Αγανακτισμένοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Μεγάλη και η ψυχολογική ταλαιπωρία για καρκινοπαθείς που πρέπει να πληρώνουν τα φάρμακα


ΥΓΕΙΑ
13:35
30/08/2012
Αγανακτισμένοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ
4
loading

Ανάστατοι είναι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων για αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Πριν από μερικούς μήνες μου διέγνωσαν καρκίνο. Ανεξάρτητα από το σοκ και την ψυχολογική ταλαιπωρία, αυτό σημαίνει ότι από το πουθενά πρέπει να εξασφαλίσω τεράστια ποσά και να ορίσω άλλες προτεραιότητες και ισορροπίες στην ζωή μου», επισημαίνει στο ΑΜΠΕ η 27χρονη Έλενα Μαυράκη από το Χολαργό.

Συμπληρώνει δε ότι «το ένα κουτί με φάρμακα που παίρνω κοστίζει 700 ευρώ και για κάθε χημειοθεραπεία χρειάζομαι κατά μέσο όρο τρία από αυτά. Ξέρετε τι ψυχολογική πίεση βιώνω κάθε φορά που ψάχνω φαρμακείο σε διάφορα μέρη της Αθήνας, ώστε να βρω το φάρμακο; Τι θα γίνει αν δεν το βρω ή αν δεν μου εγκριθεί από τον ΕΟΠΥΥ; Εγώ είμαι τυχερή μέσα στην ατυχία μου, καθώς λόγω ηλικίας έχω και προτεραιότητα σε σχέση με άλλους ασθενείς. Αν κάποιος άλλος δεν έχει την ηλικία μου τι θα απογίνει; Δεν φτάνει όλο αυτό που περνάμε, θα πρέπει να έχουμε το άγχος και για την διαθεσιμότητα του φαρμάκου».

«Με μισθό 700 ευρώ τον μήνα πιστεύετε ότι μπορώ εύκολα να πληρώνω 80 ευρώ για φάρμακα; Τα ίδια τράβηξα και πριν μερικούς μήνα όταν έκοψαν τις παροχές του ΙΚΑ. Τώρα όπως και τότε πήγαινες στο ΙΚΑ που καθυστερούσε μήνες ολόκληρους να σε πληρώσει, μας έλεγαν ότι εντός τριάντα ημερών θα μας αποζημιώσουν καθώς αυτή την στιγμή δεν υπάρχει υπάλληλος για να δουλέψει το σύστημα. Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς την υπογραφή του υπαλλήλου δεν μπορεί να γίνει η διασταύρωση, όλα κολλάνε. Και πάλι θα περιμένουμε, αν τα πάρουμε ποτέ δηλαδή», αναφέρει η Χρυσούλα Πέγκα που λαμβάνει εφόρου ζωής συγκεκριμένη αγωγή.

Έκτος όμως από τους ασθενείς, ιδιαίτερη δυσφορία με την κατάσταση στον χώρο της υγείας εκφράζουν και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

«Δεν αντέχουμε άλλο με την υπάρχουσα κατάσταση. Μας χρωστάνε όλο το 2011 αλλά και τον Ιούλιο του 2012. Το πρόβλημα καταντά λειτουργικό. Αρχίζουμε να έχουμε έλλειψη στα φάρμακα, ενώ οι φαρμακαποθήκες μας πιστώνουν 2-3 μήνες το πολύ. Σας θυμίζω ότι υπογράψαμε και δήλωση για μείωση 3,5% των οφειλών του κράτους ως μέτρο συμβιβασμού, αλλά ακόμα κι έτσι δεν έχουμε πληρωθεί. Ο ΕΟΠΥΥ μας κοροϊδεύει, δεν έχουμε άλλη λύση από το να προχωρήσουμε σε απεργία από τις αρχές Σεπτεμβρίου», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο φαρμακοποιός Σπύρος Μαυροειδής, ιδιοκτήτης φαρμακείου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ΕΧΕΤΛΑΙΟΣ 74

  ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΑΝ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ

 2. avatar PerMan

  Εγώ λέω ότι έχουν δίκιο οι φαρμακοποιοί. Το κράτος να τους πληρώσει αμέσως, αλλά. Υπάρχει ένα αλλά. Ένα 20% μείων για τις ανεξέλεγκτες τιμές των φαρμάκων των τελευταίων δέκα χρόνων. Άλλο ένα 20% μείων για την υπερσυνταγογράφηση (το ξετίναγμα των ταμείων). Και άλλο ένα 10% μείων για το κλειστό του επαγγέλματος και της οικονομικής εκμετάλευσης για μιά άδεια που το κράτος δίνει δωρεάν. Δίκαιο και τίμιο δεν είναι...............

 3. avatar tsady

  Τα ίδια τραβήξαμε και εμείς τον Μάρτη. Παρακαλάγαμε τους φαρμακοποιούς να μας φέρουν φάρμακα. Η απόλυτη εγκατάληψη, δεκαεφτά χρόνια κρατήσεων και δεν μας δίνουν φάρμακα. Καλή δύναμη σε όλους μας.....

 4. avatar Ελένη

  Είναι απαράδεκτο το κράτος να είναι μπαταχτσής και να μην πληρώνει τους φαρμακοποιούς ΟΛΟ το ποσό που τους οφείλει. Αλλά επειδή οι φαρμακοποιόί δουλεύουν στον χώρο της υγείας ΠΡΕΠΕΙ να σκεφτούν ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αν δεν πάρουν τα φάρμακα τους θα πεθάνουν. Εγώ δεν θα εκβίαζα ποτέ ένα άρρωστο διακόπτωντας με το έτσι θέλω τα φάρμακα, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Πρέπει εν καιρώ κρίσης να δείξουμε αλληλεγγύη. Και εκτός απο αυτό το Mega δημοσίευσε προχθές έγγραφα τα οποία έδειχναν ότι οι φαρμακοποιοί έχουν πληρωθεί κατα ένα πολύ μεγάλο μέρος. Και τέλος είναι ανήθικο να εκβιάζεις ανθρώπους και καταστάσεις για τα δικά σου συμφέροντα. Τόσα χρόνια πόσα εκατομύρια βγάζανε απο τις χειρόγραφες συνταγές και απο τις κομπίνες. Μην θιγούν τα συμφέροντά τους μόνο.......

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει