Μια νέα μελέτη βλέπει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna προκαλούν μια ανθεκτική ανοσολογική αντίδραση στον οργανισμό, η οποία μπορεί να προστατεύσει για χρόνια από τον κορονοϊό.

Τα ευρήματα αυτά προτίθενται στα αυξανόμενα στοιχεία ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ανοσία από τα mRNA εμβόλια μπορεί να μη χρειαστεί να κάνουν ενισχυτικές δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι ιός και τα στελέχη του δεν θα εξελιχθούν πολύ σε σχέση με τις σημερινές μορφές τους. Άνθρωποι που ανέρρωσαν προτού εμβολιαστούν μπορεί να μη χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις ακόμη κι αν ο ιός παραλλαχθεί σημαντικά, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

«Είναι ένα καλό σημάδι για το πόσο διαρκεί η ανοσία από αυτό το εμβόλιο», δήλωσε ο Ali Ellebedy, ανοσολόγος στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Η μελέτη δεν εξέτασε τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η Johnson & Johnson, ωστόσο ο Dr. Ellebedy σημείωσε ότι περιμένει πως η ανοσολογική απόκριση θα διαρκεί λιγότερο σε σχέση με εκείνη των mRNA εμβολίων.

Ο Dr. Ellebedy και οι συνεργάτες του ανέφεραν τον περασμένο μήνα πως στους ανθρώπους που πέρασαν την Covid-19, τα ανοσοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον ιό παρέμειναν στον μυελό των οστών για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση. Μια μελέτη άλλης ομάδας ειδικών έδειξε ότι τα λεγόμενα «κύτταρα μνήμης Β» εξακολουθούσαν να ωριμάζουν και να ισχυροποιούνται για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη μόλυνση.

Εμβόλια mRNA: Πόσο μπορεί να διαρκεί η ανοσία;

Με βάση τα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανοσία μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, ίσως και για μια ολόκληρη ζωή, σε ανθρώπους που μολύνθηκαν με τον κορονοϊό και αργότερα εμβολιάστηκαν. Δεν είναι σαφές όμως αν ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να πετύχει μια τέτοια μακροχρόνια επίδραση.

Η ομάδα του Dr. Ellebedy αναζήτησε την απάντηση στην ερώτηση, εξετάζοντας την πηγή των κυττάρων μνήμης. Μετά από μια μόλυνση ή έναν εμβολιασμό, μια εξειδικευμένη δομή που αποκαλείται βλαστικό κέντρο σχηματίζεται στους λεμφαδένες. Πρόκειται μια «ελίτ» κατηγορία με διάφορα είδη Β κυττάρων. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία τους και όσο περισσότερο καιρό λειτουργούν μέσα στον οργανισμό αυτά τα κύτταρα, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού που ίσως εμφανιστούν.

«Όλοι επικεντρώνονται πάντα στην εξέλιξη του ιού – αυτό δείχνει ότι τα κύτταρα Β κάνουν το ίδιο πράγμα», δήλωσε η Marion Pepper, ανοσολόγος στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Και θα είναι προστατευτικό ενάντια στη συνεχιζόμενη εξέλιξη του ιού, κάτι που είναι πραγματικά ενθαρρυντικό».

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, η μεγάλη πλειοψηφία των εμβολιασμένων θα προστατεύεται μακροπρόθεσμα – τουλάχιστον από τα υπάρχοντα παραλλαγμένα στελέχη. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία όμως, άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και όσοι παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις. Όσοι έχουν περάσει κορονοϊό και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν, μπορεί να μη τις χρειαστούν καθόλου.

Το πόσο ακριβώς διαρκεί η προστασία από τα mRNA εμβόλια είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Αν δεν υπάρξουν στελέχη που επηρεάζουν την ανοσία, θεωρητικά αυτή θα μπορούσε να κρατήσει μια ζωή, λένε οι ειδικοί. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι ο ιός εξελίσσεται.