Σπουδαία αποτελέσματα από Έλληνες επιστήμονες σε έρευνα για τη σχιζοφρένεια

Θεράπευσαν σε πειραματόζωα ένα βασικό σύμπτωμα της ψυχικής νόσου


ΥΓΕΙΑ
10:49
10/10/2019
Σπουδαία αποτελέσματα από Έλληνες επιστήμονες σε έρευνα για τη σχιζοφρένεια
2
loading

Έλληνες ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποκατέστησαν σε πειραματόζωα (τρωκτικά) ένα βασικό σύμπτωμα της σχιζοφρένειας, τη διαταραχή της εργαζόμενης μνήμης. Μέχρι σήμερα, αυτή η δυσλειτουργία έχει υπάρξει αδύνατο να θεραπευτεί σε ανθρώπους με τη συγκεκριμένη ψυχική πάθηση. Η έρευνα ανοίγει δυνατότητες για μία νέα θεραπεία ατόμων διαγνωσμένων με σχιζοφρένεια.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τους καθηγητές Ιωσήφ Γκόγκο και Σταύρο Λομβαρδά του Ινστιτούτου Zuckerman για τον Νου και τον Εγκέφαλο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Neuron».

Η εργαζόμενη μνήμη συνιστά θεμελιώδη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς κρατά και ανακαλεί άμεσα διάφορες χρήσιμες πληροφορίες (π.χ. έναν νέο αριθμό τηλεφώνου). Αυτή η λειτουργία της μνήμης διαταράσσεται σοβαρά στους ασθενείς με σχιζοφρένεια, κάτι που έχει συνέπειες για τον τρόπο που σκέφτονται, αντιλαμβάνονται και αποφασίζουν, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να εργασθούν, να διατηρήσουν μία σχέση κ.ά.

Τα περισσότερα γνωστά συμπτώματα της σχιζοφρένειας, όπως η παράνοια, οι ακουστικές παραισθήσεις και οι ψευδαισθήσεις, συχνά είναι δυνατό να τεθούν υπό έλεγχο μέσω αντιψυχωσικών φαρμάκων. Αντίθετα, για τη διαταραχή της εργαζόμενης μνήμης δεν έχει βρεθεί κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο έως τώρα.

Οι Έλληνες επιστήμονες χρησιμοποίησαν με νέο τρόπο ένα φάρμακο που σήμερα αναπτύσσεται για τη λευχαιμία, πετυχαίνοντας έτσι να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων στα πειραματόζωα και επαναφέροντας σε υγιή κατάσταση την εργαζόμενη μνήμη των ποντικιών («μοντέλων» σχιζοφρένειας).

Το επίτευγμα θέτει σε αμφισβήτηση την έως τώρα γενικά παραδεκτή πεποίθηση πως οι κυτταρικές διαταραχές, στις οποίες οφείλονται οι διαταραχές της μνήμης στις περιπτώσεις σχιζοφρένειας, δεν είναι δυνατό να θεραπευθούν, από τη στιγμή που εμφανίζονται τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας. Αυτό δίνει ελπίδες σε περισσότερους από 21 εκατομμύρια ανθρώπους -διαγνωσμένους με σχιζοφρένεια παγκοσμίως- ότι στο μέλλον η μνήμη τους μπορεί να λειτουργεί και πάλι καλά.

«Η σχιζοφρένεια θεωρείται μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία αρχίζει χρόνια προτού είναι δυνατό να διαγνωσθεί πραγματικά, πράγμα που κάνει υπερβολικά δύσκολο να κατανοηθούν και να θεραπευθούν οι υποκείμενοι μηχανισμοί της νόσου. Η έρευνα μας δείχνει έναν νέο δρόμο που αφήνει υποσχέσεις: Τη χρήση γνώσεων από γενετικές μελέτες για να βρούμε φάρμακα που αποκαθιστούν τη φυσιολογική γνωστική και κυτταρική λειτουργία στον ενήλικο εγκέφαλο μετά την εμφάνιση της νόσου», δήλωσε ο δρ Γκόγκος.

Οι ερευνητές εστίασαν στο γονίδιο SETD1A που παράγει μία πρωτεΐνη, η οποία ρυθμίζει τη δραστηριότητα άλλων γονιδίων. Μεταξύ άλλων, το εν λόγω γονίδιο είναι σημαντικό για την ομαλή ανάπτυξη των εμβρύων, ενώ το 2014 η ερευνητική ομάδα του κ. Γκόγκου είχε ανακαλύψει ότι οι μεταλλάξεις του γονιδίου σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια στους ανθρώπους.

Το ερευνητικό εργαστήριο του κ. Γκόγκου συνεργάστηκε με την ομάδα ενός άλλου Έλληνα στο ίδιο πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, του Σταύρου Λομβαρδά, για να διερευνήσει σε βάθος τον ρόλο του γονιδίου SETD1A, καθώς και τρόπους για τη «χειραγώγησή» του, κάτι που πέτυχαν με τη βοήθεια ενός άλλου γονιδίου, του LSD1 (καμία σχέση με το ομώνυμο ψυχεδελικό ναρκωτικό). Τελικά, κατάφεραν να βελτιώσουν δραματικά τη μνήμη ποντικιών με πάθηση ανάλογη της σχιζοφρένειας.

Οι ψυχικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια, έχουν αποδειχθεί δύσκολες στη θεραπεία τους, εν μέρει επειδή δεν έχουν μόνο μία αιτία, γενετική (π.χ. ένα ελαττωματικό γονίδιο) ή άλλη, καθώς διάφοροι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να εμπλέκονται και να αλληλοεπηρεάζονται.

«Μολονότι οι μεταλλάξεις του γονιδίου SETD1A υπάρχουν σε μικρό ποσοστό των συνολικών ασθενών με σχιζοφρένεια, πολλοί άνθρωποι διαγνωσμένοι με αυτήν τη διαταραχή έχουν προβλήματα παρόμοια με αυτά που προκαλούνται από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Συνεπώς, οι θεραπείες που αφορούν ειδικά το SETD1A, στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις συνολικά για τη σχιζοφρένεια», ανέφερε ο κ. Γκόγκος.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να ερευνούν τις θεραπευτικές δυνατότητες που έχουν για τη σχιζοφρένεια τα φάρμακα αναστολείς της δράσης του LSD1 και κατ' επέκταση του SETD1A. Σήμερα αυτά τα φάρμακα βρίσκονται στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών σε ασθενείς με λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου, αλλά στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθούν και σε ασθενείς με σχιζοφρένεια.

Ο κ. Γκόγκος σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Σήμερα είναι καθηγητής Φυσιολογίας καιΝνευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κολούμπια και κύριος ερευνητής του Zuckerman Mind Brain Behavior Institute του ίδιου πανεπιστημίου. Ο κ. Λομβαρδάς σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και σήμερα είναι καθηγητής Βιοχημείας και Νευροεπιστήμης στο Κολούμπια, καθώς επίσης ερευνητής στο Ινστιτούτο Zuckerman.

Στη νέα έρευνα, που υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, συμμετείχε ακόμη μία Ελληνίδα, η δρ Αναστασία Διαμαντοπούλου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Συνεχεια

  Θα τους χρησιμοποιουσαμε εντελως ανωδυνα , αντι να χρησιμοποιήσουμε χημικά , προστατευντας ετσι τις θαλλασες μας και το περιβάλλον . Θα είχαμε , ενδεχομένως , φιλικα προς το περιβάλλον προϊόντα , αντί τις πλαστικές σακκουλες . Θα είχαμε ερευνησει και εφαρμόσει εμείς εναλλακτικές μορφές ενέργειας , παράγοντας συγχρόνως τα απαιτουμενα προιοντα και εργαλεία για την εφαρμογή τους , αποφευγοντας ετσι την εξαγωγή συναλλάγματος ( βλέπε ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες , αεροτουρμπινες - εχουμε εδω στο Ρέθυμνο το κουρταλιωτικο φαραγγι - , υδροτουρμπινες , αξιοποιωντας την ενέργεια των κυματων αλλα και μεγάλων υπογειων υδατων που χυνονται στη θάλασσα , σημειώστε Μπαλι Ρεθυμνου , και δεν έχει σταματημό αυτή η ιστορία ) .
  Πολλά λοιπόν , παρα πολλα θα είχαμε πετυχει και εξασφαλισει σαν χωρα στον τομέα της έρευνας . Εδώ όμως είναι Ελλαδισταν . Και τους αφρονες , τους επιτηδειους , τους κλέφτες , και δεν ξερω ποιους αλλους , τους ενδιαφέρει τι θα βάλλουν αυτοί στη δική τους τσέπη , κι όχι πως θα γίνει καλύτερη και πιο εύκολη η ζωή για τους πολίτες της χωρας μας . Όταν απαλλαγούμε από αυτή τη γάγγραινα , τότες ίσως προλάβουμε κι εμείς κάτι να εισπραξουμε . Είναι όμως σίγουρο πως θα αφήσουμε μια γερή παρακαταθήκη για τις μελλουσες γενιες της πατρίδας μας .

 2. avatar Ρεθυμνιωτης

  Τέτοιους , και αρκετούς , επιστήμονες , διεθνούς κυρους , διαθετει η χωρα μας .
  Και τι κανει ; αντί να τους αξιοποιήσει , τους στέλνει πεσκέσι εδώ κι εκεί , στα περατα του κόσμου . Που λεφτά όμως για την έρευνα . Μπορείτε να διαννοηθειτε : αν εκεινες οι μίζες που οικειοποιηθηκαν καποιοι , πήγαιναν στην έρευνα ; αν τα χρήματα από το μεγάλο φαγοπότι στο χρηματιστήριο , πήγαιναν στην έρευνα ; αν τα χρήματα των ολυμπιακών αγωνων πηγαιναν στην έρευνα ; αν τα πανωτοκια των δανειων της χωρας πήγαιναν στην ερευνα ; αν τα χρήματα που χορηγουνται σε όλα τα κόμματα , για την προεκλογική τους καμπάνια , πήγαιναν στην έρευνα ; αν κάποιοι μεγαλοσχημονες της Ελλάδας διεθεταν λεφτα για την έρευνα ;
  Αν όλα αυτά γινόταν , τότες δεν θα είχαμε επιστήμονες προσφυγες που διαπρεπουν στο εξωτερικο . ( και το λέω με πονο ψυχής , γιατί , εχω διδακτορικο ερευνητή που εργαστηκε για τέσσερα χρονια , στο καλυτερο , ίσως , ερευνητικο κέντρο του κόσμου , στη Σαουδική Αραβία και τώρα βρίσκεται σε άλλο ερευνητικο κεντρο στην Ελβετία ) . Θα είχαμε ερευνητικα κεντρα , που θα προσφεραν εργασια σε χιλιάδες ακόμα συμπατιωτες μας . Θα είχαμε πιστεύω , αρκετά έσοδα και εισροη ξενου συναλλαγματος , εξαγοντας και πουλωντας τα αποτελέσματα των ερευνών . Θα είχαμε αποφύγει , ενδεχομένως , τη μόλυνση της γης και των υπογειων υδατων απο τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα . Θα είχαμε ετοιμους καποιους οργανισμους , που σε περίπτωση διαρροης πετρελαικων προιοντων στη θάλασσα , ( συνέχεια )

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει