Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό είναι σημαντικό να θυμηθούμε πόσο σημαντικό είναι για την υγεία μας το μεγαλύτερο αγαθό που μας έχει δώσει η φύση. Το νερό καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού σας βάρους και συμβάλλει σε πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως στην απομάκρυνση των ανεπιθύμητων ουσιών από το σώμα σας, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ συμβάλλει και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας νερού που χρειάζεστε το λαμβάνετε από την κατανάλωση ποτών. Τα τρόφιμα συμβάλλουν σε μικρή ποσότητα στην ημερήσια πρόσληψη νερού.

Είναι σύνηθες να ακούμε ότι το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία. Αλλά γιατί; Διαβάστε παρακάτω, για να μάθετε τους τρόπους με τους οποίους το νερό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευεξίας σας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Healthline».

1. Βοηθά στη δημιουργία σάλιου

Το νερό είναι κύριο συστατικό του σάλιου. Το σάλιο περιλαμβάνει, επίσης, μικρές ποσότητες ηλεκτρολυτών, βλέννας και ενζύμων. Είναι απαραίτητο για τη διάσπαση των στερεών τροφών και τη διατήρηση της υγείας του στόματός σας. Το σώμα σας παράγει γενικά αρκετό σάλιο μέσω της πρόσληψης υγρών. Ωστόσο, η παραγωγή σάλιου μπορεί να μειωθεί λόγω της ηλικίας ή ορισμένων φαρμάκων ή θεραπειών. Εάν το στόμα σας είναι ξηρότερο από το συνηθισμένο και η περισσότερη πρόσληψη νερού δεν βοηθά, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

2. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας και σε ζεστά περιβάλλοντα, το σώμα σας χάνει νερό μέσω του ιδρώτα. Ο ιδρώτας κρατάει το σώμα δροσερό, αλλά η θερμοκρασία του σώματός σας θα αυξηθεί, εάν δεν αναπληρώσετε το νερό που χάνετε. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας, όταν είναι αφυδατωμένο, χάνει ηλεκτρολύτες και πλάσμα. Αν ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο, βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό, για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

3. Προστατεύει τους ιστούς, τον νωτιαίο μυελό και τις αρθρώσεις

Η κατανάλωση νερού συμβάλλει στην προστασία των αρθρώσεων, του νωτιαίου μυελού και των ιστών σας. Θα σας βοηθήσει να απολαμβάνετε τις σωματικές δραστηριότητες και να μειωθούν οι ενοχλήσεις που προκαλούνται από καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα.

4. Βοηθά στην αποβολή των ανεπιθύμητων ουσιών μέσω της εφίδρωσης, της ούρησης και της αφόδευσης

Το σώμα σας χρησιμοποιεί νερό για τον ιδρώτα, την ούρηση και την αφόδευση. Ο ιδρώτας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, όταν γυμνάζεστε ή όταν βρίσκεστε σε ζεστές θερμοκρασίες. Χρειάζεστε νερό, για να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά από τον ιδρώτα. Χρειάζεστε, επίσης, αρκετό νερό στον οργανισμό σας, για να έχετε υγιή κόπρανα και να αποφεύγεται η δυσκοιλιότητα. Τα νεφρά σας είναι επίσης σημαντικά για το φιλτράρισμα των αποβλήτων μέσω της ούρησης. Η επαρκής πρόσληψη νερού βοηθά στην πιο αποτελεσματική λειτουργία των νεφρών και συμβάλλει στην πρόληψη της δημιουργίας πέτρας στα νεφρά.

5. Βοηθά στη σωματική απόδοση

Η κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη. Οι αθλητές μπορεί να χάνουν με τον ιδρώτα από 6 έως 10% του σωματικού βάρους τους κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Η ενυδάτωση επηρεάζει, επίσης, τη δύναμη και την αντοχή σας. Μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς στις επιπτώσεις της αφυδάτωσης, εάν συμμετέχετε σε αθλήματα υψηλής έντασης, όπως το μπάσκετ. Οι αρνητικές επιπτώσεις της άσκησης στη ζέστη, χωρίς αρκετό νερό, μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, όπως η μειωμένη αρτηριακή πίεση και η υπερθερμία. Η ακραία αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και θάνατο.

6. Βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας

Η κατανάλωση φυτικών ινών δεν είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό, ώστε στις κινήσεις του εντέρου σας να εμπεριέχεται αρκετό νερό. Εάν δεν καταναλώνετε νερό, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα. Εάν έχετε ήδη δυσκοιλιότητα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η κατανάλωση ανθρακούχου νερού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.

7. Βοηθά στην πέψη

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν κάποιοι, οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση νερού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το γεύμα θα βοηθήσει το σώμα σας να διασπάσει πιο εύκολα την τροφή που τρώτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να χωνέψετε τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά.

8. Βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Εκτός από το να βοηθά στη διάσπαση των τροφών, το νερό βοηθά επίσης στη διάλυση βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών από το φαγητό σας. Στη συνέχεια, παραδίδει αυτά τα βιταμινούχα συστατικά στο υπόλοιπο σώμα σας προς χρήση.

9. Σας βοηθά να χάσετε βάρος

Μελέτες έχουν συνδέσει το σωματικό λίπος και την απώλεια βάρους με την κατανάλωση νερού τόσο σε υπέρβαρα κορίτσια όσο και σε γυναίκες. Η κατανάλωση περισσότερου νερού κατά τη διάρκεια της δίαιτας και της άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε επιπλέον κιλά.

10. Βελτιώνει την κυκλοφορία του οξυγόνου στο αίμα

Το νερό μεταφέρει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα σας. Η καθημερινή πρόσληψη αρκετού νερού θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και θα έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική σας υγεία.

11. Βοηθά στην καταπολέμηση των ασθενειών

Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ιατρικών καταστάσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • δυσκοιλιότητα,
  • πέτρες στα νεφρά,
  • άσθμα που προκαλείται από την άσκηση,
  • λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος,
  • υπέρταση.

Το νερό σας βοηθά επίσης να απορροφήσετε σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας, γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητες να παραμείνετε υγιείς.

12. Βοηθά στην τόνωση της ενέργειας

Η κατανάλωση νερού μπορεί να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σας. Η ενίσχυση του μεταβολισμού έχει συσχετιστεί με θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 500 χιλιοστόλιτρων νερού ενίσχυσε τον μεταβολικό ρυθμό κατά 30% τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τα αποτελέσματα αυτά φάνηκε να διαρκούν πάνω από μία ώρα.

13. Βοηθά στη γνωστική λειτουργία

Η σωστή ενυδάτωση είναι το «κλειδί», για να παραμείνετε σε άριστη γνωστική κατάσταση. Μια έρευνα έδειξε ότι η μη κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συγκέντρωση, την εγρήγορση και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας.

14. Βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης

Το να μην πίνετε αρκετό νερό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και σύγχυση, καθώς και σε άγχος.

15. Βοηθά να φαίνεται το δέρμα φωτεινό

Η επαρκής πρόσληψη νερού θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο και μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου. Ωστόσο, η πρόσληψη νερού από μόνη της δεν είναι αρκετή για να μειώσει τις επιπτώσεις της γήρανσης. Η διαδικασία αυτή συνδέεται, επίσης, με τα γονίδιά σας και το πόσο προστατεύεστε από τον ήλιο.

16. Αποτρέπει τη συνολική αφυδάτωση

Η αφυδάτωση κάνει το σώμα σας να «φωνάζει» πως δεν έχει αρκετό νερό. Και επειδή το νερό είναι απαραίτητο για τόσες πολλές σωματικές λειτουργίες, η αφυδάτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρές επιπλοκές, όπως:

  • πρήξιμο στον εγκέφαλό σας,
  • νεφρική ανεπάρκεια,
  • επιληπτικές κρίσεις.

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό, για να αναπληρώσετε όσο χάνετε μέσω του ιδρώτα, της ούρησης και των κενώσεων.

Νερό

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε;

Το να μετράτε την καθημερινή ποσότητα νερού που πίνετε είναι σημαντικό για όσο το δυνατόν καλύτερη υγεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν νερό, όταν διψούν, γεγονός που βοηθά στη ρύθμιση της ημερήσιας πρόσληψης νερού. Σύμφωνα με τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, η γενική πρόσληψη νερού (από όλα τα ποτά και τα τρόφιμα) που καλύπτει τις ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων είναι:

  • περίπου 15,5 φλιτζάνια νερό κάθε μέρα για τους άνδρες,
  • περίπου 11,5 φλιτζάνια ημερησίως για τις γυναίκες.

Οι άνθρωποι παίρνουν περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νερού από τα τρόφιμα. Το υπόλοιπο εξαρτάται από την κατανάλωση νερού και ποτών με βάση το νερό. Έτσι, ιδανικά οι άνδρες θα έπρεπε να καταναλώνουν περίπου 3 λίτρα νερού από ποτά και αφεψήματα και οι γυναίκες περίπου 2,12 λίτρα αντίστοιχα. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη νερού, αν προπονείστε ή ζείτε σε θερμή περιοχή.

Άλλοι τρόποι, για να καταλάβετε αν είστε ενυδατωμένοι, περιλαμβάνουν τη δίψα και το χρώμα των ούρων σας. Το αίσθημα δίψας υποδηλώνει ότι το σώμα σας δεν λαμβάνει επαρκή ενυδάτωση. Τα σκούρα ούρα υποδηλώνουν αφυδάτωση. Τα ωχρά ή μη χρωματισμένα ούρα συνήθως υποδεικνύουν σωστή ενυδάτωση.

Το τελικό συμπέρασμα

Το νερό είναι σημαντικό σχεδόν για κάθε μέρος του σώματός σας. Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία σας, αλλά μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να τη βελτιώσετε. Ακολουθούν μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό:

  • να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, όπου κι αν πάτε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να πίνετε, όποτε το έχετε ανάγκη,
  • να παρακολουθείτε πόσο νερό πίνετε. Προσπαθήστε να προσλαμβάνετε τις βέλτιστες ποσότητες κάθε μέρα,
  • προχωρήστε με ρυθμό, ώστε να πλησιάζετε το ήμισυ της συνιστώμενης κατανάλωσης μέχρι το μεσημέρι. Μπορείτε πάντα να τελειώσετε ολόκληρη την ποσότητα νερού σας περίπου μια ώρα πριν τον ύπνο.