Τα συμπτώματα που έχουν οι εμβολιασμένοι που νοσούν με μετάλλαξη Όμικρον, η οποία πλέον κυριαρχεί στο 60% των τελευταίων κρουσμάτων κορονοϊού παρουσιάζει νέα έρευνα. Στην έρευνα αναφέρονται πώς αντιδρά το ανοσοκοποιητικό όσων έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, όσων έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις, αλλά και όσων έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο χωρίς αναμνηστική δόση.

Η έρευνα δείχνει πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει ήπια συμπτώματα για τους εμβολιασμένους, με λιγότερα συμπτώματα σε όσους έχουν εμβολιαστεί με 3 δόσεις.

Συμπτώματα για όσους έχουν κάνει τρεις δόσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή TLive του Alpha, οι ασθενείς με Όμικρον που έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου, έχουν ήπια συμπτώματα, πονόλαιμο, κόπωση, μυϊκούς πόνους αλλά όχι δύσπνοια.

Σχολιάζοντας το συμπέρασμα της έρευνας, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής πνευμονολογίας εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι η «Όμικρον φάινεται να αγαπάει το ανώτερο αναπνευστικό μας και λιγότερο το κατώτερο δηλαδή τον πνεύμονα και που όταν νοσεί βαριά έχουμε σοβαρή δύσπνοια. Αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει 100%. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα δύσπνοιας, αλλά θα αποτελεί εξαίρεση».

Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει δύο δόσεις

Όσοι έχουν κάνει με 2 δόσεις και κολλήσουν την Όμικρον έχουν ήπια συμπτώματα, περισσότερη κόπωση από τους τριπλά εμβολιασμένους, πιο υψηλό πυρετό, βήχα, και όχι δύσπνοια.

«Έχουν λίγο λιγότερα αμυντικά όπλα αλλά πάλι είναι προστατευμένοι από όσους είναι ανεμβολίαστοι» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Συμπτώματα για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο

Οι ασθενείς με Όμικρον που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, όταν νοσήσουν με Όμικρον έχουν πόνους, πυρετό και αδυναμία, κούραση αλλά όχι δύσπνοια.

«Αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι σπανίως θα μας οδηγούσε στο νοσοκομείο, δεν θα πιεζόταν το σύστημα υγείας, και θα το περνουσαμε σαν κρυολόγημα» σχολίασε ο καθηγητής.