Θα θυμάστε από τις προηγούμενες χρονιές ότι τα οικογενειακά τραπέζια της παραμονής και ανήμερα των γιορτών (Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά) είναι ιδιαίτερα πλούσια. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μία ισορροπία στις θερμίδες του διαιτολογίου των ημερών, ακόμα και τις εορταστικές ημέρες, για να μην δείτε το βάρος σας να αυξάνεται και το φόρεμα να μην κουμπώνει την επόμενη ημέρα.

Την ημέρα της παραμονής συστήνεται να φάτε ένα ελαφρύ μεσημεριανό έτσι ώστε να μπορέσετε να φάτε πιο ελεύθερα το βράδυ, ενώ αντίστοιχα την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φροντίστε να κλείσετε τη μέρα με ένα ελαφρύ βραδινό, όπως για παράδειγμα ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς.

Προσέξτε όμως μη φτάσετε στο άλλο άκρο και να λιμοκτονήσετε  εν’ όψει του εορταστικού γεύματος. Το να παραλείψετε γεύματα και σνακ μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη διάθεση και αίσθημα κόπωσης και το μόνο που θα επιτύχετε είναι να χαλάσετε το εορταστικό κλίμα. Άλλωστε, η τακτική αυτή μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ», καθώς όσο περισσότερη ώρα μείνετε νηστική με τόσο μεγαλύτερη όρεξη θα ριχτείτε στις λιχουδιές του εορταστικού τραπεζιού. Μην ξεχνάτε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να σε βοηθήσουν να ελέγξετε την πείνα αλλά και τη λαιμαργία σας!

Ένα παράδειγμα εορταστικού διαιτολογίου είναι το εξής:

Πρωινό: 1 φλιτζάνι στιγμιαίος καφές + 1 μελομακάρονο
Δεκατιανό: 1 ποτήρι γάλα + 1 φρούτο
Εορταστικό γεύμα: Γεμιστή γαλοπούλα (στήθος γαλοπούλας + 2 κ.σ. γέμιση) + πατάτες φούρνου + Σαλάτα + 1 μικρό γλυκό + 1 ποτήρι κρασί
Απογευματινό: Φρούτα
Βραδινό: 1 γιαούρτι 2%

Πηγή:nutrimed.gr