Μια φορτισμένη συναισθηματικά συνομιλία απηύθυνε ο ηθοποιός Μάθιου Μακόναχι στον Λευκό Οίκο για το ζήτημα της οπλοκατοχής, το οποίο απασχολεί έντονα τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα μετά τα πολύνεκρα περιστατικά με πυροβολισμούς. Ο 52χρονος ηθοποιός λύγισε και αρκετές φορές έμοιαζε σαν να έχει έναν κόμπο στον λαιμό ενώ χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι τη στιγμή που διάβαζε τα βιογραφικά στοιχεία των θυμάτων.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός ζήτησε να ενισχυθούν οι έλεγχοι ιστορικού για αγορές όπλων και να αυξηθεί το ελάχιστο όριο ηλικίας για την αγορά τουφεκιού τύπου AR-15 από τα 18 στα 21. «Θέλουμε ασφαλή σχολεία και θέλουμε νόμους για τα όπλα που δεν θα διευκολύνουν τους κακούς να αποκτήσουν τα καταραμένα όπλα», είπε ο Μακόναχι.

Η ομιλία του έγινε μετά το μακελειό τον περασμένο μήνα σε ένα δημοτικό σχολείο στη γενέτειρά του, στο Ουβάλντε του Τέξας, όπου σκοτώθηκαν 19 μαθητές και δύο δάσκαλοι.

Σε μια άκρως προσωπική ομιλία διάρκειας 22 λεπτών, ο Μακόναχι προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις για τα όπλα που μπορούν να σώσουν ζωές χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα της δεύτερης τροπολογίας. Ο Μακόναχι, κάτοχος όπλου και ο ίδιος, τόνισε πως «βρισκόμαστε σε ένα παράθυρο ευκαιριών αυτή τη στιγμή που δεν ήμασταν στο παρελθόν. Ένα παράθυρο όπου φαίνεται ότι μπορεί να συμβεί πραγματική αλλαγή».

Ο Μακόναχι, ο οποίος φέτος σκέφτηκε να θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης του Τέξας, συναντήθηκε για λίγο κατ’ ιδίαν με τον Τζο Μπάιντεν πριν μιλήσει στο σώμα Τύπου του Λευκού Οίκου στην αίθουσα ενημέρωσης.

Ο Μακόναχι, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, μίλησε για τις δικές του σχέσεις με την πόλη. Είπε ότι η μητέρα του είχε διδάξει στο νηπιαγωγείο λιγότερο από ένα μίλι από το δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε, όπου σημειώθηκε το μακελειό στις 24 Μαΐου. Σημείωσε επίσης ότι το Ουβάλντε ήταν το μέρος όπου διδάχτηκε για τις ευθύνες που συνοδεύουν την οπλοκατοχή.

«Η πόλη Ουβάλντε είναι όπου με έμαθαν να σέβομαι τη δύναμη και την ικανότητα του εργαλείου που ονομάζουμε όπλο», είπε.

Ο Μακόναχι είπε ακόμη ότι ο ίδιος και η σύζυγός του πήγαν με το αυτοκίνητο στο Ουβάλντε την επομένη του μακελειού και πέρασαν χρόνο με τις οικογένειες ορισμένων από τα θύματα και άλλων που επηρεάστηκαν άμεσα.

Είπε ότι κάθε γονέας με τον οποίο είχε μιλήσει «θέλει τα όνειρα των παιδιών να συνεχιστούν». «Θέλουν να κάνουν την απώλεια της ζωής τους σημαντική», είπε.

Ακόμη, αφηγήθηκε τις προσωπικές ιστορίες ορισμένων από τα θύματα. Είπε την ιστορία της Maite Rodriguez, μιας επίδοξης θαλάσσιας βιολόγου.

Η σύζυγός του, Καμίλα, που καθόταν εκεί κοντά, κρατούσε τα πράσινα αθλητικά παπούτσια Converse της Maite, τα οποία είχαν μια κόκκινη καρδιά στο δεξί δάχτυλο του ποδιού για να αντιπροσωπεύουν την αγάπη της για τη φύση.

«Πρόκειται για τα ίδια πράσινα Converse στα πόδια της, που ήταν η μόνη ξεκάθαρη απόδειξη που θα μπορούσε να την ταυτοποιήσει μετά τον πυροβολισμό», είπε.

Κράτησε έργα τέχνης από την Alithia Ramirez, η οποία ονειρευόταν να πάει σε σχολή τέχνης στο Παρίσι. Και μετά ήταν η Eliahna «Ellie» Garcia, που αγαπούσε τον χορό και την εκκλησία και ήξερε ήδη να οδηγεί τρακτέρ.

Ο Μακόναχι αναγνώρισε ότι η νομοθεσία για τα όπλα δεν θα τερματίσει τους μαζικούς πυροβολισμούς, αλλά πρότεινε να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την αποτροπή τέτοιων τραγωδιών.

«Πρέπει να επενδύσουμε στην ψυχική υγεία. Χρειαζόμαστε ασφαλέστερα σχολεία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τις οικογενειακές μας αξίες. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τις αμερικανικές αξίες μας και χρειαζόμαστε υπεύθυνη οπλοκατοχή», είπε ο Μακόναχι. «Είναι αυτή η θεραπεία για όλα; Όχι, αλλά οι άνθρωποι πονούν».