Ανατρέπεται η άποψη ότι το πρωινό μας βοηθάει να χάσουμε κιλά

Τι δείχνει νέα έρευνα για τις θερμίδες που καταναλώνονται μέσα στην ημέρα


ΥΓΕΙΑ
10:27
31/01/2019
Ανατρέπεται η άποψη ότι το πρωινό μας βοηθάει να χάσουμε κιλά
3
loading

Μια έρευνα που έγινε στην Αυστραλία έρχεται να αμφισβητήσει την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το πρωινό βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Η μελέτη συμπέρανε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η κατανάλωση πρωινού συμβάλλει στο αδυνάτισμα, ούτε όμως ότι η αποφυγή του πρωινού οδηγεί σε αύξηση του βάρους.

Στην πραγματικότητα τα ευρήματα δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση θερμίδων είναι μεγαλύτερη στους ανθρώπους που τρώνε πρωινό και ότι το να μην τρώει κανείς πρωινό, δεν του ανοίγει περισσότερο την όρεξη αργότερα μέσα στη μέρα, ώστε να βάλει παραπανίσια κιλά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, με επικεφαλής τη Φλάβια Τσικουτίνι του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), αξιολόγησαν 13 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που κάλυπταν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η μετα-ανάλυση βρήκε ότι η συνολική κατανάλωση θερμίδων είναι μεγαλύτερη σε όσους τρώνε πρωινό (κατά μέσο όρο 260 περισσότερες θερμίδες τη μέρα), σε σχέση με όσους δεν τρώνε. Επίσης όσοι δεν τρώνε πρωινό, έχουν κατά μέσο όρο σχεδόν μισό κιλό μικρότερο βάρος σε σχέση με όσους τρώνε καθημερινά.

Ακόμη, δεν βρέθηκε να υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά στο ρυθμό μεταβολισμού ανάμεσα σε όσους τρώνε πρωινό και σε όσους το αποφεύγουν. Οι τελευταίοι εξάλλου, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, παρά την περί του αντιθέτου πεποίθηση, δεν νιώθουν συνήθως πιο πεινασμένοι το μεσημέρι.

«Τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την τροποποίηση της διατροφής των ενηλίκων, ώστε να περιλαμβάνει την κατανάλωση πρωινού ως μια καλή στρατηγική για την απώλεια βάρους. Μολονότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί συχνά να έχει άλλες σημαντικές επιπτώσεις, πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός στο να συμβουλεύσει το πρωινό ως μέθοδο απώλειας βάρους για τους ενήλικες, καθώς μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα», σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Katrin54

  Απο την δίκη μου εμπειρία αλλά και όσων το εχω συζητησει κατά καιρούς, νομίζω είναι η μοναδικη έρευνα που συμφωνεί με την πλειοψηφία του κόσμου πραγματικά. Εγω είτε φάω πρωινό είτε δε φάω, το μεσημέρι πεινάω το ίδιο. Εκτός βέβαια αν κάποιος πραγματικά πεινάει το πρωί...όποτε οκ, δικαιούται να φάει...αλλιώς δεν βρίσκω κανένα λόγο να καταναλώνουμε πιο πολλές θερμίδες τελικά ημερησιως ..

 2. avatar Teo 56

  Στη φύση πλην του ανθρώπου κανένα άλλο ον δεν τρώει πρωινό.
  Τα σαρκοφάγα ξυπνάνε πάνε για κυνήγι και μετά τρώνε.
  Τα φυτοφάγα άστα... αυτά τρώνε όλη την ώρα.....

 3. avatar Parkis

  Ας ψάξουν κι άλλο οι ερευνητές ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει