Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία προειδοποιεί: Το τζάκι είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία

Ανοικτή Επιστολή στην Πολιτεία - «Αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμά του να το κάνει»


ΥΓΕΙΑ
14:06
07/01/2020
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία προειδοποιεί: Το τζάκι είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία
48
loading

Άμεσα μέτρα από την Πολιτεία ζητά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η οποία προειδοποιεί με επίσημο τρόπο ότι «το τζάκι δεν είναι γραφικό, είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία» και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα. Με μία ανοιχτή επιστολή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως αναφέρει:

«Καθώς διανύουμε περίοδο με αρκετό κρύο πολλοί από εσάς χρησιμοποιείτε το τζάκι για να ζεσταθείτε, είτε γιατί θέλετε να απολαύσετε μία αίσθηση θαλπωρής (να δώσετε μία νότα γραφικότητας στη ζωή σας), είτε γιατί σας είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή θέρμανσης.

Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει!

Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων(PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε».

Στην επιστολή, την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΑΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική μόλυνση απασχολεί πολλές υγειονομικές υπηρεσίες στον κόσμο, και τους μεγάλους διακρατικούς οργανισμούς γιατί είναι μείζον πρόβλημα υγείας προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως.

Επίσης, τονίζει ότι μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σε όσους είναι εκτεθειμένοι σε αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών. Αποτελεί δε επιπλέον αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Η έκκληση προς τους πολίτες

«Αδιάφορα με τι είδους τζάκι χρησιμοποιείτε, βλάπτετε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκείνη των συμπολιτών σας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις πόλεις χωρίς καλό εξαερισμό, όπως είναι η Αθήνα, η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα, ιδίως τις ημέρες που δεν έχει έντονους ανέμους, είναι απαράδεκτα ανθυγιεινή. Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές για να καταλάβατε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέετε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου. Όταν το μυρίζετε, εισπνέετε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά γραφικότητα σε αυτή την αίσθηση, απλά πρέπει να την εκλάβετε ως αυτό που πραγματικά είναι: ένας παράγοντας που σας θέτει σε κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο και άλλες ασθένειες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανοιχτή αυτή επιστολή που καταλήγει σε έκκληση προς όλους μας:

«Αγαπητοί συμπολίτες,

σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα τζάκια σας, για το δικό σας και για το καλό των άλλων. Για την προστασία της υγείας σας, την προστασία των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (π.χ. καρκινοπαθείς, άνθρωποι με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, έγκυες, βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι) αλλά και όλων των συμπολιτών σας.

Όσο για την οικονομία, είναι γνωστό ότι αφενός συχνά με το τζάκι δεν επιτυγχάνεται τη θέρμανση του σπιτιού σας (σε σχέση με το καλοριφέρ), η αγορά των ξύλων δεν είναι τόσο πολύ φτηνή, αλλά και τα έξοδα από την επιδείνωση της υγεία σας, θα υπερκεράσουν κάποια στιγμή κατά πολύ τη γλισχρή οικονομία που επιτυγχάνεται από την καύση ξύλων.

Ας μην αφήσουμε την οικονομική κρίση και τις λανθασμένες εντυπώσεις να μας βλάπτουν.

Ας μη γίνετε εσείς αιτία κακού για τον εαυτό σας και για τους άλλους».

«Αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμά του να το κάνει»

Όμως, η επιστολή απευθύνεται και προς την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των πολιτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως το κράτος υπάρχει για να προάγει την ευημερία των πολιτών του.

«Η προστασία της υγείας αποτελεί πρωτεύον καθήκον του. Εσείς ως δημοκρατικά εκλεγμένοι οφείλετε άμεσα να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να σταματήσει η αλόγιστη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από την καύση τζακιών στις πόλεις του κέντρου ή της περιφέρειας» αναφέρει η ΕΑΕ και συμπληρώνει:

«Επειδή δε σε εσάς έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να λαμβάνετε «καταναγκαστικά μέτρα», αφού αρχικά ενημερώσετε τον πληθυσμό για τους κινδύνους της ρύπανσης από την καύση ξύλων, παρακαλείστε να προχωρήστε σε:

 • νομοθετική απαγόρευση της καύσης ξύλων σε αστικά κέντρα και προνοήστε για τους ελέγχους και τις αναλογούσες ποινές στους παραβάτες.
 • απαγόρευση από την πολεοδομία έγκρισης για ανέγερση κατοικιών στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής (και σε άλλες πόλεις) όταν σ' αυτά προβλέπεται η κατασκευή τζακιών.
 • παροχή κατάλληλων οικονομικών κινήτρων ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να απαλλαγούν από τα τζάκια και να κάνουν χρήση φυσικού αερίου ή καλής ποιότητας πετρελαίου ή ηλεκτρικών συσκευών. Η επένδυση σε μία τέτοια πρακτική αποτελεί ένα επίδομα υγείας που το χρωστάτε στους κατοίκους των πόλεων και που οφείλετε εκ της θέσης και αποστολής σας να εκπληρώσετε. Και σε οικονομικούς όρους είναι μία επένδυση σήμερα που θα αποφέρει άμεσα και απώτερα ευνοϊκά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία».

Τέλος, σε αυστηρό ύφος η επιστολή αυτή καταλήγει: «Να τονιστεί ότι αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει, γιατί με την πράξη του αυτή, όπως έχουν δείξει οι μελέτες, θέτει σε κίνδυνο και όσους κατοικούν σε γειτονικά σπίτια και ακόμα μακρύτερα. Αν η απαγόρευση του καπνίσματος ορθώς προωθήθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα, γεννάται η απορία -που θα μετατραπεί σε αγανάκτηση- πώς η Πολιτεία αδιαφορεί γι' αυτήν την μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση παθητική έκθεση τόσων πολλών πολιτών στους ρύπους από την καύση ξύλων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

48
σχόλια
 1. avatar Mixakick

  Εχω καψει τεσσερα κυβικα σε μια εβδομαδα.... Το ποσο εχω χαρει το τζακι μου αυτες τις μερες δεν ξαναγινε. Εγινε το σπιτι μου εστια γιορτινη. Το τζακι να καιει και η παρεα να παιζει επιτραπεζια και να πινει εκλεκτα ποτα. Δε θα μας κοψετε τη χαρα του τζακιου . ΤΟ ΤΖΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΟΝΤΙΑ!

 2. avatar gate -13- brain dead

  Ενας φιλος μου ειπε να σας πω οτι το γνωριζουμε χρονια αυτο. Γι αυτο το τζακι δεν ειναι για συνεχεια να αναβει

 3. avatar Ο Πολυχρονης και ο Ευζωνας

  Τζακια ,φωτια γενικα περιβαλον ,υγεια,σχολιαστες και σχολια,συνομοσιες,οικονομικα συμφεροντα και δε συμμαζευεται η ........Η δικη μου αποψη,συνομοσια προς οφελος των σαϊτ,σχολια επι σχολιων,αστα να πανε! Ας κοψουμε την πλακα. Ξερεις τι λεγανε παλια για τα τζακια? Μπρος η πυρα πισω η κλαδευτηρα. Τα τζακια ζεσταιναν μπροστα ,αλλα τα σπιτια εμπαζαν απο παντου. Αναβεις τζακι σε σπιτι μονωμενο το τζακι και φωτια γενικα μεσα σε σκωτωνει,ποιος δεν μπορει να το κατανοησει!
  Παλια λεει πως δεν πεθαινε ο κοσμος,μα αν δεν κανω λαθος εδω και 70 χρονια ο μ.ο ζωης ηταν 55-60 χρονια ( βεβαια υπαρχουν και αλλοι παραγοντες). Οτι πρεπει να τηρουνται κανονες στην επιστημη και την εξελιξη ειναι ζητουμενο. Αλλα ο υπερπλυθησμος στη γη ( μεγαλλιτερες αναγκες) ,δεν θα λειτουργησει ως μπομεραγκ γιασ την ανθρωπινη υπαρξη? Η εξελιξη της φυσης και της ζωης αυτο μας διδασκει. Λενε οτι ο επομενος μεγαλος πολεμος θα ειναι για το νερο και μεις ριχνουμε τις μπαταριες οπου ναναι,α και τα πατινια στο θερμαϊκο.

 4. avatar ΕΙΠΑΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΖΜΑ!!!ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;

  ΚΑΙΜΕ ΜΟΝΟ ΠΑΛΕΤΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ Κ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΤΟ Κ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ Κ ΦΥΣΙΚΑ MDF ΠΑΛΑΙΑ ΕΠΙΠΛΑ Κ ΠΟΡΤΟΠΑΡΑΘΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

 5. avatar Απορώ με τη νοημοσύνη των περισσότερων σχολιαστών.

  Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας πλέον για να καταλάβεις ότι η εισπνοή καπνού μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Έχει αποδειχτεί εδώ και δεκαετίες. Αναλώνονται σε συνομωσιες των πετρελαιαδων για να αυξημένη κατανάλωση, για να παραλογισουν το λογικό. Ελπίζω ο ασφαλιστικός σας φορέας να καλύπτει όλο το κόστος των αντικαρκινικών φαρμάκων. Διαφορετικά σκάρτη και η οικονομία που κάνετε.

 6. avatar Αλέκσης όπως Ανδρέας

  Με το ΠΑΣΟΚ ντρεπόμασταν να ανάψουμε τζάκι και όταν το κάναμε ρίχναμε 5εντοχίλιαρα μέσα!! Κουράσατε την κοινωνία οι φτωχοί. Ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε εμείς οι πλούσιοι να αποικίσουμε σε κάποιον άλλο πλανήτη και να γλιτώσουμε από τη μιζέρια σας και τις δηλητηριώδεις συνήθειες σας!!! Θα πάρουμε την Περιστέρα και τη Γιάννα και θα φύγουμε. Κάψτε ότι θέλετε! Και λάστιχα !! Κάψε, κάψε τι να κάψεις από μια καρδιά καημένη !!

 7. avatar grek

  Κολπο για νεους φορους κλπ....

 8. avatar Αγαπητοί επιστήμονες,της Ε Α Ε καλά τα λέτε αλλά!

  περάστε μια βόλτα προς Ελευσίνα μεριά , να μετρήσετε
  τις καμινάδες του Λάτση.

 9. avatar Μετα λογου γνωσεως.

  Το τζακι μπροστα στον ξυλολεβητα ειναι... αθωα περιστερά καθως καιγονται πολυ μεγαλυτερες ποσοτητες ξυλου. Ομως οπου δεν υπαρχει δικτυο φυσικου αεριου, η θεμανση με ξυλολεβητα ειναι 45-50% φθηνοτερη απο το πετρελαιο και 15-20% πιο φθηνο κι απο το φυσικο αεριο. Ομως 18-20 τονοι ξυλων για ενα χειμωνα στη βορεια Ελλαδα απαιτουν χωρο και βεβαια αρκετη καθημερινη κούραση.

 10. avatar Η νέα καμπάνια…

  ..των εταιριών διανομής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  Κάτι σαν νεο αντικαπνιστικο σε βάρος του ..φτωχού μονο .

 11. avatar Μοιράστε μας πετρέλαιο…

  ...και γλυτωστε μας απο ..καρκίνο. ρωτάτε τον κόσμο αν έχει για καύσιμα;;; οι πέριξ Κολωνακίου και ..Βουλής σίγουρα έχουν για πετρέλαιο κ αποφεύγουν τζάκια... ( τέτοια δημοσιεύματα απογοητεύουν τον κόσμο..)

 12. avatar Μαριος12

  Το τζάκι, η "εστία" κατα τους αρχαίους ειναι συνυφασμενο με τον ανθρώπινο πολιτισμο ειτε στα σπήλαια είτε στα αρχαία σπίτια. Σημείο συγκέντρωσης της οικογένειας και εορτασμών. Εξ ου και η θεα Εστία.
  Αν ισχυαν αυτες οι μπούρδες, το ανθρωπινο γενος και οι πρωτογονοι λαοί που υπαρχουν μεχρι σημερα θα ειχαν εξαλειφθει. Σίγουρα το περιβάλλον στις πόλεις δεν είναι το πλεον υγιεινό αλλά δεν φταίνε τα τζακια γι αυτο. Μια επιδημία γρίπης μπορεί να εξαφανίσει για πλάκα τον μισο πληθυσμό μιας μεγαλούπολης.

 13. avatar Εναλλακτικη λυση

  " Ανθρωπε αγαπα τη φωτια σταματα
  Και τη δυναμη σου δωστη στο φιλι σου" .Σβηστε τα ολα ,τζακια ,πετρελαια και κανετε ερωτα ,οχι ολη μερα στο γιουπορν..

 14. avatar svas

  Έτσι που το πάτε θα μας απαγορέψετε και την κατανάλωση φασολάδας για την αποφυγή εκκενώσεων CH4 (μεθάνιο)

 15. avatar Sidk

  ωραια!! δημιουργήσετε το 1143 για ι να καρφώνουν αυτους που αναβουν τζακι

 16. avatar Σουβλακιστανός.

  Καθήστε καλά ρε. Εδω δεν μπορεί να μπει τάξη στο κάπνισμα και στα αδέσποτα και θα μπει στα τζάκια. Μόνο οι μελαμίνες που καίγονται και σκυλοβρωμάνε μας έχουν ήδη στην καταδίκη. Αυτά εφαρμόζονται σε χώρες πρότυπα ευνομίας όχι σε μπ.....

  1. avatar Ουγκ

   Κάτσε καλά ρε, εδώ υπάρχουν ακόμη αυνανιστες

 17. avatar dert68

  Οι άνθρωποι προσπαθούν να προειδοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν την πολιτεία αλλά και τους πολίτες για το πρόβλημα των τζακιών.Μας αρέσει δεν μας αρέσει τα τζάκια είναι καρκινογόνα για εμάς και τους συμπολίτες μας και είναι πιο επικίνδυνα από τους καυστήρες. Πείτε ότι δεν έχετε λεφτά για πετρέλαιο ή σας αρέσει να βλέπετε τη φωτιά να καίει ή είναι γραφικό. Αυτά με τα βενζινάδικα και τις εταιρίες πετρελαίου είναι περιττά.
  ΥΣ Δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι, δυστυχώς.

  1. avatar Eleni 12567

   Τις βρε άσχετη ! Το τζάκι είναι για εφέ όχι για ζέστη ! Και είναι πολύ πιο ακριβό από το πετρέλαιο όταν για ένα κυβικό πρέπει να δώσεις 150 ευρώ ! Δεν φτάνει που δεν ξέρεις την τυφλά σου τα σχόλια σε μαραναν

  2. avatar Ουγκ

   Και εγώ ετσι πιστευω, δεν θα γίνει τιποτα με τους αυνανιστες

 18. avatar K x

  Οι παππούδες και οι γιαγιάδες που έμεναν στο χωριό τόσα χρόνια και έκαιγαν τζάκια ξύλο σόμπες κλπ πώς δεν έπαθαν τίποτε? Η καύση πετρελαίου είναι αθώα?

  1. avatar Όχι

   Όχι απλά τότε ήταν λίγα τζάκια πιθανόν και όχι ο ένας πάνω στον αλλον

  2. avatar Μ.

   Ψάξτε λίγο και θα δεις οτι τουλάχιστον για την χρονια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σε μη καπνιστές στις αναπτυσομενες χώρες που καίνε βιομάζα για την θέρμανση τους,την μαγειρική του κλπ κλπ αυτο εχει αποδειχθεί επιστημονικά!

 19. avatar Μ.

  Επιτέλους ακούστηκε και μια υπεύθυνη κουβέντα!
  Βέβαια ο Έλληνας θα πει και θα κάνει, τα δικά του, μιας και ως γνωστόν για Ολα εχει γνώμη!!!
  Κοιμόμαστε σε απόσταση 15 μέτρων απο την καμινάδα του διπλανού και δεν τολμούμε να ανοίξουμε παράθυρο....

 20. avatar Sg

  Το ύφος της επιστολής πάντως δεν ταιριάζει με τέτοιο οργανισμό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει