Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να παρουσιαστεί τις θερμές ημέρες του χρόνου και κυρίως κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Κατά τη θερμοπληξία η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να ανέλθει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα μιας και ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός που εδράζει στον εγκέφαλο είναι δυνατόν να απορρυθμιστεί.

Η υγρασία, η άπνοια και ο καύσωνας είναι ένα πολύ επικίνδυνο τρίπτυχο κατά το οποίο οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς και άλλες ευπαθείς ομάδες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Η διάγνωση της ασθένειας γίνεται πάντα από εξειδικευμένο ιατρό, καλό είναι πάντως να γνωρίζουμε μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια όπως διατυπώνονται από την επιστημονική κοινότητα.

Το δέρμα είναι ξηρό και καυτό, παρουσιάζονται κράμπες λόγω απώλειας αλάτων, μπορεί να υπάρχει έντονη αδιαθεσία και λιποθυμία καθώς και πυρετός υψηλός. Ο καρδιακός ρυθμός διαταράσσεται.

Μέτρα προστασίας

  • Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε ελαφριά, καταναλώνοντας φρούτα και σαλάτες και βέβαια, να πίνουμε άφθονα υγρά.
  • Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε είναι εκείνες που περιέχουν πολύ ζάχαρη καθώς επίσης και να μην πίνουμε αλκοόλ.
  • Καλό είναι κατά τη διάρκεια του καύσωνα να φοράμε ανοιχτόχρωμα ελαφριά και βαμβακερά ρούχα και να αποφεύγουμε την έκθεσή μας στην ήλιο.
  • Όταν υποψιαζόμαστε πως κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας να επικοινωνούμε άμεσα με έναν ιατρό.