Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δέχθηκε αρνητική κριτική έπειτα από την τοποθέτησή του πως η influencer κόρη του έζησε σε «σπαρτιάτικες συνθήκες» και πάλεψε για να τα βγάλει πέρα την εποχή πού σπούδαζε στο Παρίσι.

Η Ελιζαβέτα Πέσκοβα, 25 ετών, τώρα, είναι συνιδιοκτήτρια επιχείρησης σχεδιασμού events και παράλληλα είναι επικεφαλής ενός ρωσογαλλικού πολιτιστικού ιδρύματος. Προηγουμένως έμεινε για χρόνια με τη μητέρα της στην Ευρώπη προτού πάει στη Μόσχα πριν από περίπου μια 5ετία όπου αποφοίτησε από το Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Ο πατέρας της, όμως, υποστηρίζει πως η άνοδος της κόρης του στο κοινωνικό στάτους της Μόσχας δεν είναι αποτέλεσμα νεποτισμού. Ούτε ο ίδιος είχε κάποια ανάμειξη στην ανάδειξή της ως influencer, την στιγμή που ο λογαριασμός της στο Instagram είναι γεμάτος από φωτογραφίες με σέξι εμφανίσεις φορώντας ακριβά ρούχα, ενώ υπάρχει και βίντεο με την ίδια να πυροβολεί με όπλο και να πετάει μαχαίρια σε στόχο.

«Η κόρη μου ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε την επιρροή μου», είπε ο Πεσκόφ. Εξάλλου, άφησε να εννοηθεί πως το παιδί του έζησε με τη μητέρα του, Εκατερίνα Σολοτσίνσκαγια, για μεγάλο διάστημα στην «Πόλη του Φωτός». Εκεί πήγε σε οικοτροφείο και αργότερα Πανεπιστήμιο όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. «Είχε μια δύσκολη ζωή, μια δύσκολη περίοδο στα χρόνια εκπαίδευσής της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως στα χρόνια που έμεινε στη Γαλλία η Ελιζαβέτα, «έζησε σε φτωχές συνθήκες, σε σπαρτιάτικες συνθήκες. Δεν ήταν ποτέ “mazhor” (σ.σ. ο όρος που χρησιμοποιούν στη Ρωσία για να περιγράψουν τους γόνους που επωφελούνται από τις ισχυρές θέσεις των γονιών τους). Αναγκάστηκε να ξεπεράσει ένα μεγάλο αριθμό δυσκολιών και επένδυσε πολύ χρόνο για να βρει τον εαυτό της. Δόξα τω Θεώ τώρα τα έχει καταφέρει κι έχει τη δική της καριέρα».

«Είναι ένα πράγμα να είσαι παιδί του νεποτισμού, να ζεις μια πολυτελή ζωή και να μην έχεις φιλοδοξίες και είναι ένα εντελώς διαφορετικό να χρειάζεται να παλεύεις καθημερινά και να πρέπει να ξεπεράσεις προβλήματα και να παίρνεις αποφάσεις – για το πού θα μείνεις, πως θα αποταμιεύσεις χρήματα, πότε θα αγοράσεις κάτι», συνέχισε ο 56χρονος πολιτικός που εξήγησε πως έστειλε την κόρη του στο εξωτερικό «γιατί οι καιροί τότε ήταν διαφορετικοί».

Μέλη της αντιπολίτευσης, πάντως, χαρακτήρισαν τον Πεσκόφ παθολογικό ψεύτη για τα όσα είπε στη συνέντευξή του. Πρόσφατα, μια έρευνα από το ίδρυμα του φυλακισμένου πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, υποστήριξε πως η Πέσκοβα και η μητέρα της είχαν αγοράσει διαμέρισμα αξίας δύο εκατ. δολαρίων στο Παρίσι, ενώ ανάμεσα στους πελάτες της Πέσκοβα βρίσκονται και υπουργεία της Ρωσίας. Τον Μάρτιο του 2023 αποκαλύφθηκε πως αύξησε τα έσοδά της κατά 70 φορές σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, έχοντας τζίρο σχεδόν δύο εκατ. δολάρια. Η Πέσκοβα βρίσκεται στην λίστα με άτομα που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.