Όλοι οι άνθρωποι έχουν εμπλακεί σε συζήτηση για την αστρολογία, έστω και μια στιγμή στη ζωή τους. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα, με τους μεν να είναι θερμοί υποστηρικτές της, ενώ οι δε να τη θεωρούν ως κάτι ανυπόστατο.

Γιατί, όμως, μια μερίδα του πληθυσμού έχει αυτή την ανάγκη να πιστέψει στην αστρολογία; Όποιος ενδιαφέρεται σοβαρά για αυτή, δεν ασχολείται απλώς με το ζώδιό του, αλλά ψάχνει τον αναλυτικό του χάρτη, μαθαίνει τις θέσεις της Σελήνης, της Αφροδίτης και ούτω καθ’ εξής. Στη συνέχεια, μαθαίνει για τα χαρακτηριστικά που του «δίνουν» οι θέσεις των πλανητών, και ύστερα, ταυτίζεται κατευθείαν με αυτά.

Είναι γεγονός πως η αστρολογία βιώνει ξανά μια νέα αναγνώριση. Λογαριασμοί σε Instagram και TikTok αφιερώνουν ολόκληρες δημοσιεύσεις σε ημερήσιες, εβδομαδιαίες και μηνιαίες προβλέψεις. Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει γύρω από τα εκάστοτε χαρακτηριστικά των ζωδίων, με τους χρήστες να θέλουν να μάθουν το τι σηματοδοτεί ο «ανάδρομος Ερμής» και η «Αφροδίτη στους Διδύμους».

Τι είναι, όμως, η αστρολογία;

Η αστρολογία είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι θέσεις των άστρων και των πλανητών (πιστεύεται ότι) επηρεάζουν την ανθρώπινη ζωή. Οι Αρχαίοι Έλληνες παγίωσαν τα ζώδια, που γνωρίζουμε σήμερα, γύρω στο 280 π.Χ. Πιστεύεται, επίσης, ότι υπάρχουν κινεζικές, ινδικές και αιγυπτιακές επιρροές στην επιστήμη, ή ψευδο – επιστήμη όπως θεωρείται από μερικούς, της αστρολογίας.

Τα ζώδια είναι 12:

  • Κριός, 21 Μαρτίου – 19 Απριλίου
  • Ταύρος, 20 Απριλίου – 20 Μαΐου
  • Δίδυμος, 21 Μαΐου – 21 Ιουνίου
  • Καρκίνος, 22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου
  • Λέων, 23 Ιουλίου – 22 Αυγούστου
  • Παρθένος, 23 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου
  • Ζυγός, 23 Σεπτεμβρίου – 23 Οκτωβρίου
  • Σκορπιός, 24 Οκτωβρίου – 21 Νοεμβρίου
  • Τοξότης, 22 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου
  • Αιγόκερως, 22 Δεκεμβρίου – 19 Ιανουαρίου
  • Υδροχόος, 20 Ιανουαρίου – 18 Φεβρουαρίου
  • Ιχθύς, 19 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου

Γιατί κάποιοι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την αστρολογία;

Σε βοηθά να αντιμετωπίσεις άσχημες καταστάσεις

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο verywellmind.com, η αστρολογία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας μηχανισμός αντιμετώπισης κάποιων καταστάσεων. Έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ των άσχημων βιωμάτων (όπως ένας χωρισμός ή μια απόλυση) και της πίστης στην αστρολογία. Μάλιστα, πιστεύεται πως άνθρωποι στρέφονται στην αστρολογία, ψάχνοντας για ανακούφιση.

Αυτό εξηγεί και το γιατί στην εποχή της πανδημίας, υπήρξε μια έκρηξη στη ζήτηση αστρολογικών προβλέψεων. «Νομίζω ότι η αστρολογία διανύει μια στιγμή αιχμής, επειδή πολλές από τις παραδοσιακές απόψεις έχουν αποτύχει να δώσουν ένα νόημα στους ανθρώπους», δηλώνει η ψυχολόγος και αστρολόγος, Jennifer Freed. «Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες απόψεις, η αστρολογία έχει χώρο για όλους».

Δίνει την αίσθηση έλλειψης ελέγχου

Επιπλέον, η αστρολογία μπορεί να φαίνεται ελκυστική σε όσους θέλουν να πιστεύουν πως μια εξωτερική δύναμη οφείλεται για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που, μπροστά σε μια δυσκολία, μερικοί λένε πως φταίει «ο ανάδρομος Ερμής». Αυτό ακριβώς συμβαίνει και εδώ.

Κάποιοι συνηθίζουν να κατηγορούν τις εξωτερικές δυνάμεις, των άστρων στην προκειμένη περίπτωση, για ό,τι καλό ή κακό συμβαίνει στη ζωή τους. Έτσι, η αστρολογία μπορεί να είναι ελκυστική για αυτούς.

Λειτουργεί σαν ένας τρόπος κατανόησης της ταυτότητας

Η αστρολογία μπορεί να λειτουργήσει ως ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να κατανοήσει τον εαυτό του καλύτερα. Μέσω της αστρολογίας, κάποιος μπορεί να πάρει την επιβεβαίωση που χρειάζεται.

Παράλληλα, είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι, να θυμούνται περισσότερο τη θετική ανατροφοδότηση που θα πάρουν από την εξήγηση του χαρακτήρα τους από τα ζώδια, παρά την αρνητική ανατροφοδότηση. Επιπλέον, το γεγονός ότι βασίζεται σε εξατομικευμένες πληροφορίες, όπως ώρα και τόπος γέννησης του ατόμου, προσδίδουν επίσης στην αστρολογία έναν άλλο βαθμό αξιοπιστίας.

Υπάρχει και ο φόβος για το αβέβαιο μέλλον

Η αστρολογία μπορεί να φανεί ελκυστική και σε αυτούς που φοβούνται την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση σταθερότητας. Γενικά, οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να κατανοήσουν τον κόσμο. «Οι άνθρωποι, σε όλη τη διάρκεια των αιώνων, πάντα προσπαθούσαν να κατανοήσουν την ύπαρξή τους και να δώσουν νόημα στη ζωή τους. Η αστρολογία είναι το αρχαιότερο σύστημα προσπάθειας κατανόησης της ύπαρξης, των προσωπικοτήτων και του προσωπικού πεπρωμένου του καθενός», λέει η Freed.

Όπως αναφέρεται στο μέσο, αν κάποιος άνθρωπος βιώνει κάποια συναισθηματικά δύσκολη κατάσταση, το να πιστεύει στην αστρολογία μπορεί να τον κάνει να πιστέψει πως θα πάρει τις απαντήσεις που ψάχνει.