Εντολή στο ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας να αφαιρέσει τρεις δημοσιογράφους του BBC από έναν νέο κατάλογο κυρώσεων έδωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, όπως έκανε γνωστό με καταχώρισή του στο Twitter ο προεδρικός εκπρόσωπος Σβιατοσλάβ Τσεγκόλκο. «Η ελευθερία του Τύπου είναι για μένα μια απόλυτη αξία», δήλωσε ο Ποροσένκο, όπως αναφέρει ο Τσεγκόλκο στο μήνυμά του.

Η Ουκρανία δέχεται σήμερα επικρίσεις αφού απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε πολλούς δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων τρεις του BBC, στο πλαίσιο νέων κυρώσεων με στόχο πρόσωπα που εμπλέκονται, όπως υποστηρίζει, στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και στη σύγκρουση στις φιλορωσικές ανατολικές περιοχές της χώρας.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) εξέφρασε νωρίτερα τη λύπη της για την υπογραφή από τον πρόεδρο Ποροσένκο του διατάγματος αυτού που απαγορεύει την είσοδο στην Ουκρανία «τουλάχιστον 41 διεθνών δημοσιογράφων και μπλόγκερ για ένα χρόνο».

«Στην κυβέρνηση μπορεί να μην αρέσουν ή να μην συμφωνεί με ορισμένες ανταποκρίσεις, όμως το να χαρακτηρίζει τους δημοσιογράφους εν δυνάμει απειλή για την εθνική ασφάλεια δεν είναι μια απάντηση που αρμόζει. […] Το διάταγμα αυτό αντιβαίνει στα συμφέροντα της Ουκρανίας», ανέφερε η CPJ σε ανακοίνωσή της.

Ο ουκρανός πρόεδρος επικύρωσε χθες, Τετάρτη, ένα διάταγμα, που υιοθετήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας και με το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σε σχεδόν 400 προσωπικότητες και νομικές οντότητες που αντιπροσωπεύουν μια «απειλή, υφιστάμενη ή δυνητική, για τα εθνικά συμφέροντα, την εθνική ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο κατάλογος περιλαμβάνει πολυάριθμους ρώσους δημοσιογράφους που εργάζονται για μέσα ενημέρωσης όπως το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS και τα τηλεοπτικά δίκτυα Russia Today (RT) και NTV, αλλά επίσης δεκάδες ανταποκριτές προερχόμενους κυρίως από τη Βρετανία, το Ισραήλ, τη Μολδαβία, τη Λετονία και την Εσθονία.

Μεταξύ αυτών είναι τρεις δημοσιογράφοι του BBC με έδρα τη Μόσχα, ανάμεσα στους οποίους ο Στιβ Ρόζενμπεργκ και η Έμα Ουέλς, καθώς και πολλοί ισπανοί δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους ο Αντόνιο Παμπλιέγκα και ο Άνχελ Σάστρε, η τύχη των οποίων αγνοείται αυτή τη στιγμή στη Συρία. Ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται μεταξύ άλλων με τις γερμανικές εφημερίδες Die Zeit και Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης υψηλόβαθμους ρώσους αξιωματούχους, όπως τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου Αλεξέι Πουσκόφ, τον τσετσένο πρόεδρο Ραμζάν Καντίροφ και πολυάριθμους αυτονομιστές αξιωματούχους.