Πάντοτε υπήρχε η ελπίδα ότι θα ανακαλύπτονταν ένα φάρμακο που θα θεράπευε όλες τις φλεγμονές και θα σταματούσε τις αρθρίτιδες.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Από 10ετίας παρατηρήθηκε ότι ορισμένα στοιχεία του αίματος έχουν τέτοια δράση. Ονομάζεται PRP. Προέρχεται από τις λέξεις Platelet Rich Plasma.

Τα Platelets είναι αιμοπετάλια, που σχετίζονται με την πηκτικότητα του αίματος. Σε έλλειψή τους ο άνθρωπος αιμορραγεί ακατάσχετα.

Φαίνεται ότι τα αιμοπετάλια μεταφέρουν ουσίες που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες G.F. (Growth Factors). Αυτοί αφενός απομακρύνουν τις ουσίες που προκαλούν φλεγμονή (κυτοκίνες), αφετέρου έχουν την τάση να επουλώνουν βλάβες (χόνδρου – τενόντων – οστών κ.ά.)

Σήμερα τα PRP χρησιμοποιούνται ευρέως για τις κάτωθι παθήσεις:

Τενοντίτιδες

Βλάβες χόνδρου

– Tennis elbow

– γόνατος

– De Quervain

– ισχίου

– Trigger

– αστραγάλου

– επιγονατίδος

 

– αχιλλείου

 

Ο τρόπος λήψης των PRP είναι απλός, με αιμοληψία 20cc αίματος, ειδική φυγοκέντρηση και έγχυση με ένεση για τους τένοντες. Για τις αρθρώσεις αυτό γίνεται μέσω ακτινολογικής τηλεόρασης, αφού προηγείται έγχυση ακτινοσκιερού, ώστε να ελέγχεται ότι το PRP πάει εκεί που πρέπει.

Λέξεις κλειδιά:

– αυξητικοί παράγοντες
– PRP
– GF
– αλλοιώσεις χόνδρου
– τενοντίτιδες

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.