Είναι «πολύ νωρίς» για να επιβεβαιώσουμε εάν και πότε θα χρειαστεί μια αναμνηστική δόση για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και του Ευρωπαϊκού Kέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Όπως ανέφεραν οι δύο αρμόδιες υπηρεσίες την Τετάρτη, «δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα από τις εκστρατείες εμβολιασμού και τις συνεχιζόμενες μελέτες για να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η προστασία από τα εμβόλια, λαμβάνοντας υπόψη και τη διάδοση των μεταλλάξεων του ιού».

Ωστόσο, «σε περίπτωση που χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις, ο EMA και το ECDC συνεργάζονται ήδη μεταξύ τους όπως και με τις εθνικές επιτροπές με αρμοδιότητα την ανοσοποίηση (NITAGs), οι οποίες αποτελούν τους εθνικούς εμπειρογνώμονες και σύμβουλους για τα υπό το ECDC προγράμματα εμβολιασμού» και «τυχόν νέα στοιχεία που διατίθενται επί του θέματος αυτού θα εξεταστούν γρήγορα», διαβεβαιώνουν οι δύο οργανισμοί.

Επιπλέον, ο EMA συνεργάζεται με τις φαρμακοβιομηχανίες σε ό,τι αφορά τον συντονισμό για τη διάθεση των στοιχείων υπό μελέτη, καθώς με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία εκείνα που αφορούν στην αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων, μετά τη χορήγησή τους, στην Ευρώπη ή σε άλλες χώρες, πέραν όσων δεδομένων προέρχονται από τις κλινικές μελέτες. Η συνεργασία αυτή διασφαλίζει την ταχύτητα γύρω από τις διαδικασίες αδειοδότησης, αν κι εφόσον αυτή καταστεί απαραίτητη, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Περισσότερα δεδομένα «ζητούν» και τα αμερικανικά CDC

Υπενθυμίζεται πως οι Pfizer και BioNTech εμφανίζονται έτοιμες να ζητήσουν από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εγκρίνουν μια αναμνηστική δόση του εμβολίου τους για την COVID-19, τις επόμενες εβδομάδες. Οι δύο εταιρείες αναμένεται να επικαλεστούν ενδείξεις μεγαλύτερου κινδύνου μόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό καθώς και την εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Delta, η οποία εξαπλώνεται γρήγορα και στη γηραιά ήπειρο, όπως εκτίμησαν οι EMA και ECDC, σε άλλο σημείο της σημερινής αναφοράς τους για την πανδημία στην Ευρώπη.

Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται όντως να εξετάζουν το ενδεχόμενο μία τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού να καταστεί αναγκαία για τον έλεγχο της υγειονομικής κρίσης, θα πρέπει να ερευνηθεί το αν η χορήγηση ακόμη μίας δόσης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών, προτού ληφθεί σχετική απόφαση, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου υγείας των ΗΠΑ την Τρίτη.

Ο λόγος για τον Jay Butler, αναπληρωτή διευθυντή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας (CDC), ο οποίος ανέφερε, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, πως «μας ενδιαφέρει να μάθουμε αν μια τρίτη δόση μπορεί να συνδέεται με οποιονδήποτε υψηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων αντιδράσεων, ιδίως των πιο σοβαρών, αν και σπάνιων, παρενεργειών».

Ο αξιωματούχος επεσήμανε, εξάλλου, πως δεν έχει διαπιστώσει καμία ένδειξη εξασθένησης της ανοσίας στον κορονοϊό μεταξύ των κατοίκων των ΗΠΑ που έλαβαν το εμβόλιο τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο αλλά και ότι τα διαθέσιμα εμβόλια παρέχουν σημαντική προστασία έναντι του ινδικού στελέχους.