Οι άνδρες ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας σωματικής δραστηριότητας ή καύσωνα, πράγμα που τους επιτρέπει να αντέχουν περισσότερο τόσο τη φυσική άσκηση όσο και στην ζέστη, σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα.

Η μελέτη του Δρ Γιοσιμίτσου Ινούε του Εργαστηρίου Έρευνας Ανθρώπινης Απόδοσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Οζάκα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Experimental Physiology, έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες, δείχνοντας ότι οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το σώμα τους δυσκολεύεται περισσότερο να μειώσει την εσωτερική θερμοκρασία του, επειδή ιδρώνει λιγότερο αποδοτικά σε σχέση με το ανδρικό σώμα.

Διαπιστώθηκε ότι ενώ η σωματική άσκηση αυξάνει την εφίδρωση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, στους πρώτους η εφίδρωση ήταν περισσότερη και πιο αποτελεσματική. Οι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη παραγωγή ιδρώτα από τις γυναίκες, εν μέρει επειδή η τεστοστερόνη βελτιώνει την ικανότητα των ανδρών να ιδρώνουν.

Όπως φάνηκε στη νέα μελέτη, οι γυναίκες πρέπει πρώτα να ζεσταθούν αρκετά -ή να κουραστούν περισσότερο- σε σχέση με τους άνδρες, προκειμένου να αρχίσουν να ιδρώνουν, πράγμα ακόμα πιο φανερό σε εκείνες που γενικά δεν ασκούνται στη ζωή τους.

Αντίθετα πρώτοι ως προς την εφίδρωση κατατάσσονται οι άνδρες που γυμνάζονται. Επειδή οι άνδρες αυτοί αρχίζουν πρώτοι να ιδρώνουν και παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ιδρώτα, επιτρέπουν στο σώμα τους να μειώσει έγκαιρα την εσωτερική θερμοκρασία, πράγμα που τους επιτρέπει να συνεχίζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με καλύτερες επιδόσεις την όποια φυσική δραστηριότητά τους.

Επίσης αποδείχτηκε ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται χρόνια, τα καταφέρνουν καλύτερα ως προς την εφίδρωση σε σχέση με τους άνδρες που δεν αθλούνται.