Με μια σειρά από εμβληματικά τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του -από το «Smooth Criminal» και το «Beat It» έως το «Earth Song» και το «Black or White»- είναι αδύνατο να ξεχωρίζει κανείς ποιο από τα τραγούδια του Μάικλ Τζάκσον είναι το πιο αξιοσημείωτο. Όσον αφορά, ωστόσο, την επιτυχία και την αποδοχή που γνώρισε από το κοινό, το άλμπουμ «Thriller» του 1982 βρίσκεται στην κορυφή.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, φυσικά, ότι διεκδίκησε το βραβείο του Guinness World Records ως το καλύτερο άλμπουμ στον κόσμο το 2017, με 66 εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ έχοντας γίνει πλατινένιο 29 φορές, μοιράζεται το ρεκόρ πωλήσεων για τις ΗΠΑ με το «Our Greatest Hits» των The Eagles.

Πόσο κόστισε τελικά το Thriller του Μάικλ Τζάκσον

Το «Thriller» ήταν το έκτο στούντιο άλμπουμ του Αμερικανού τραγουδιστή και τραγουδοποιού Μάικλ Τζάκσον, που κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 1982, από την Epic Records. Έγινε το πρώτο νούμερο ένα άλμπουμ του Τζάκσον στο US Billboard Top LPs & Tapes chart, όπου παρέμεινε για το διάστημα- ρεκόρ των 37 εβδομάδων στο νούμερο ένα, από τις 26 Φεβρουαρίου του 1983 έως τις 14 Απριλίου του 1984. Εισήχθη στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου μετά τον θάνατο του σταρ το 2009, ενώ σύμφωνα με το Billboard, ήταν το πρώτο μουσικό βίντεο που έλαβε ποτέ αυτή την τιμή. Έχετε αναρωτηθεί, λοιπόν, ποτέ πόσο πραγματικά κόστισε η δημιουργία του βίντεο; Μόλις ακούσετε το ποσό να είστε σίγουροι ότι θα εκπλαγείτε.

Σύμφωνα με το Rolling Stone, και όσα αναφέρει το grunge.com η δισκογραφική εταιρεία αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει ακόμη ένα μουσικό βίντεο από το άλμπουμ μετά το «Billie Jean» και το «Beat It», γιατί και τα δύο ήταν αρκετά ακριβά. Οι New York Times ανέφεραν τον Ιανουάριο του 1984 ότι η παραγωγή του πρώτου κόστισε 60.000 δολάρια και του δεύτερου 150.000 δολάρια.

Για να καταφέρει όμως ο Τζάκσον να πείσει την εταιρεία παραγωγής να χρηματοδοτήσει και το βίντεο του Thriller, μαζί με τον σκηνοθέτη Τζον Λάντις δοκίμασαν μια διαφορετική τακτική, προτείνοντας να συγκεντρωθούν χρήματα με την υπόσχεση δημιουργίας και ενός μελλοντικού ντοκιμαντέρ για το making of του βίντεο διάρκειας 45 λεπτών με τον τίτλο «The Making of Thriller».

Τελικά, το σχέδιο του Τζάκσον απέφερε καρπούς, καθώς το MTV έδωσε 250.000 δολάρια για τα δικαιώματα, ενώ με την απελπιστική βοήθεια από τον Walter Yetnikoff της CBS Records και μια ένεση μετρητών από τον ίδιο τον Τζάκσον, το έργο προχώρησε.

Μιλώντας με αριθμούς, λοιπόν, η ομάδα του Τζάκσον υπολόγιζε να ξοδέψει περίπου 900.000 δολάρια για την παραγωγή του Thriller, σύμφωνα με το Vanity Fair, ενώ άλλες πηγές όπως το This Day In Music αναφέρουν ότι το σύνολο των δαπανών το 1983 ήταν μισό εκατομμύριο δολάρια -πέντε φορές ο μέσος όρος τιμής ενός μουσικού βίντεο για εκείνη την εποχή- και ότι τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν σε μόλις τέσσερις ημέρες.