Στα social media το αποθεώνουν. Το ονομάζουν «κοκτέιλ επινεφριδίων» ή «κοκτέιλ κορτιζόλης» και υπόσχεται λιγότερο άγχος, περισσότερη ενέργεια και καλύτερη υγεία. Αλλά τι κρύβεται πίσω από αυτή τη μόδα; Πρόκειται πράγματι για ένα θαυματουργό ρόφημα ή είναι απλώς άλλη μια viral τάση, χωρίς αποτέλεσμα;

Ειδικοί στο Very Well Health δίνουν τις απαντήσεις για το «κοκτέιλ κορτιζόλης», το οποίο παρουσιάζεται ως φυσικό αντίδοτο στο στρες.

Τι περιέχει ένα κοκτέιλ κορτιζόλης;

«Οι πιο διαδεδομένες συνταγές στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν χυμό πορτοκαλιού, νερό καρύδας, cream of tartar και αλάτι», αναφέρει η διατροφολόγος Leah Barron στο Verywell.

«Μπορεί να είναι μια γευστική επιλογή για ενυδάτωση, όμως δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα που να στηρίζουν ότι το ρόφημα αυτό είναι βοηθητικό για την υγεία των επινεφριδίων», προσθέτει.

Αν και δεν έχουν διαπιστωθεί τεκμηριωμένα οφέλη και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μια θαυματουργή θεραπεία, πρόκειται αναμφίβολα για συστατικά δροσερά και ενυδατικά, που δεν είναι επικίνδυνα όταν καταναλώνονται με μέτρο.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές;

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι νιώθουν καλύτερα μετά την κατανάλωση ενός τέτοιου κοκτέιλ – πιθανόν λόγω του φαινόμενου placebo.

«Ένα φάρμακο πρέπει να περάσει από αυστηρούς ελέγχους και μελέτες πριν πάρει έγκριση τους αρμόδιους φορείς. Αντίθετα, τέτοια ροφήματα δεν χρειάζονται καμία επιστημονική τεκμηρίωση και κερδίζουν εύκολα δημοτικότητα στα social media», εξηγεί η Dr. Pratibha Rao από την Κλινική του Κλίβελαντ.

Τι κάνουν τα επινεφρίδια;

Τα επινεφρίδια είναι μικροί αδένες που συμμετέχουν σε πολλές λειτουργίες του σώματος. Παράγουν στεροειδείς ορμόνες, όπως η κορτιζόλη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού, της αρτηριακής πίεσης και της αντίδρασης στο στρες.

Η κορτιζόλη επίσης παίζει ρόλο στον μεταβολισμό, στην καταστολή των φλεγμονών, στη ρύθμιση της πίεσης και του σακχάρου στο αίμα, καθώς και στον κύκλο ύπνου -εγρήγορσης.

Τι είναι η «κόπωση των επινεφριδίων»;

Πολλοί υποστηρικτές του κοκτέιλ κορτιζόλης επικαλούνται την «κόπωση των επινεφριδίων» – μια κατάσταση που δεν αναγνωρίζεται επιστημονικά.

«Ο όρος δημιουργήθηκε από έναν χειροπράκτη τη δεκαετία του ’90 για να περιγράψει μια σειρά ασαφών συμπτωμάτων που παρατηρούσε στους ασθενείς του», εξηγεί η Barron. «Από τότε, έχει χρησιμοποιηθεί στο ίντερνετ από influencers και εναλλακτικούς θεραπευτές για την προώθηση τέτοιων προϊόντων».

Υπάρχουν ακόμα και συμπληρώματα «κοκτέιλ επινεφριδίων», όμως και αυτά δεν έχουν κάποια επιστημονική απόδειξη για τα οφέλη τους. «Στον ιατρικό χώρο, δεν αναγνωρίζουμε τον όρο “κόπωση επινεφριδίων”», τονίζει η Dr. Rao. «Όταν κάποιος νιώθει συνεχόμενη κόπωση χωρίς προφανή λόγο, το σωστό είναι να απευθυνθεί στον γιατρό του».

Παρότι η «κόπωση των επινεφριδίων» δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη διάγνωση, υπάρχουν παθήσεις όπως η νόσος Addison, η επινεφριδική ανεπάρκεια και το σύνδρομο Cushing που επηρεάζουν τα επινεφρίδια και τις ορμόνες τους.

Σε κάθε περίπτωση, μην υποθέτετε μόνοι σας τι φταίει για τα συμπτώματά σας. Συμβουλευτείτε επαγγελματία υγείας. «Μην βασίζεστε στην αυτοθεραπεία  – αν βιώνετε κόπωση ή άλλα περίεργα συμπτώματα, απευθυνθείτε σε γιατρό, είτε είναι σωματικά, είτε ψυχικά, είτε συναισθηματικά», τονίζει η Dr. Rao.

Ένα «τρικ ευεξίας» που… δεν είναι επικίνδυνο

Τα κοκτέιλ κορτιζόλης μπορεί να φαίνονται σαν ένα μοντέρνο «τρικ» ευεξίας, όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι βοηθούν στην υγεία των επινεφριδίων ή μειώνουν το στρες. Αν τα πίνετε με μέτρο, δεν είναι επικίνδυνα. Αλλά για πραγματικά προβλήματα, εμπιστευτείτε τον γιατρό σας και όχι τα trends στα social media.