Η παγκόσμια ημέρα διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, στις 16 Οκτωβρίου. Το θέμα φέτος είναι «Ενωμένοι κατά της πείνας» ενώ όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σκοπός της ημέρας αυτής είναι να αναγνωριστούν οι προσπάθειες, που καταβάλλονται, για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο, σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Παρόλο που το ενδιαφέρον για την πιθανή έκθεση του πληθυσμού σε βιολογικούς και χημικούς κινδύνους είναι ζωντανό, δε θα πρέπει να αγνοήσουμε ότι εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος της διατροφής στην υγεία και ποιότητα ζωής του πληθυσμού.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο υποσιτισμός, συγκεκριμένα η ανεπάρκεια σε πρωτεΐνη, ενέργεια, καθώς και σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συνεχίζει να είναι μείζονος σημασίας.

Στις βιομηχανοποιημένες χώρες, παρόλο που το κυριότερο πρόβλημα είναι αυτό του «υπερσιτισμού», όπως παχυσαρκία και παθήσεις, που συνδέονται με αυτή, συχνά παρατηρείται η ανεπάρκεια σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ακατέργαστους σπόρους και παράλληλα φτωχή σε ζωικά λιπαρά, σύμφωνη με το πρότυπο της παραδοσιακής Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής, έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων.

Η συνεχής εκπαίδευση του καταναλωτή θα του επιτρέπει να κρίνει τις πληροφορίες, που παρέχονται στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων.