Ο γερουσιαστής Mushtaq Ahmed του κόμματος Jamaat-e-Islami το χαρακτήρισε «ντροπιαστικό». Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Anwar ul-Haq Kakar διέταξε ακόμη και έρευνα. Αλλά τι προκαλεί αυτή την οργή; Μια 24χρονη γυναίκα.

Η Erica Robin, χριστιανή από την πόλη Καράτσι, πρόκειται να εκπροσωπήσει το βαθιά συντηρητικό Πακιστάν στα καλλιστεία Miss Universe. Η κ. Ρόμπιν επιλέχθηκε ως Μις Υφήλιος Πακιστάν μεταξύ πέντε φιναλίστ σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις Μαλδίβες.

Διοργανώθηκε από τον όμιλο Yugen Group με έδρα το Ντουμπάι, ο οποίος κατέχει επίσης τα δικαιώματα δικαιόχρησης των διαγωνισμών Miss Universe Μπαχρέιν και Miss Universe Αίγυπτος. Είπε ότι ο διαγωνισμός Miss Universe Pakistan είχε λάβει έναν «συντριπτικό» αριθμό αιτήσεων.

Ο τελικός της Μις Υφήλιος θα διεξαχθεί στο Ελ Σαλβαδόρ τον Νοέμβριο.

Αντιδράσεις και υποστήριξη

«Νιώθω υπέροχα που εκπροσωπώ το Πακιστάν. Αλλά δεν καταλαβαίνω από πού προέρχονται οι αντιδράσεις. Νομίζω ότι είναι αυτή η ιδέα ότι θα παρελάσω με μαγιό σε ένα δωμάτιο γεμάτο άνδρες», δήλωσε η κ. Ρόμπιν στο BBC.

Εκείνοι που επικρίνουν την υποψηφιότητά της λένε ότι εκπροσωπεί μια χώρα που δεν θέλει να εκπροσωπείται, ιδίως καθώς τα καλλιστεία είναι σπάνια στο Πακιστάν με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Ο διαγωνισμός Miss Pakistan World, ένας διαγωνισμός για γυναίκες πακιστανικής καταγωγής από όλο τον κόσμο, είναι ίσως ο πιο γνωστός. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Τορόντο το 2002, αλλά μεταφέρθηκε στη Λαχόρη το 2020. Ο διαγωνισμός έχει επίσης δει διάφορες παραλλαγές, όπως Miss Pakistan Universal, Mrs Pakistan Universal και ακόμη και Miss Trans Pakistan. Στην 72χρονη ιστορία του διαγωνισμού, το Πακιστάν δεν έχει προτείνει ποτέ εκπρόσωπο για Μις Υφήλιος.

Η κ. Ρόμπιν υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου επιλογής των καλλιστείων που διεξήχθη στο Ζουμ, της ζητήθηκε να αναφέρει ένα πράγμα που ήθελε να κάνει για τη χώρα της. «Και απάντησα, θα ήθελα να αλλάξω αυτή τη νοοτροπία ότι το Πακιστάν είναι μια καθυστερημένη χώρα».

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, δεδομένων ορισμένων από τις εχθρικές αντιδράσεις στην υποψηφιότητά της. Παρ’ όλα αυτά, μοντέλα, συγγραφείς και δημοσιογράφοι συνεχάρησαν την κ. Ρόμπιν, με τη δημοσιογράφο Μαριάνα Μπαμπάρ να χαιρετίζει την «ομορφιά και το μυαλό» της στο X, πρώην Twitter.

Όμως, όπως δήλωσε το μοντέλο από το Πακιστάν, Vaneeza Ahmed, η οποία ενθάρρυνε πρώτη την κα Robin να ασχοληθεί με το μόντελινγκ, «όταν αυτοί οι άνδρες είναι εντάξει με τους διεθνείς διαγωνισμούς που ονομάζονται “Mister Pakistan”, γιατί έχουν πρόβλημα με τα επιτεύγματα μιας γυναίκας;».

Από το ροκ εν ρολ στην Ισλαμική Δημοκρατία

«Είμαστε ένα έθνος πολλών αντιφάσεων και οι γυναίκες και οι περιθωριοποιημένοι μας προκαλούν περισσότερο», δήλωσε στο BBC ο συγγραφέας και σχολιαστής Rafay Mehmood, με έδρα το Καράτσι.

«Το Πακιστάν είναι σε γενικές γραμμές ένα αυταρχικό κράτος και αυτό αντανακλάται στις σκληρές πατριαρχικές αξίες που επιτρέπει τόσο θεσμικά όσο και κοινωνικά. Η Έρικα Ρόμπιν και η αντιμετώπισή της είναι μια προέκταση αυτού του γεγονότος», πρόσθεσε.

Υπάρχει όμως ένα αρχείο ενός Πακιστάν που κάποτε ήταν πολύ πιο φιλελεύθερο. Σε αντίτυπα της εφημερίδας Dawn από τη δεκαετία του 1950 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970 υπάρχουν διαφημίσεις για καμπαρέ και ξένες χορεύτριες της κοιλιάς που εμφανίζονταν σε ένα κλαμπ κοντά στην πρώην οδό Elphinstone στο κέντρο του Καράτσι. Σε αυτά τα νυχτερινά κέντρα σύχναζαν ακτιβιστές, διπλωμάτες, πολιτικοί, αεροσυνοδοί και νέοι, σημειώνει το δημοσίευμα.

Αλλά το 1973, το κοινοβούλιο του Πακιστάν δημιούργησε ένα σύνταγμα που ανακήρυξε τη χώρα σε Ισλαμική Δημοκρατία και το Ισλάμ ως κρατική θρησκεία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο στρατιωτικός ηγέτης στρατηγός Zia ul-Haq ανέτρεψε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Zulfikar Ali Bhutto. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο στρατηγός Ζία είχε αναβιώσει ακόμη και τη δημόσια μαστίγωση για να δείξει τη δέσμευσή του στον ισλαμικό νόμο.

Αλλά η λαχτάρα για ένα πιο ελεύθερο, πιο ανεκτικό Πακιστάν δεν έχει εξαφανιστεί, και η κ. Ρόμπιν είναι μία από εκείνους που πιέζουν τα όρια του τι είναι αποδεκτό και τι όχι.

Η απόφοιτος του St Patrick’s High School και του Government College of Commerce and Economics, είναι ανένδοτη ότι δεν έχει κάνει τίποτα κακό. «Δεν παραβιάζω κανέναν νόμο εκπροσωπώντας το Πακιστάν σε μια παγκόσμια πλατφόρμα. Κάνω ό,τι μπορώ για να καταπνίξω τα όποια στερεότυπα σχετικά με αυτό», δήλωσε η ίδια.