και έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό του συστήματος και των διαδικασιών αξιολόγησής του. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική αξιοποίησης του προσωπικού της ΕΡΤ έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται με την πλήρωση θέσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών από το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας πολιτικής, η πλήρωση των θέσεων θα γίνεται με ανοιχτές εσωτερικές διαδικασίες ( προκήρυξη θέσεων).

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «με όλα τα παραπάνω αλλά και με σειρά μέτρων που θα ακολουθήσουν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, επιδιώκει τη θεσμική θωράκιση της ΕΡΤ έναντι περιπτώσεων και φαινομένων όπως τα αναφερόμενα στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και τη λειτουργία της εταιρείας σε καθεστώς διαφάνειας και κυρίως λογοδοσίας στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος και τη χρηματοδοτεί».