Ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σαρώνει την κεντρική Ευρώπη, όπου τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, με τα νοσοκομεία σε ορισμένες χώρες –όπως η Ρουμανία– να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες.

Η Ρουμανία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σλοβακία και η Πολωνία έχουν όλες αυστηροποιήσει τα μέτρα που αφορούν τη χρήση μάσκας και έχουν επιβάλει και νέα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Κορονοϊός: Υπερδιπλασιάστηκαν οι θάνατοι στην Ουγγαρία μέσα σε μία εβδομάδα

Στην Ουγγαρία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει καλέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε δημόσιους οργανισμούς, ενώ ενθάρρυνε και τις ιδιωτικές εταιρείες να καταστήσουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για τους υπαλλήλους τους, αν το κρίνουν απαραίτητο. Αλλά η κυβέρνηση δεν έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, πέραν των δημόσιων μέσων μεταφοράς και των νοσοκομείων, ενώ δεν ισχύουν άλλοι περιορισμοί.

Η εφημερίδα Nepszava έγραψε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τα νοσοκομεία να ανοίξουν νέες πτέρυγες ειδικά για COVID καθώς σήμερα ο αριθμός των νοσηλευόμενων με την νόσο αυξήθηκε σε 3.366. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ουγγαρία κατέγραψε σήμερα αύξηση στα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού, τα οποία έφτασαν τα 6.268, ενώ ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από επιπλοκές της COVID-19 υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η Ουγγαρία, μια χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμύρια πολίτες, έχει καταγράψει 31.101 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Μόλις 5,74 εκατομμύρια πολίτες της είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της νόσου, ποσοστό κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Περισσότεροι από 1,27 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση.

Υψηλό 7μήνου στα κρούσματα στην Πολωνία

Βαρσοβία

Στην Πολωνία η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους ενώ τα σινεμά, τα θέατρα και τα ξενοδοχεία έχουν ως όριο τη λειτουργία με το 75% της χωρητικότητάς τους.

Η Πολωνία ανέφερε σήμερα 15.515 νέα κρούσματα κορονοϊού, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τον Απρίλιο.

Παράλληλα, σημειώθηκαν 250 θάνατοι από επιπλοκές της COVID.

Η Πολωνία, μια χώρα με πληθυσμό περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει αναφέρει 3.060.613 κρούσματα κορονοϊού και 77.395 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Ρεκόρ κρουσμάτων στη Σλοβακία

Η Σλοβακία κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο 6.713 νέες μολύνσεις COVID-19, τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό μολύνσεων αφότου ξεκίνησε η πανδημία πέρυσι, όπως δείχνουν τα σημερινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει 1.890 ασθενείς στα νοσοκομεία, εκ των οποίων 327 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Το υπουργείο ανέφερε πως το 79% των νοσηλευομένων είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στο έλεος του κορονοϊού και η Ουκρανία – Κάτω από το 20% οι εμβολιασμένοι

Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στην Ουκρανία ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια με περισσότερους από 70.000 θανάτους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο ανακοίνωσε πως κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 27.377 νέων κρουσμάτων του κορονοϊου μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, ο οποίος υπερβαίνει το προηγούμενο ρεκόρ των 26.870 κρουσμάτων που είχε καταγραφεί στις 29 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, σημειώθηκαν επίσης 699 θάνατοι που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Η κατάσταση με το φονικό κύμα της Covid-19 στην Ουκρανία, μια χώρα που είναι από τις φτωχότερες της Ευρώπης και έχει 40 εκατομμύρια κατοίκους, επιδεινώνεται εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών με φόντο τη δυσπιστία του πληθυσμού. Με 720 θανάτους χθες, Τετάρτη, η Ουκρανία βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις χώρες του κόσμου που καταγράφουν τους περισσότερους νεκρούς στους τελευταίους ημερήσιους απολογισμούς τους, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Για να περιορίσουν αυτή την έξαρση, οι αρχές δεν σταματούν να καλούν τους Ουκρανούς να εμβολιαστούν με ένα από τα τρία διαθέσιμα εμβόλια: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και το κινεζικό Coronavac. Μόνο στο Κίεβο, οι αρχές έχουν ανοίξει περίπου 180 κέντρα εμβολιασμού, ακόμη και σε εμπορικά κέντρα και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Όμως μέχρι σήμερα μόλις 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, δηλαδή λιγότεροι από το 20% του πληθυσμού. Οι εμβολιασμοί επιταχύνθηκαν τον Οκτώβριο υπό την πίεση των αρχών, οι οποίες επέβαλαν περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους, όπως την υποχρέωση επίδειξης ενός υγειονομικού πιστοποιητικού για την πρόσβαση σε ορισμένους δημόσιους χώρους.

Ωστόσο πολλοί Ουκρανοί προτιμούν να αγοράσουν ένα πλαστογραφημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η αστυνομία έχει αρχίσει εκατοντάδες έρευνες σχετικά με το θέμα αυτό.

«Καλπάζει» ο κορονοϊός σε Κροατία και Σλοβενία

Παράλληλα, η Κροατία ανακοίνωσε σήμερα 6.310 κρούσματα COVID-19, που είναι ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας, όπως ανακοίνωσαν οι εθνικές υγειονομικές αρχές.

Στη χώρα των 4 εκατ. κατοίκων υπάρχουν αυτή τη στιγμή 25.628 ενεργά κρούσματα COVID-19, ενώ 1.680 ασθενείς απαιτούν νοσηλεία.

Στην Κροατία πλήρως εμβολιασμένο είναι λίγο πάνω από το 50% του πληθυσμού και οι ειδικοί θεωρούν ότι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού είναι ο βασικός λόγος για την αύξηση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Στη γειτονική Σλοβενία, οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19, με 4.511 μολύνσεις. Στη Σλοβενία πλήρως εμβολιασμένο είναι λίγο πάνω από το 50% των 2 εκατ. κατοίκων.

Πιο κοντά το lockdown στην Αυστρία

Ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 που καταγράφηκε στην Αυστρία το προηγούμενο 24ωρο πλησίασε το ρεκόρ μολύνσεων που είχε καταγραφεί πριν ένα χρόνο, φέροντας το ενδεχόμενο του lockdown για τους ανεμβολίαστους πιο κοντά, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους κατοίκους κάποιων περιοχών να ανοσοποιηθούν.

Περίπου το 64% των Αυστριακών έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19, ποσοστό περίπου στον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά ένα από τα χαμηλότερα στη δυτική Ευρώπη. Πολλοί Αυστριακοί είναι διστακτικοί απέναντι στα εμβόλια, μια άποψη που ενθαρρύνει το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), το τρίτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν στην Αυστρία 8.594 νέα κρούσματα covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας. Πρόκειται για αύξηση 32% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, με τον αριθμό των μολύνσεων να πλησιάζει το ρεκόρ των περισσοτέρων από 9.000 που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2020, όταν επιβλήθηκε το δεύτερο εθνικό lockdown στην Αυστρία.

Η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε το καλοκαίρι να άρει τους περιορισμούς και έχει καταρτίσει ένα σχέδιο να περιορίσει τις καθημερινές μετακινήσεις των ανεμβολίαστων Αυστριακών μόλις γεμίσουν 600 κλίνες με ασθενείς με covid-19. Βάσει αυτού του σχεδίου, οι ανεμβολίαστοι, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται όσοι έχουν νοσήσει από covid-19, δεν θα επιτρέπεται να πηγαίνουν σε καφέ και εστιατόρια, μόλις ο αριθμός των ασθενών με covid-19 στην εντατική φτάσει τους 500.

Αυτή τη στιγμή 352 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με περισσότερους από 10 να προστίθενται κάθε ημέρα. Το 45% των νέων μολύνσεων που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο εντοπίζεται σε δύο από τις εννέα επαρχίες της Αυστρίας: το Σάλτσμπουργκ και την Άνω Αυστρία. Στις δύο αυτές συντηρητικές επαρχίες καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις covid-19 ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Εξάλλου η Άνω Αυστρία, προπύργιο του FPO, έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού.

Συναγερμός και στη Γερμανία

Σε ύψος – ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας έφθασαν τα κρούσματα κορονοϊού που διαπιστώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο, με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» να ανακοινώνει 33.949 νέα περιστατικά. Πριν από μία εβδομάδα τα κρούσματα ήταν 28.037, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 2020, με 33.777 κρούσματα. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με τον ενισχυτικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», ο δείκτης των εισαγωγών σε νοσοκομεία ανά 100.000 κατοίκους βρίσκεται στο 3,62, ενώ πριν από δύο ημέρες ήταν στο 3,29. Η παράμετρος αυτή έχει προστεθεί τους τελευταίους μήνες ως ενδεικτική – μαζί με τον αριθμό των κρουσμάτων – της πορείας της πανδημίας. Τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έχουν φθάσει τα 154,5, από 146,6 το προηγούμενο 24ωρο και 165 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.

Το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Υγείας των κρατιδίων με τον (υπηρεσιακό) ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, με στόχο τον σχεδιασμό καμπάνιας κινητοποίησης των πολιτών για τον ενισχυτικό εμβολιασμό και το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικών διαγνωστικών τεστ για εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα αποκατάστασης. Νωρίτερα σήμερα πάντως ο Πρόεδρος των Οικογενειακών Ιατρών Ούλριχ Βάιγκελτ επανέλαβε την έκκλησή του για εισαγωγή υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε τέτοιες δομές. «Κανένας ανεμβολίαστος δεν επιτρέπεται να έρχεται σε επαφή με τους ιδιαίτερα ευπαθείς αυτούς ανθρώπους – είτε ως εργαζόμενος είτε ως επισκέπτης», δήλωσε ο κ. Βάιγκελτ στην εφημερίδα BILD. Πριν από λίγες ημέρες 11 τρόφιμοι γηροκομείου στο Βραδεμβούργου πέθαναν από επιπλοκές της Covid-19, για να διαπιστωθεί κατόπιν ότι μόνο οι μισοί από το προσωπικό ήταν εμβολιασμένοι.

Κορονοϊός Γερμανία

Ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας – και ιατρός – Χέλγκε Μπράουν, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση της BILD, τόνισε ότι «το να είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος σημαίνει ότι προστατεύεται πολύ καλά από σοβαρές επιπλοκές της Covid-19 και από τον κίνδυνο θανάτου», διευκρίνισε ωστόσο ότι «εάν έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από τον εμβολιασμό, βλέπουμε όλο και περισσότερες μολύνσεις εμβολιασμένων, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες». Επομένως, σημείωσε, η ενισχυτική δόση δεν είναι κάτι το οποίο «ίσως» πρέπει να κάνει κανείς, αλλά είναι «επειγόντως αναγκαία» – κυρίως για τους πιο ηλικιωμένους και όσους έρχονται σε συχνή επαφή με άλλους ανθρώπους.

«Βρισκόμαστε ήδη στην δυσάρεστη κατάσταση, να διαθέτουμε πραγματικά επάρκεια εμβολίων για την α’, τη β’ και τη γ’ δόση και περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι να είναι ακόμη είτε ανεμβολίαστοι είτε μερικώς εμβολιασμένοι. Επιπλέον, πολλοί ηλικιωμένοι πιστεύουν ότι είναι επαρκώς προστατευμένοι, ενώ έχουν περάσει πολλοί μήνες από τον βασικό εμβολιασμό τους», πρόσθεσε ο κ. Μπράουν και επέκρινε ευθέως την καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου: «Τι με εκνευρίζει, για να είμαι ειλικρινής; Στη διάσκεψη των υπουργών Υγείας κρατιδίων και ομοσπονδίας τον περασμένο Αύγουστο, συμφωνήσαμε ότι ο τρίτος εμβολιασμός ήταν απαραίτητος. Αλλά μόλις τώρα, με την άνοδο των αριθμών, διαπιστώνεται ο επείγων χαρακτήρας του ενισχυτικού εμβολιασμού».

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι όποιος συμπληρώνει έξι μήνες από τον βασικό εμβολιασμό έχει τη δυνατότητα να λάβει την ενισχυτική δόση, ωστόσο η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) έχει εκδώσει σύσταση μόνο για την κατηγορία άνω των 70 ετών και για τις ευπαθείς ομάδες. «Υπάρχει διαφορά μεταξύ της δυνατότητας και της σύστασης», είπε χθες, Τετάρτη, σχετικά ο κ. Σπαν.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ ζήτησε σήμερα την επαναφορά των δωρεάν τεστ για κορονοϊό, τα οποία έχουν καταργηθεί από τις 11 Οκτωβρίου. «Ήταν λάθος τότε να τα ακυρώσουμε. Ήταν ένα μέτρο που έδωσε τελικά αρνητικό κίνητρο στους ανεμβολίαστους», τόνισε και δήλωσε ανοιχτός σε αυστηρότερους περιορισμούς για όποιον δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί. Για τον κ. Χάμπεκ η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποτελεί έκπληξη, εφόσον το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει κάτω από το 70% και η παραλλαγή «Δέλτα» είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες. «Tα υπόλοιπα είναι απλώς μαθηματικά. Ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη προστασία», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό n-tv.

Μέχρι σήμερα στη Γερμανία έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση κατά της Covid-19 το 69,6% και πλήρως εμβολιασμένο είναι το 66,9%. Την αναμνηστική δόση έχουν λάβει 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι.