Τη χρήση των φαρμάκων Actemra της εταιρείας Roche και Kevzara της Sanofi σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός, συνέστησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς δεδομένα από περίπου 11.000 ασθενείς έδειξαν ότι οι συνδυασμοί αυτοί μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου.

Σημειώνεται πως τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, ομάδα ειδικών του Οργανισμού που αξιολογεί τις πιθανές θεραπείες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση αυτών των αναστολέων της ιντερλευκίνης-6 σε ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19 «μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής».

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΟΥ, ο κίνδυνος θανάτου εντός 28 ημερών για τους ασθενείς που λαμβάνουν ένα από αυτά τα δύο φάρμακα σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, όπως η δεξαμεθαζόνη, ανέρχεται στο 21%. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 25% μεταξύ των ασθενών που λαμβάνουν την κλασική θεραπεία.

Επομένως, ανά 100 ασθενείς θα επιβιώσουν τέσσερις περισσότεροι.

Επίσης, ο κίνδυνος να χρειαστούν διασωλήνωση οι ασθενείς ή να πεθάνουν φτάνει το 26% για τους ασθενείς που λάμβαναν τα φάρμακα αυτά μαζί με κορτικοστεροειδή, αντί για 33% που είναι ο κίνδυνος για τους υπόλοιπους.

Αυτό σημαίνει ότι ανά 100 ασθενείς επτά περισσότεροι θα ζήσουν, χωρίς να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

«Αναθεωρήσαμε τις οδηγίες περί κλινικής θεραπείας για να συμπεριλάβουμε αυτήν την τελευταία εξέλιξη», ανέφερε σχετικά η Τζάνετ Ντίας, στέλεχος του ΠΟΥ.

Επισημαίνεται πως η ανάλυση περιλάμβανε 10.930 ασθενείς, από τους οποίους οι 6.449 έλαβαν ένα από τα δύο φάρμακα και οι 4.481 την κλασική θεραπεία ή ψευδοφάρμακο. Έγινε σε συνεργασία με το Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, το Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Λονδίνου και το Ίδρυμα Γκάις εντ Σεντ Τόμας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε για κατεπείγουσα χρήση το Actemra (Τοσιλιζουμάμπη) σε ασθενείς με Covid-19. Η χρήση του φαρμάκου αυτού κατά τη διάρκεια της πανδημίας αύξησε τις πωλήσεις του σχεδόν κατά το ένα τρίτο, φτάνοντας τα 3 δισεκ. δολάρια το 2020.

Οι πωλήσεις του Kevzara (Σαριλουμάμπη), αντίστοιχα, αυξήθηκαν πέρσι κατά 30%, σύμφωνα με τη Sanofi.

Ωστόσο, οι δοκιμές των δύο σκευασμάτων σε ασθενείς με Covid-19 περιλαμβάνουν μια διαδικασία πειραματισμού και σφάλματος, δεδομένου ότι έχουν καταγραφεί πολλές αποτυχίες καθώς οι εταιρείες δοκιμάζουν τα φάρμακα σε διαφορετικές ομάδες ασθενών, όπως παρατηρούν διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως ο ΠΟΥ ζήτησε να γίνουν περισσότερα για να αυξηθεί η πρόσβαση των φτωχότερων χωρών σε αυτά τα φάρμακα. «Αυτοί είναι οι άνθρωποι στους οποίους πρέπει να φτάσουν τα φάρμακα» είπε η Ντίας, αναφερόμενη στις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων και ταυτόχρονα δεν διαθέτουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων.