Έγκριση για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 6 ετών με το εμβόλιο της Moderna θα ζητήσει η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, καθώς σύμφωνα με την ίδια, οι δοκιμές έδειξαν πως το σκεύασμα της είναι ασφαλές και ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση.

«Τα αποτελέσματα είναι μια καλή είδηση για τους γονείς παιδιών κάτω των 6 ετών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ. «Έχουμε πλέον κλινικά δεδομένα για την απόδοση του εμβολίου μας από τα παιδιά των έξι μηνών μέχρι τους ηλικιωμένους ενήλικες», πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ότι τον περασμένο μήνα η FDA ανέβαλε την έγκριση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, εκτιμώντας ότι χρειάζονται επιπρόσθετα δεδομένα σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση.

Εμβολιασμός σε παιδιά

Τα δεδομένα για το εμβόλιο της Moderna

Το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού για το οποίο θα ζητήσει έγκριση, ώστε να χρησιμοποιηθεί στις μικρές ηλικίες, δοκιμάστηκε σε 11.700 παιδιά στις ΗΠΑ και τον Καναδά, εκ των οποίων τα 4.200 ήταν ηλικίας από δύο μέχρι έξι ετών.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, στα παιδιά από 6 μηνών μέχρι 2 ετών η αποτελεσματικότητα ανήλθε στο 43,7% και στα μεγαλύτερης ηλικίας στο 37,5%. Μάλιστα, δύο δόσεις των 25 μικρογραμμαρίων σε παιδιά αυτής της ηλικίας παρήγαγαν επίπεδα αντισωμάτων αντίστοιχα με εκείνα που επιτυγχάνονται με τις δύο δόσεις των 100 μικρογραμμαρίων σε νέους ηλικίας 18-25 ετών.

Παράλληλα, η Moderna παρατήρησε μια σχετικά χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις δοκιμές που έγιναν κατά τη διάρκεια του κύματος της πανδημίας που οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.