Την ανησυχία τους για τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα έμβρυα στο πλαίσιο εξωσωματικής γονιμοποίησης εκφράζουν οι ειδικοί. Όπως τονίζει νέα σκανδιναβική επιστημονική έρευνα «έχουν κάπως μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου αργότερα στη ζωή τους».

Η εν λόγω διαδικασία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου από σπερματοζωάρια στο εργαστήριο, την κατάψυξη του και μετά από καιρό την απόψυξη του ώστε να γίνει η εμφύτευση του στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Ούλα-Μπριτ Βένερχολμ του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του σουηδικού Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό PLOS Medicine, ανέλυσαν στοιχεία από τέσσερις σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία) για σχεδόν 8 εκατομμύρια παιδιά. Από αυτά, σχεδόν 172.000 (το 2,2%) είχαν γεννηθεί με κάποια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μεταξύ των οποίων 22.630 μετά από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου.

Καρκίνο εμφάνισαν 48 παιδιά προερχόμενα από κατεψυγμένο έμβρυο, 329 παιδιά μετά γενικά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και 16.124 μετά από αυθόρμητη σύλληψη. Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά από κατεψυγμένο έμβρυο είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, σε σχέση είτε με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί κανονικά, είτε εκείνα με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά χωρίς κατεψυγμένο έμβρυο.

Η δρ Βένερχολμ καθησύχασε ότι «ο ατομικός κίνδυνος είναι μικρός, αν και σε επίπεδο πληθυσμού η επίπτωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη λόγω της τεράστιας αύξησης στους κύκλους κατάψυξης μετά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή». Σε πολλές χώρες πλέον, στο πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο αριθμός γεννήσεων από κατεψυγμένο έμβρυο έχει ξεπεράσει τις γεννήσεις από «φρέσκο» γονιμοποιημένο έμβρυο.

Οι συχνότεροι καρκίνοι στην περίπτωση κατεψυγμένου εμβρύου, είναι η λευχαιμία και οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας, αλλά δεν ήταν σαφές κατά πόσο υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμος κίνδυνος, π.χ. για καρκίνο.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι συχνότεροι καρκίνοι στην περίπτωση κατεψυγμένου εμβρύου, είναι η λευχαιμία και οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι τα ευρήματα τους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφύλαξη, επειδή ο αριθμός των παιδιών που εμφάνισαν καρκίνο (48) ήταν μικρός. Γι’ αυτό, όπως είπαν, το ζήτημα χρειάζεται περισσότερη μελέτη, ώστε να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ καρκίνου και χρησιμοποίησης κατεψυγμένου εμβρύου.