Τα παιδιά με έκζεμα έχουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία όσον αφορά στη χλωρίδα του στομάχου σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν έχουν αυτή τη δερματική ενόχληση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην πρόσφατη επιθεώρηση BMC Microbiology.

Μάλιστα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μικροβιακή χλωρίδα των παιδιών με έκζεμα μοιάζει περισσότερο με εκείνη των ενηλίκων.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα παιδιά στην ηλικία των έξι μηνών και των δεκαοχτώ. Στην ηλικία των έξι μηνών όλα τα παιδιά είχαν παρόμοια σύνθεση βακτηρίων, αλλά στους δεκαοχτώ μήνες τα παιδιά με έκζεμα είχαν περισσότερα βακτήρια ενηλίκων συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν έκζεμα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Λοτα Νίλουντ από το πανεπιστήμιο Τουρκού, εξηγεί ότι «η σύνθεση των μικροβίων στο έντερο ενός παιδιού εξαρτάται από το περιβάλλον του και τις τροφές που καταναλώνει. Καθώς αλλάζει η διατροφή του παιδιού είναι αναμενόμενο να αλλάζει και η σύνθεση των βακτηρίων».

«Ο αριθμός των μπιφιδοβακτηρίων φυσιολογικά μειώνεται με την ηλικία και συνολικά βρήκαμε 21 ομάδες βακτηρίων που άλλαξαν στο χρονικό διάστημα της μελέτης. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση εκζέματος είναι η πρώιμη αλλαγή των βακτηρίων σε εκείνα που έχουν οι ενήλικες», συμπλήρωσε.

Πηγή: vita.gr