Η Eurostat κατέγραψε αύξηση της θνησιμότητας στην Ευρώπη για το 2020 λόγω του κορονοϊού, με το ποσοστό της Ελλάδας για τον Νοέμβριο να ξεπερνάει το 30%, ενώ και τον Δεκέμβριο το ποσοστό άγγιξε τα ίδια επίπεδα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα για θέματα υγείας healthstories.gr σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η θνησιμότητα (από κάθε αιτία) άρχισε να αυξάνεται ραγδαία την περασμένη Άνοιξη σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020 η θνησιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε αύξηση 25% σε σύγκριση με το μέσο όρο του αντίστοιχου μήνα της περιόδου 2016 – 2019.

Η Ελλάδα, πριν από ένα χρόνο, δηλαδή τον Μάρτιο του 2020, κατέγραφε θνησιμότητα 7,6% πάνω από το μέσο όρο.

Το πρώτο lockdown απέδωσε και το ποσοστό αύξησης της θνησιμότητας τον περασμένο Απρίλιο ήταν μόλις 1,3%, τη στιγμή που χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο κατέγραφαν δραματικά ποσοστά, (79,4% και 73,9%) αντίστοιχα.

Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο της περσινής χρονιάς, οι δείκτες θνησιμότητας παρουσίασαν ύφεση σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, αλλά άρχισαν και πάλι να αυξάνονται δραματικά από τον Αύγουστο και μετά.

Έτσι, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο η θνησιμότητα ήταν 8% πάνω από το μέσο όρο των προηγούμενων ετών, τον Οκτώβριο το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 18% και το Νοέμβριο εκτοξεύθηκε στο 41%.

Χειρότερος μήνας ο Νοέμβριος

Ο Νοέμβριος ήταν ένας δραματικός μήνας για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ήταν ο μήνας του δεύτερου πανδημικού κύματος.

Εκείνη την περίοδο υπήρξαν χώρες όπως η Βουλγαρία, όπου η θνησιμότητα σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το μέσο όρο των προηγούμενων ετών, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 94%!

Στην Ελλάδα, και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα οι δείκτες θνησιμότητας σημείωναν αύξηση από 3,5% έως 10.3%, το Νοέμβριο ο μέσος όρος θνησιμότητας ξεπεράστηκε κατά 31,8%.

Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη αύξηση της θνησιμότητας μέσα το 2020. Το Δεκέμβριο, η θνησιμότητα στη χώρα μας ήταν 29,8% υψηλότερη από το μέσο όρο της περιόδου 2016-2019.

Τον τελευταίο μήνα του 2020, οι θάνατοι στην Ευρώπη των 27 ήταν κατά 30% περισσότεροι από το μέσο όρο της προηγούμενης τετραετίας.

Χάθηκαν 580.000 επιπλέον ζωές από τον Μάρτη έως τον Δεκέμβρη του 2020

Συνολικά, η Eurostat υπολόγισε ότι στο διάστημα Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, καταγράφηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 580.000 επιπλέον θάνατοι.

Η υπηρεσία απεικόνισε τα δεδομένα σε ένα βίντεο που δείχνει την εξέλιξη της θνησιμότητας ανά μήνα.

Τους μήνες με τη μεγαλύτερη αύξηση, πολλές χώρες εμφανίζονται με κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα, ενδεικτικό της μεγάλης αύξησης της θνησιμότητας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.