Για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα δύο βασικά αντιβιοτικά για τον στρεπτόκοκκο ενώ τα κρούσματα αυξάνονται μίλησε το πρωί της Πέμπτης (15/6) ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος. Όπως τόνισε είναι «δώρον – άδωρον η προμήθεια strep test από τα φαρμακεία» και εξήγησε γιατί.

Σε ότι αφορά τα αίτια των προβλημάτων που παρατηρούνται στα αντιβιοτικά ο Κωνσταντίνος Λουράντος μιλώντας στον Ant1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη και την Ανθή Βούλγαρη τόνισε ότι ναι μεν είναι οι εξαγωγές, αλλά και η έλλειψη σε πρώτη ύλη, όπως βέβαια και η τακτική κάποιων φαρμακευτικών εταιρειών που θεωρούν ότι η κυκλοφορία φαρμάκων χαμηλού κόστους είναι ασύμφορη για αυτές.

Ελλείψεις υπάρχουν και στα γενόσημα αντιβιοτικά, παρά το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς τα αποφεύγουν αναίτια καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά από τα πρωτότυπα.

Σε ότι αφορά τα strep test, ο Κωνσταντίνος Λουράντος υπογράμμισε ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να προμηθεύεται από τα φαρμακεία, αλλά αυτό είναι δώρον – άδωρον, καθώς δεν μπορεί να τα κάνει ούτε στο φαρμακείο, ούτε στο σπίτι του. Θα πρέπει να πάει σε νοσοκομείο για να κάνει το τεστ, καθώς πρόκειται για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία και τα νοσοκομεία διαθέτουν αυτά τα τεστ.