Η έγκαιρη διάγνωση «κλειδί» για την εξέλιξη του καρκίνου στο πάγκρεας

Έλλειψη ενημέρωσης, καθυστερημένη διάγνωση και υποχρηματοδότηση της έρευνας διαπιστώνει έρευνα


ΥΓΕΙΑ
14:15
14/11/2019
Η έγκαιρη διάγνωση «κλειδί» για την εξέλιξη του καρκίνου στο πάγκρεας
1
loading

Η έγκαιρη διάγνωση θεωρείται «κλειδί» για την εξέλιξη του παγκρεατικού καρκίνου, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, ωστόσο πρόσφατη διεθνής έρευνα έδειξε πως το 60% του κοινού δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τη νόσο. Η έλλειψη ενημέρωσης, η καθυστερημένη διάγνωση και η υποχρηματοδότηση της έρευνας είναι προβλήματα κοινά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως αναφέρθηκε σε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Αντιμετωπίζοντας το φαινομενικά αδύνατο» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου Παγκρέατος (φέτος έχει οριστεί η 21η Νοεμβρίου).

Στην Ευρώπη, ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος και το τέταρτο αίτιο θανάτου από καρκίνο. Ετησίως, περίπου 12 άνδρες και 8 γυναίκες στους 100.000 διαγιγνώσκονται με παγκρεατικό καρκίνο στην Ευρώπη. Ο παγκρεατικός καρκίνος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους καρκίνους, με μόλις το 2%-10% όσων διαγιγνώσκονται να επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Οι ασθενείς που προσβάλλονται από παγκρεατικό καρκίνο χάνουν το 98% του προσδόκιμου υγιούς ζωής τους τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ η συνολική μέση επιβίωση ενός ατόμου που έχει διαγνωστεί με μεταστατικό παγκρεατικό καρκίνο είναι 4-6 μήνες. Σε μεγάλο ποσοστό αυτό οφείλεται γιατί διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν ήδη έχει κάνει μεταστάσεις, καθώς η νόσος μπορεί να περάσει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο. Επίσης, παρά την αύξηση εμφάνισης του καρκίνου του παγκρέατος, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα και τα μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας.

Την επιστημονική προσέγγιση για τη νόσο, τη διάγνωση και τη θεραπεία κατέθεσαν κορυφαίοι επιστήμονες υγείας, εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου και σε συναφή με τη νόσο θέματα. Τόνισαν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πως ο καρκίνος παγκρέατος είναι ένας δύσκολος καρκίνος με ασαφή συμπτώματα. Εκτενή αναφορά έγινε στην ανάγκη οι ίδιοι οι γιατροί να κατευθύνουν τους ασθενείς να πραγματοποιούν εξετάσεις και πιο συγκεκριμένα μία αξονική τομογραφία, καθώς έχει διευκρινιστεί πως είναι η μόνη εξέταση που χρειάζεται να κάνεις ένας εν γένει ασθενής με παγκρεατικό καρκίνο. Τέλος, αναφέρθηκε πως η ίδια η πολιτεία δεν έχει επενδύσει στην επιστήμη της ιατρικής, ώστε οι γιατροί να καθοδηγούν ορθά τους πολίτες. Έμφαση δόθηκε στους τρόπους θεραπείας και τονίστηκε πως η ανοσοθεραπεία είναι πλέον μία ανερχόμενη θεραπευτική μέθοδος.

Κατά το χαιρετισμό της η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου «ΚΕΦΙ» Αθηνών, αναφέρθηκε στο βραβείο που έλαβε το ΚΕΦΙ το 2017, όταν δημιουργήθηκε η πρώτη πλατφόρμα για τον καρκίνο παγκρέατος, που οι ασθενείς μπορούν να κρατούν ως ημερολόγιο και να λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες. Όπως είπε η πλατφόρμα πριν από το νέο έτος θα είναι διαθέσιμη και για iOS. Αναφέρθηκε επίσης, στο νέο βραβείο που έλαβε το ΚΕΦΙ με θέμα τη σχέση γιατρού ασθενή και τη σπουδαιότητα ο γιατρός να είναι όχι μόνο ιατρικά αρωγός, αλλά δίπλα στο ασθενή. Από μελέτη που παρουσιάστηκε, οι ασθενείς δήλωσαν πως οι γιατροί δεν τους ρωτάνε ποτέ για τους πόνους που βιώνουν, ενώ και οι ίδιοι οι ασθενείς δεν εκφράζονται προς τους γιατρούς.

Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, της Εταιρείας Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος, της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, των Γυναικών στην Ογκολογία (w4life), της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και του Ελληνικού Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Ωραία όλα αυτα

    Στην Ελλάδα θα διαγνωστείς με αυτή τη νόσο....με το ζόρι βέβαια καθως δεν παραπέμπεσαι αμέσως για απεικονιστικές εξετάσεις καθως αυτές κοστίζουν πολύ στα ταμεία. Μέχρι τότε έχεις «δυσπεψία» “οσφυαλγία» είσαι μεγάλος, ή γκρινιάρης. Μετά τη διάγνωση αρχίζει το δραμα. Παίρνεις τις εξετάσεις παραμασχαλα και προσπαθείς να προεδρευσεις το ογκολογικό συμβούλιο που στήνεις μόνος σου. Μεταφέρεις προσωπικά τις απόψεις του ογκολογου, του χειρούργου, του κλινικού διαιτολόγου, του ακτινολόγου από τον ένα στον άλλο. Σιωπηλα κυριως σου δίνουν κάποιο σχήμα χημειοθεραπείας κι ούτε που θελουν να σε ακούσουν ενω τσακώνονται μεταξύ τους. Το σχήμα που χρησιμοποιείται νούμερο ένα παγκοσμιως ο Ε.Ο.Φ δεν το έχει εγκρίνει για τον εν λόγω καρκίνο- ενω έχει εγκρίνει τα επι μερους φάρμακα που χρησιμοποιούνται για αλλους καρκινους! Έτσι στα φαρμακεία Εοπυυ μπορεί και να μη στα δώσουν! Όταν αρχίσουν οι τραγικές επιπτώσεις της ασθένειας και χρήζεις νοσηλείας και χειρουργικών επεμβάσεων σου λένε να κάτσεις σπίτι αυτά δεν είναι της ειδικότητας τους και χρειάζεσαι πια παθολόγο τον οποίο πρέπει να βρεις μόνος σου να ρυθμίζει τα φάρμακα σου που είναι πολλά πιστεψέ με. Στα επείγοντα περιμένεις με τις ώρες σφαδάζοντας αν τελικά σε δεχτούν. Είπαμε καρκίνος είναι και πεθαίνεις από αυτό, που είναι το επείγον; Ντροπή στην ιατρική κοινότητα και του κατεστημένου των νοσοκομείων. Μορφωμένοι επιστημονες ιατροί φέρονται σαν χυδαία. [...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει