Μετά τη Βρετανία που σημειώθηκαν 15 θάνατοι παιδιών λόγω του στρεπτόκοκκου Α, ο συγκεκριμένος ιός ταλαιπωρεί και τις ΗΠΑ, αφού τα παιδιατρικά νοσοκομεία γεμίζουν με αντίστοιχες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την express.co.uk ο Dr. James Versalovi, επικεφαλής παθολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας στο Χιούστον, το οποίο είναι το μεγαλύτερο παιδικό νοσοκομείο στη χώρα, είπε στο NBC News ότι το νοσοκομείο είδε «μεγαλύτερη από τετραπλάσια αύξηση» στις δυνητικά διεισδυτικές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α στο τελευταίους δύο μήνες σε σύγκριση με πέρυσι.

Μάλιστα, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) επιβεβαίωσε επίσης ότι «ακούει από ορισμένους γιατρούς των ΗΠΑ για πιθανή αύξηση των μολύνσεων μεταξύ των παιδιών» και σημείωσε ότι έχει σταλεί σήμα, ώστε τα νοσοκομεία από όλες τις Πολιτείες να στείλουν αναλυτικά όσα στοιχεία διαθέτουν.

Σημειώνεται, ότι οι επεμβατικές λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι σχετικά σπάνιες στις ΗΠΑ με περίπου 14.000 έως 25.000 περιπτώσεις ετησίως, σύμφωνα με το CDC. Έτσι, 1.500 με 2.300 άνθρωποι πεθαίνουν από επεμβατικές λοιμώξεις κάθε χρόνο.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ένα κοινό βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στο λαιμό ή στο δέρμα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το βακτήριο δεν προκαλεί πάντα ασθένεια, αλλά μπορεί να προκαλέσει αμυγδαλίτιδα, πονόλαιμο, δερματικά εξανθήματα, οστρακιά και κηρίο. Σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, πολύ μικρά παιδιά ή ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, τα βακτήρια μπορούν επίσης μερικές φορές να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν μια πιο σοβαρή ασθένεια γνωστή ως διεισδυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α ή iGAS.

Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα, η νεκρωτική πνευμονία και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ είναι μερικές από τις λοιμώξεις που προκαλούνται από το iGAS. Συχνά επιφέρουν τον θάνατο.

Αγοράκι κοιτάζει έξω από παράθυρο νοσοκομείου

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και εξάνθημα. Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.