Κατά περίπου 27% μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρή covid-19 δύο φάρμακα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν κατά της φλεγμονής της αρθρίτιδας, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Πρόκειται για τα ανοσοτροποποιητικά tocilizumab και sarilumab, τα οποία, όπως έδειξαν οι σχετικές κλινικές δοκιμές στο πλαίσιο της μελέτης Remap-Cap, μπορούν να μειώσουν κατά τουλάχιστον επτά μέρες κατά μέσο όρο την παραμονή των ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Imperial College Λονδίνου και Ουτρέχτης, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν κάνει επιστημονική δημοσίευση, ανέφεραν πως είναι τα πρώτα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα που βρέθηκαν να έχουν αποτέλεσμα σε σοβαρά νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό, ερχόμενα να προστεθούν στα θετικά αποτελέσματα του αντιφλεγμονώδους στεροειδούς δεξαμεθαζόνης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Για «πραγματικά και σημαντικά ευρήματα, που ελπίζουμε να βελτιώσουν τις θεραπείες των νοσηλευόμενων ασθενών», έκανε λόγο ο καθηγητής του Imperial ‘Αντονι Γκόρντον, επικεφαλής του βρετανικού σκέλους των τυχαιοποιημένων και ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών σε συνολικά 800 ασθενείς σε ΜΕΘ έξι χωρών. «Για κάθε 12 ασθενείς που θεραπεύεις με αυτά τα φάρμακα, περιμένεις ότι θα σώσεις μια ζωή. Μιλάμε για σημαντικό όφελος», δήλωσε ο Γκόρντον.

Οι ερευνητές χορήγησαν στους μισούς συμμετέχοντες ασθενείς τα αντι-αρθριτικά φάρμακα επιπρόσθετα της δεξαμεθαζόνης (οι υπόλοιποι μισοί της ομάδας ελέγχου πήραν μόνο δεξαμεθαζόνη) και βρήκαν ότι μειώθηκε η θνητότητα της πρώτης ομάδας από 35,8% στο 27,3%, δηλαδή περίπου κατά το ένα τέταρτο. Επίσης οι ασθενείς που έκαναν τη θεραπεία με τα δύο φάρμακα, έμειναν επτά έως δέκα μέρες λιγότερες στις ΜΕΘ κατά μέσο όρο. Οι Βρετανοί επιστήμονες τόνισαν ότι τα θετικά αυτά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν εφόσον η χορήγηση των φαρμάκων έγινε μέσα σε 24 ώρες από την εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ.

Τα tocilizumab και sarilumab παράγονται από αντισώματα που μπλοκάρουν την ιντερλευκίνη-6, μια πρωτεΐνη η οποία ενισχύει την ανοσιακή αντίδραση και μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», στρέφοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στον ίδιο τον ασθενή. Τα δύο φάρμακα φαίνεται να «δουλεύουν» εξίσου καλά, αν και τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι πιο σαφή για το tocilizumab, που είναι παλαιότερο φάρμακο και πιο ευρέως διαθέσιμο. Κανένα πάντως από τα δύο δεν είναι φθηνό, καθώς κοστίζουν περίπου 750 έως 1.000 βρετανικές λίρες ανά ασθενή, έναντι μόνο πέντε λιρών της δεξαμεθαζόνης, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί πλέον τις συστάσεις του, ώστε τα νοσοκομεία του να χρησιμοποιούν το tocilizumab (προϊόν της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche) για τη θεραπεία ασθενών Covid-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τη Roche να διασφαλίσει αυξημένες ποσότητες του φαρμάκου στο μέλλον.