Με νερό από το Μόρνο θα τροφοδοτούνται από δω και στο εξής τα Οινόφυτα, μια περιοχή όπου η θνησιμότητα από καρκίνο είναι αυξημένη κατά 14% σε σχέση με εκείνη των κατοίκων σε όλο το νομό Βοιωτίας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη εντάσσεται στις δράσεις του ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διαχείρισης του Περιβαλλοντικού Κινδύνου για την ευρύτερη περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού.

Συγκεκριμένα, εντός των ημερών υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΚΑ, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ΕΥΔΑΠ, βάσει του οποίου, με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην άμεση δημοπράτηση των έργων αναβάθμισης του διυλιστηρίου της Θήβας και τροφοδότησης με νερό του Μόρνου των οικισμών Νεοχωράκι και Ελαιώνας, αξιοποιώντας με τη μορφή Τεχνικού Συμβούλου την εμπειρία και τεχνογνωσία της ΕΥΔΑΠ.

Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό «Ποιοτικών Περιβαλλοντικών Προτύπων στον ποταμό Ασωπό και Οριακών Τιμών Εκπομπών υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού» με την οποία καθορίζονται αυστηρά ποιοτικά όρια τόσο για τον Ασωπό όσο και για τις εκπομπές των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής.