Αστρονομικές χρηματικές αποζημιώσεις, παραχωρήσεις πολυτελών ακινήτων αλλά και εξεζητημένες συμφωνίες μεταξύ διάσημων πρώην συντρόφων προβλέπουν οι πιο ακριβοπληρωμένοι και πολυσυζητημένοι χωρισμοί της διεθνούς σόουμπιζ.

Και μπορεί το διαζύγιο της Κάθριν Ζέτα Τζόουν και του Μάικλ Ντάγκλας να μην έχει ανακοινωθεί επίσημα, ωστόσο φήμες θέλουν την ηθοποιό να λαμβάνει από τον χωρισμό το αστρονομικό ποσό των 240 εκατ. ευρώ.

Η αποζημίωση προβλέπεται βεβαίως από το προγαμιαίο συμβόλαιο που το διάσημο ζευγάρι είχε υπογράψει πριν ανταλλάξει όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης.

Πρώτος διδάξας βέβαια που πλήρωσε «τρελά» λεφτά για να έχει και πάλι την ελευθερία του, είναι όπως αναφέρουν τα Νέα, ο μεγιστάνας τον μίντια Ρούπερτ Μέρντοκ που έδωσε το 1999 1,27 δις. ευρώ για να χωρίσει από την δεύτερη σύζυγό του, Άννα Τορβ.

Και μπορεί λίγα χρόνια αργότερα, ο Μέρντοκ να υπέγραψε δύο μεταγαμιαία συμβόλαια αφού νυμφεύθηκε την Γουέντι Ντενγκ έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η περιουσία του δεν θα επηρεαζόταν στο ακέραιο σε ένα ενδεχόμενο διαζύγιο, ωστόσο φήμες που κυκλοφόρησαν τον περασμένο Ιούνιο, θέλουν τον 82χρονο να λέει αντίο στην αγαπημένη του δίνοντας αποζημίωση 1,35 δις. ευρώ.

Στην περίπτωση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου και ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο χωρισμός του το 2007 από την σύζυγό του Ιρίνα, του στοίχισε 225 εκατ. ευρώ. Ποσό κατά πολύ μειωμένο σε σύγκριση με τις απαιτήσεις της Ιρίνας, η οποία ζητούσε τη μισή περιουσία του επιχειρηματία, ύψους 9 δις. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον Μελ Γκίμπσον το διαζύγιο του από την κατά 31 χρόνια νεότερη του σύντροφο Ρόμπιν είχε ως αποτέλεσμα, ελλείψει προγαμιαίου συμβολαίου τη μισή του περιουσία συνολικής αξίας 638 εκατ. δολαρίων.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλε όμως και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μετά το διαζύγιό του το 1989 από την ηθοποιό Έιμι Ίρβινγκ. Ύστερα από τέσσερα χρόνια έγγαμου βίου και ένα χειρόγραφο προγαμιαίο συμβόλαιο πάνω σε χαρτοπετσέτα το δικαστήριο έφερε τα πάνω κάτω με την απόφασή του. Αφού έβγαλε άκυρο ρο συμβόλαιο αποφάσισε η γνωστή ηθοποιός να λάβει αποζημίωση μόνο 75 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα με τα πιο ακριβοπληρωμένα διαζύγια συγκαταλέγεται τέλος και αυτό της Μαντόνα από τον Γκάι Ρίτσι. Με τη λήξη του γάμου τους η βασίλισσα της ποπ έδωσε χρηματική αποζημίωση ύψους 45 εκατ. ευρώ στον σκηνοθέτη ενώ παράλληλα του παραχώρησε μια εξοχική κατοικία και μία παμπ στο Λονδίνο.