Σκληρό ρεπορτάζ, φαντεζί φωτογραφίες και συνεντεύξεις που… κόβουν τη ανάσα είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά του πρωτοπόρου περιοδικού «Actuel» που είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας το Μάη του 1968.

Σε μία εποχή όπου η θλίψη για την απώλεια των 70’s έχει στερέψει, τα ναρκωτικά έχουν γίνει σκληρά και μία νέα αστική κουλτούρα χωρίς ψευδαισθήσεις κάνει την εμφάνισή της, ήταν σχεδόν επιτακτική η ανάγκη να γεννηθεί ένα περιοδικό που θα διηγιόταν αυτήν την εποχή και θα απευθυνόταν σε όλους. Έτσι γεννήθηκε το «Actuel».

Στην αρχή καθιερώθηκε ως ένα μουσικό περιοδικό υπό τη διεύθυνση του Έλληνα Γιάννη Γεωργαράκου, «Karakos le Grec». Αργότερα περνάει στα χέρια του ατίθασου νέου Ζαν Φρανσουά Μπιζό που εντυπωσιάστηκε από τον τίτλο του περιοδικού και αποφασίζει να το κάνει δικό του. Από εδώ και στο εξής όλοι θα μιλάνε για ένα επαναστατικό περιοδικό.

Γρήγορα γίνεται το περιοδικό των προχωρημένων. Ροκ, ναρκωτικά, οικολογία, τεχνολογία, νύχτα, περιθώριο, διαφήμιση, κλάμπινγκ, μίντια και θέαμα. Τίποτα δεν λείπει από τις σελίδες του περιοδικού όσων αναζητούσαν μία νέα πλατφόρμα έκφρασης.

Η συνταγή πέτυχε μέχρι που τα λεφτά και η χλιδή τερμάτισαν αυτό το ωραίο ταξίδι το 1995.

Όλα αυτά μπορείς κανείς να τα δει αναλυτικά στον τόμο «Actuel, les belles histoires» που μόλις κυκλοφόρησε στη Γαλλία από τις εκδόσεις Editions de la Martiniere.