Η νέα αγχώδης διαταραχή που πλήττει τα παιδιά

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν πρέπει να ανησυχήσουν


ΥΓΕΙΑ
18:37
06/10/2019
Η νέα αγχώδης διαταραχή που πλήττει τα παιδιά
9
loading

Μια νέα κατηγορία ασθενών βλέπουν πια ολοένα και περισσότερο οι ψυχολόγοι του κόσμου, παιδιά που πάσχουν δηλαδή από «οικολογικό άγχος».

Όσο οι ανησυχίες για το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη και του ανθρώπου αυξάνονται, πολλά παιδιά εκεί έξω πλήττονται από το άγχος της επιβίωσης και του θανάτου του περιβάλλοντος.

Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και εξίσου πραγματικές και καταστροφικές είναι και οι συνέπειές της. Μέσα στο τραγικό αυτό κλίμα, υπάρχει μια νέα αγχώδης διαταραχή εκεί έξω που χτυπά με άγχος τα παιδιά που ανησυχούν για το μέλλον τους.

Οι αναφορές των ψυχολόγων δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Η καθηγήτρια ψυχολογίας και επικεφαλής του κέντρου Climate Psychology Alliance, Caroline Hickman, μίλησε στην «Telegraph» για τις εμπειρίες της με την κλινική επαφή με αυτή τη νέα πάθηση, για την οποία συχνά συνταγογραφούνται και φάρμακα.

«Πολλοί γονείς έρχονται σε συνεδρίες και ζητούν βοήθεια για τα παιδιά τους, ένα φαινόμενο που κλιμακώθηκε αυτό το καλοκαίρι … Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με το κλινικό άγχος, τα συναισθήματα είναι τα ίδια, αλλά η αιτία είναι διαφορετική. Ο φόβος τους είναι η καταδίκη του περιβάλλοντος, ότι όλοι θα πεθάνουμε».

Το «οικολογικό άγχος» είναι το ίδιο με αυτό που περιέγραφαν οι μελέτες της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας το 2017 ως «κλιματικό πένθος», το πώς η κλιματική αλλαγή και οι δραματικές επιπτώσεις της επιφέρουν άγχος, ακόμα και κατάθλιψη σε κάποιους.

Όσο για το τι μπορούμε να κάνουμε, η Hickman συμβουλεύει τους γονείς να βρουν «κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών και καθόλου τρομακτικές» λέξεις για να τους μιλήσουν για την κλιματική αλλαγή, διαχειριζόμενοι τις όποιες φοβίες τους.

Τα τέσσερα ενδεικνυόμενα βήματα που προτείνει είναι τα εξής: πρώτα εισάγεις τα παιδιά στα γεγονότα, μετά συζητάς τα συναισθήματά τους, αναγνωρίζεις πως το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο και συμφωνείς σε ένα πρακτικό σχέδιο ώστε να κάνετε τη διαφορά…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Αγχώδης διαταραχή που την εφηύρε ο Σόρος και όοολα τα παιδάκια είναι υποχρεωμένα να την έχουν.

  1. avatar Δεν είναι

   Δεν είναι αγχώδης διαταραχή. Παλαιότερα τα παιδιά ανησυχούσαν και υπέγραφαν να κλείσει το Κοζλοντούι. Κανένας δεν είχε διανοηθεί να θεωρήσει την αγωνία αυτή είδος αγχώδους διαταραχής.

 2. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

  Ολα αυτα ειναι οι παρενεργειες του Αριστερου προοδευτισμου.

 3. avatar ΜΗΠΩΣ ΜΗΠΩΣ

  φοβουνται το νοθο του τσακι;

 4. avatar 13B

  Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΥΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ.
  ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΝΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟ.

 5. avatar Το φαινόμενο κλιμακώθηκε αυτό το καλοκαίρι

  Είναι η φυσική συνέχεια των απειλών του κοριτσιού από τη Σουηδία.(που τα ΜΜΕ κάλυψαν με το γνωστό τους ζήλο)

 6. avatar Tzoannnn

  Ηθελα να ηξερα ποσο ψυχακιας θα γινει ακομη ο κοσμος...

 7. avatar Sg

  Χάπια να πάρουν τα παιδάκια. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα θέματα που σχετίζονται με το άρθρο είναι για αντικαταθλιπτικά.
  Γιατί πρέπει να δουλέψουν οι φαρμακευτικές. Δεν έχουν δουλειά οι καυμένες.

 8. avatar Η συνταγή είναι μια!!

  Συχνότερος ψεκασμός!!
  Γιατί στην Ελλάδα δηλαδή δεν έχουμε τέτοιο άγχος;;!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει