Αν υποφέρετε από εξαντλητικές ημικρανίες και θέλετε να ανακουφιστείτε από την ένταση και τη διάρκεια αυτών, ίσως θα έπρεπε να δοκιμάζατε μια πολύ απλή, φυσική και φυσικά… ανέξοδη λύση.

Το διαλογισμό!

Ερευνητές από τον ιατρικό κέντρο Wake Forest Baptist Medical Center ζήτησαν από 19 ανθρώπους που υπέφεραν από ημικρανίες, είτε να ακολουθήσουν τη συνήθη ιατρική φροντίδα ή να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα γνώσης και συνειδητής μείωσης του στρες διάρκειας οκτώ εβδομάδων, με τη βοήθεια του διαλογισμού και της γιόγκα σε συνεδρίες διάρκειας μισής ώρας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι όσοι ακολούθησαν το πρόγραμμα του διαλογισμού εμφάνιζαν πολύ λιγότερους, έντονους πονοκεφάλους και περίπου 1,4 λιγότερες ημικρανίες το μήνα.

Επιπλέον, όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες, η διάρκεια των ημικρανιών ήταν σημαντικά μειωμένη, περίπου τρεις ώρες λιγότερες, συγκριτικά με τους υπόλοιπους που συμμετείχαν στο πείραμα.

«Ήταν σε θέση να έχουν την αίσθηση του προσωπικού ελέγχου των ημικρανιών τους» εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας και επίκουρος καθηγήτρια Νευρολογίας, Rebecca Erwin Wells.

«Είναι πολύ σημαντικό που μια παρέμβαση σαν το διαλογισμό, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμηνεύουν τον πόνο τους» συνέχισε η ίδια.

Το στρες είναι ένα γνωστό έναυσμα για πονοκεφάλους και η ενσυνείδηση γνωστός «πολέμιός» του.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει, ότι ο διαλογισμός γνώσης και ενσυναίσθησης μπορεί να περιορίσει τις αντιδράσεις του άγχους, ενώ σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine μπορεί ακόμη και να θεραπεύσει από την κατάθλιψη και το άγχος, το ίδιο αποτελεσματικά όσο τα αντικαταθλιπτικά, αναφέρει δημοσίευμα του Time.