Η μετάλλαξη Όμικρον θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού στην Ευρώπη μέχρι την έναρξη του 2022 σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη γηραιά ήπειρο, ο οποίος προσθέτει, επίσης, πως χρειαζόμαστε ακόμα τρεις με τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να προσδιοριστεί η σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί η νέα παραλλαγή.

Ο Χανς Κλούγκε, ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει για «σημαντική αύξηση» των μολύνσεων, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Reuters πως η Όμικρον, που είναι ήδη κυρίαρχη στη Βρετανία, τη Δανία και την Πορτογαλία, είναι πιθανόν να είναι το κυριότερο στέλεχος του ιού στην Ευρώπη «σε μερικές εβδομάδες».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ευρώπη γίνεται άλλη μια φορά το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας», είπε ακόμη ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, συμπληρώνοντας πως τα κρούσματα είναι αυξημένα κατά 40% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και πως τώρα η Όμικρον παίρνει τα ηνία.

«Ναι, είμαι πολύ προβληματισμένος, αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικό» υποστήριξε ο ίδιος, δεδομένου πως «ξέρουμε τι να κάνουμε».

Μετάλλαξη Όμικρον

Τι πρέπει να κάνουμε

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Κλούγκε τάχθηκε υπέρ μίας προσέγγισης «εμβόλιο+», με εμβολιασμούς και αναμνηστικές δόσεις που θα συμπληρώνονται με τη χρήση μάσκας από τον κόσμο και περιορισμό των «μη απαραίτητων» επαφών στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι χώρες πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων, αλλά τα lockdown θα χρησιμοποιούνται μόνο ως ύστατο μέσο, δεδομένου του οικονομικού και του κοινωνικού κόστους, ανέφερε.

Ο έλεγχος του ιού θα επιτευχθεί μέσω εμβολίων, αναμνηστικών δόσεων, διπλασιασμού του αριθμού των ανθρώπων που φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους, (καλού) αερισμού και χρήσης νέων φαρμάκων κατά της COVID-19, συνέχισε.

Μάσκα ΚΝ95

Αναμνηστικές δόσεις

Ο Κλούγκε είπε πως δεν είναι σαφές πόσο κρατά η ανοσία μετά την τρίτη δόση. Το Ισραήλ ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που προσφέρει τέταρτη δόση εμβολίου στους πιο ευάλωτους.

«Αλλά τότε ας θυμηθούμε πως το Ισραήλ ήταν το πρώτο που ξεκίνησε. Άρα θα έλεγα πως μια τέταρτη δόση στο Ισραήλ είναι σαν μια τρίτη δόση σε άλλες χώρες», είπε.

Ορισμένες μελέτες φαίνεται να δείχνουν πως η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με την παραλλαγή Delta που είναι κυρίαρχη στις περισσότερες χώρες, αλλά οι επιστήμονες συζητούν ακόμη αυτό το σημείο.

Ο Κλούγκε είπε πως θα χρειαστούν πιθανόν τρεις με τέσσερις εβδομάδες προτού απαντηθεί η ερώτηση.

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει η πανδημία, αλλά όλες οι πανδημίες τελειώνουν

«Αυτός ο ιός μας εξέπληξε περισσότερες από μία φορές άρα θα έλεγα ότι δεν ξέρω πότε θα τελειώσει, αλλά νομίζω πως είμαστε καθ΄οδόν πως οι ζωές μας θα αποκατασταθούν τον επόμενο χρόνο ιδίως εάν -δεν ξέρουμε- αν η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης.

Ο Κλούγκε είπε επίσης πως «τα καλά νέα από την Ιστορία» είναι πως όλες οι πανδημίες έχουν τελειώσει. Βέβαια «το κρίσιμο ζήτημα είναι πώς θα επιβιώσουμε τον χειμώνα, πώς δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω».