Ξεκίνησε ο δεύτερος… γύρος κριτικής για τη σειρά του Netflix «Harry & Meghan». Τα τελευταία επεισόδια περιλαμβάνουν και τον ισχυρισμό της δούκισσας του Sussex ότι η βασιλική οικογένεια την τάισε «στους λύκους», ενώ αρκετοί κριτικοί είχαν πολλά να πουν για όσα είδαν. Αφού κυκλοφόρησε το πρώτο μισό της σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix «Harry & Meghan», ένας κριτικός έγραψε ότι οι θεατές των τριών πρώτων επεισοδίων – που έδειξε τη σχέση του ζευγαριού και τις «μάχες» για την ιδιωτική ζωή – μπορεί να χρειαστούν έναν «κουβά», ενώ ένας άλλος είπε ότι η σειρά ήταν «τόσο αηδιαστική που σχεδόν δεν έφαγα το πρωινό μου».

Τα τρία τελευταία επεισόδια, που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη, πρόσφεραν λιγότερο ρομαντισμό και περισσότερα από αυτά που περίμεναν οι βασιλικοί παρατηρητές: λεπτομέρειες για το τι, σύμφωνα με το ζευγάρι, προκάλεσε τη δημόσια ρήξη με την οικογένειά τους. Μολονότι οι κριτικοί ήταν ίσως περισσότερο απογοητευμένοι από τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε αυτή τη σειρά επεισοδίων – συμπεριλαμβανομένου του ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ούρλιαξε στον πρίγκιπα Χάρι για το σχέδιό του να μειώσουν τους ρόλους τους ως εργαζόμενοι στην βασιλική οικογένεια-.

Οι κριτικοί δεν είδαν πάντως με τόσο θετικό μάτι την ταινία… σχολιάζοντας ότι γίνεται «επανάληψη μνησικακίας» και πως πρόκειται για «περιποιημένο ριάλιτι» (περιγραφές που προέρχονταν από τον αριστερό Guardian και τον κεντρώο Independent, οπότε μπορεί κανείς να φανταστεί τον τόνο που παίρνουν οι δεξιές εφημερίδες…). Πιο αναλυτικά, γράφοντας στον Guardian, ο Stuart Heritage είπε ότι το ντοκιμαντέρ είχε σαφώς επιλέξει τον πρίγκιπα Ουίλιαμ ως ανταγωνιστή του, υποδηλώνοντας ότι το «καδράρισμά» του ως αιτία διαμάχης ήταν, ίσως, υπερβολικό μερικές φορές: Όταν ανακοινώθηκε το Megxit, ο Ουίλιαμ προφανώς «ούρλιαξε» στον Χάρι. Ο Ουίλιαμ έβγαλε μια κοινή δήλωση που αφορούσε στα αδέρφια, χωρίς ωστόσο να ρωτήσει πρώτα τον Χάρι.

«Ο Ουίλιαμ έδεσε έναν αβοήθητο χωρικό στις ράγες του τρένου, εφηύρε τον κορονοϊό και ζει πίνοντας φρέσκο αίμα ορφανών. Λόγια που έχουν γραφτεί για τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Και η διαμάχη ανάμεσα στα δύο αδέρφια προφανώς συνεχίζεται ακόμα, γεγονός που ίσως εξηγεί γιατί η εκπομπή χρησιμοποίησε τόσο πολύ υλικό από την καταστροφική περιοδεία του Ιυίλιαμ στην Τζαμάικα».

Την περασμένη εβδομάδα, η Jessie Thompson του Independent φάνηκε πως ήταν από τους υποστηριχτές του ζευγαριού για τα δεινά που πέρασε ο Δούκας και η Δούκισσα του Sussex, γράφοντας ότι το ζευγάρι ήταν αγαπητό και αναγνώρισε ότι φαινόταν να αντιμετωπίζουν πολύ «προσωπικό πόνο». Αλλά αυτή την εβδομάδα, άλλαξε στάση περιγράφοντας ένα «άγρια ​​διασκεδαστικό» πρόγραμμα που έγινε «σχεδόν ανυπόφορο» και προσθέτει πως το ζευγάρι συνεχίζει να μένει στην εσωτερική λειτουργία ενός κόσμου που ισχυρίζονται ότι θέλουν απεγνωσμένα να ξεφύγουν: Μια περαιτέρω ειρωνεία είναι ότι, από την αποχώρησή τους, η συνάφεια της Μέγκαν Μαρκλ και του Χάρι βασίζεται στη συρρικνούμενη εγγύτητά τους με τη βασιλική οικογένεια. Έχοντας φύγει τόσο εντυπωσιακά, μπορούν τώρα να διατηρήσουν το ενδιαφέρον του κοινού μόνο παίρνοντας προσεκτικά υπολογισμένα κομμάτια από την προηγούμενη ζωή τους… «Είναι παγιδευμένοι σε μια βασιλική σαπουνόπερα δικής τους δημιουργίας – ταΐζοντας το θηρίο από το οποίο τόσο λαχταρούσαν να ξεφύγουν» σημείωσε. Κάποιοι είδαν τους ισχυρισμούς ως εκρηκτικούς, αλλά άλλοι όχι τόσο, ειδικά σε σύγκριση με τις αποκαλύψεις του ζευγαριού στη συνέντευξή τους με την Oprah Winfrey πέρυσι, μεταδίδουν οι New York Times.

Η Μέγκαν είχε πει στην Oprah ότι όταν ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί, υπήρχαν «συζητήσεις για το πόσο σκούρο μπορεί να είναι το δέρμα του παιδιού».

Ο βρετανικός Τύπος που παρακολουθούσε τα γεγονότα, είδε μια σημαντική εμβάθυνση της ρήξης μεταξύ του πρίγκιπα Χάρι, του αδελφού και του πατέρα του. Σε ένα επεισόδιο, φαίνεται πως ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ ή το επιτελείο του διέρρευσαν την ιστορία ότι το ζευγάρι σκόπευε να μετακομίσει στον Καναδά, με τη Μέγκαν να σημειώνει: «Ο μπαμπάς του είπε “Γράψε το” και το έκανε, και μόλις πέντε μέρες αργότερα ήταν στο πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας». Ο πρίγκιπας Χάρι ήταν επίσης λίγο επικριτικός για το πώς χειρίστηκε την κατάσταση η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία πέθανε τον Σεπτέμβριο, προτείνοντας ότι δεν τέθηκε στη διάθεσή της για να συζητήσει τα ζητήματά τους. (Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει τα τρία νέα επεισόδια, όπως έκανε και με τα τρία πρώτα). Η Daily Mail, η βρετανική ταμπλόιντ, χαρακτήρισε τα επεισόδια «έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ουίλιαμ και του Τσαρλς». Η Sun το χαρακτήρισε «βασιλικό βουητό», παραθέτοντας έναν βιογράφο της βασιλικής οικογένειας που αμφισβήτησε εάν το ζευγάρι θα προσκληθεί στη στέψη του Καρόλου τον Μάιο. Ο Piers Morgan, ένθερμος επικριτής του ζευγαριού για χρόνια, χαρακτήρισε τη σειρά «κλάψα» και «προδοσία» της βασιλικής οικογένειας σε μια στήλη για τη Sun, χλευάζοντας τη θέση της Μέγκαν στη γαμήλια ομιλία της ότι «η αγάπη κερδίζει».

Παρά τη γενική απέχθεια για το ντοκιμαντέρ που ένωσε τόσο την αριστερά όσο και τη δεξιά στη Βρετανία, υπήρξε συμπάθεια για την αφήγηση της Μέγκαν ότι είχε σκέψεις αυτοκτονίας μετά τον γάμο του ζευγαριού, το 2018, οι οποίες, όπως είπε, τροφοδοτήθηκαν εν μέρει από ένα μπαράζ αρνητικής κάλυψης από τον Τύπο. «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι υπήρξε πραγματικά (και εξακολουθεί να υπάρχει) μια καμπάνια δυσφήμισης», έγραψε η Nina Metz στο The Chicago Tribune. «Ήταν πραγματικά υπό “πολιορκία”. Πραγματικά φοβήθηκαν για την ασφάλειά τους».

Γράφοντας για τους Times του Λονδίνου, η Carol Midgley αναγνώρισε ένα επίπεδο αδικίας από τα μέσα ενημέρωσης και το παλάτι του Μπάκιγχαμ: Διότι όταν ο Χάρι και η Μέγκαν δεν κραυγάζουν και δεν καταγράφουν τον ιδιωτικό τους πόνο σε σκηνοθετημένες, καλλιτεχνικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, δίνουν μια πειστική περιγραφή του πώς ένιωσαν ότι τους επιτέθηκαν και τους εκφοβίστηκαν τμήματα των μέσων ενημέρωσης και ορισμένοι βοηθοί του παλατιού. Υπήρξε πράγματι μια χρονική περίοδος που για το Mail η Meghan δεν μπορούσε να κάνει τίποτα σωστά, είτε ακουμπούσε το μωρό της πολύ συχνά είτε φορούσε ένα φόρεμα έξω από τους ώμους, και η Kate δεν μπορούσε να κάνει τίποτα λάθος. Ήταν απογοητευτικό να βλέπεις τη μητέρα της Μέγκαν να στενοχωριέται αφού η Μέγκαν είπε ότι ένιωθε τόσο συγκλονισμένη από τις συνεχείς επιθέσεις που ήθελε να αυτοκτονήσει, κάτι που είναι φρικτό.

Ο Λούις Στέιπλς γράφει στο Slate ότι παρόλο που θεωρεί τη Δούκισσα του Σάσεξ θύμα «αφανώς ρατσιστικού και μισογυνιστικού εκφοβισμού» στον βρετανικό Τύπο, εξακολουθεί να βρίσκει το ντοκιμαντέρ του ζευγαριού, «ενοχλητικό», σημειώνοντας ότι το ζευγάρι εμφανίζεται ως «άσχετο, απορροφημένο από τον εαυτό του και πιο άκαμπτο από μια ταινία Hallmark.» Αλλά, υποστηρίζει ο Staples, αυτό δεν αναιρεί τα νόμιμα παράπονά τους.

«Καθώς το ζευγάρι συνεχίζει να μοιράζεται την ιστορία του», γράφει ο Στέιπλς, «όσοι από εμάς πιστεύουμε ότι είναι σωστά εδώ θα πρέπει απλώς να τους αφήσουμε να είναι και οι δύο: θυμωμένοι και ενοχλημένοι. Δεν είναι τέλειοι. Δεν χρειάζεται να είναι».

Εκτός από το οικογενειακό δράμα, υπήρχε ένα άλλο στοιχείο που τράβηξε την προσοχή των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης επειδή αφορούσε τα δικαιώματα της ίδιας της χώρας. Λίγες δημοσιεύσεις απέτυχαν να σημειώσουν ένα μήνυμα κειμένου από την ποπ σταρ Beyoncé που η Meghan είπε ότι έλαβε μετά τη συνέντευξη της Winfrey. Σε αυτό, είπε η Μέγκαν, η Μπιγιονσέ εξέφρασε την υποστήριξή της και είπε ότι πίστευε ότι η Μέγκαν «επιλέχθηκε για να σπάσει τις κατάρες των γενεών που πρέπει να θεραπευτούν». Αυτή η αξιολόγηση έλαβε την έγκριση του πρίγκιπα Χάρι: «Αυτό είναι καλά ειπωμένο», απάντησε.