Την ύπαρξη πέντε περιπτώσεων σπάνιου τύπου θρομβοεμβολικού επεισοδίου στις εγκεφαλικές φλέβες μεταξύ των ατόμων στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε η Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA). Ωστόσο, η ίδια στάθηκε στα οφέλη του παρασκευάσματος, τα οποία υπερτερούν κατά πολύ των ενδεχόμενων κινδύνων.

Η είδηση αυτή έγινε γνωστή σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ανησυχίες σχετικά με τις αναφορές για θρόμβους αίματος, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, οδήγησαν ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου αυτού το διάστημα που διερευνώνται οι περιπτώσεις αυτές.

Ωστόσο, η Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι η χρήση του εμβολίου αυτού θα πρέπει να συνεχιστεί ενώ ερευνώνται οι πέντε αναφορές. «Από τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία δεν μπορεί να συναχθεί ότι οι θρόμβοι αίματος στις φλέβες (φλεβικός θρομβοεμβολισμός) προκαλούνται από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19», επισημαίνει η MHRA.

Περαιτέρω, γίνεται λόγος για «λεπτομερή επανεξέταση πέντε αναφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με έναν πολύ σπάνιο και ειδικό τύπο θρόμβου αίματος στις εγκεφαλικές φλέβες (φλεβική θρόμβωση) που συμβαίνει μαζί με μειωμένα αιμοπετάλια (θρομβοπενία) είναι σε εξέλιξη».

Η Μεγάλη Βρετανία έχει χορηγήσει 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

«Δεδομένου του εξαιρετικά σπάνιου ποσοστού εμφάνισης αυτών των συμβάντων, τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID, με τα τελευταία στοιχεία που υποδηλώνουν μείωση κατά 80% στις νοσηλείες και στους θανάτους από τη νόσο COVID, υπερτερούν κατά πολύ των ενδεχόμενων κινδύνων του εμβολίου στις ομάδες κινδύνου που εμβολιάζονται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο», επισημαίνει η MHRA.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.