Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ ανακάλυψαν ένα νέο μηχανισμό που ενδεχομένως μπορεί να καθυστερήσει την διαδικασία γήρανσης των κυττάρων, ακόμη και να προλάβει την εξέλιξη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Σύμφωνα με την έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Aging Cell οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ανακάλυψαν έναν μηχανισμό με τον οποίο το αντιδιαβητικό φάρμακο μετφορμίνη μειώνει την παραγωγή των φλεγμονωδών κυτοκινών που συνήθως ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά σε περίπτωση που υπερπαράγονται, τότε μπορεί να οδηγήσουν σε παθολογικές φλεγμονές. Η τελευταία αυτή κατάσταση συντελεί στην καταστροφή και τη γήρανση των ιστών ενώ θεωρείται ότι ευνοεί την ογκογένεση.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η χρόνια παραγωγή κυτοκινών έχει συσχετιστεί με την γήρανση και την φθορά των κυττάρων, καθώς και με τη χρόνια φλεγμονή. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πώς η μετφορμίνη παρεμποδίζει την απευθείας σύνθεση των κυτοκινών στο επίπεδο του συντονισμού των γονιδίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αν οι επόμενες έρευνες επιτρέψουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου δράσης της μετφορμίνης, τότε θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα δοκιμασμένο και ασφαλές φάρμακο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά του καρκίνου, αλλά και ως αντιγηραντικό όπλο.

Πηγή: vita.gr