Το τραγούδι «Bad» του Μάικλ Τζάκσον κυκλοφόρησε το 1987 ως το δεύτερο single από το έβδομο στούντιο άλμπουμ του με τον ίδιο τίτλο. Το μουσικό βίντεο του τραγουδιού έγινε σε μορφή ταινίας μικρού μήκους διάρκειας 18 λεπτών και ο Μάρτιν Σκορτσέζε προσελήφθη για να το σκηνοθετήσει.

Μάικλ Τζάκσον

Η ιστορία του βίντεο ήταν εμπνευσμένη από τον Edmund Perry, έναν 17χρονο που πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου από έναν αστυνομικό σε κάτι που περιγράφηκε από τις αναφορές ως αστυνομική βία εναντίον ενός μαύρου ατόμου, όπως ανέφεραν οι New York Times. Ένας από τους πρωταγωνιστές του βίντεοκλιπ ήταν ο αμφιλεγόμενος Γουέσλεϊ Σνάιπς.

Πώς κατέληξε ο Γουέσλεϊ Σνάιπς στο βίντεοκλιπ του Μάικλ Τζάκσον

Γουέσλεϊ Σνάιπς

Ο Γουέσλεϊ Σνάιπς υποδύθηκε τον χαρακτήρα του Mini Max και επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες άτομα που πέρασαν από οντισιόν για τον ρόλο, όπως αναφέρει το Rolling Stone. Το 1987, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του μουσικού βίντεο κλιπ «Bad», ο Σνάιπς ήταν ένας άγνωστος ηθοποιός που μόλις ένα χρόνο πριν είχε εμφανιστεί στην πρώτη του ταινία με τίτλο «Wildcats». Σε συνέντευξή του στον Conan O’Brien, ο Σνάιπς θυμήθηκε πώς ο Μάικλ Τζάκσον υπέθεσε ότι ήταν μέλος μιας συμμορίας στην πραγματική ζωή.

Το «Bad» γυρίστηκε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και σύμφωνα με τον Σνάιπς, ο βασιλιάς της ποπ ήταν νευρικός κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Υπήρχε ένα πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί και ενώ κάποιοι από αυτούς ήταν ενθουσιασμένοι που είδαν τον Τζάκσον, άλλοι δεν ήταν τόσο φιλόξενοι. Ήταν τότε που ο Τζάκσον ρώτησε τον Σνάιπς αν φοβόταν, με τον ηθοποιό να απαντά: «Όχι, Μάικ, εδώ είναι το Χάρλεμ, μωρό μου! Εδώ μεγαλώσαμε».

Ο Σνάιπς μοιράστηκε πώς κατάφερε να ηρεμήσει τον τραγουδιστή κρατώντας του το χέρι καθώς περπατούσαν στους δρόμους, σύμφωνα με το GQ. Αυτή ήταν η αρχή της φιλίας μεταξύ των δύο, οι οποίοι ξανασυναντήθηκαν αρκετές φορές κατά την διάρκεια της καριέρας τους απλά για να μιλήσουν για τα ενδιαφέροντά τους.

Ο Πρινς θα έπαιζε αρχικά τον ρόλο του Σνάιπς

Γουέσλεϊ Σνάιπς

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον Conan O’Brien, ο Σνάιπς αποκάλυψε, επίσης, ότι ο τραγουδιστής Πρινς πέρασε, επίσης, από οντισιόν για τον ίδιο ρόλο με εκείνον, αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενά του «έβγαλε τον Πρινς από το παιχνίδι», σημειώνει το Rolling Stone. Ο Πρινς, ωστόσο, το θυμάται διαφορετικά. Σε συνέντευξή του στον Chris Rock το 1997, ο Πρινς παραδέχτηκε ότι υποτίθεται ότι θα έπαιζε τον Mini Max, αλλά αρνήθηκε όταν διάβασε την πρώτη γραμμή του «Bad», η οποία λέει: «Your butt is mine».

Η έμπνευση πίσω από το βίντεοκλιπ

Το μουσικό βίντεο ήταν εμπνευσμένο από το μιούζικαλ «West Side Story» και ο Τζάκσον το συνδύασε με χορό του δρόμου. Ο Μάρτιν Σκορτσέζε δήλωσε ότι μόνο η χορευτική σεκάνς χρειάστηκε δύο εβδομάδες για να γυριστεί και ότι τον καθήλωσε ο χορός. Σύμφωνα με το Rolling Stone, ο Σκορτσέζε εξήρε, επίσης, την υποκριτική του Σνάιπς και είπε ότι είχε «ισχυρή παρουσία». Το βίντεο κέρδισε γρήγορα την προσοχή με την κυκλοφορία του και έχει περισσότερες από 74 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.