Ισχυρές αντηλιακές ιδιότητες έχουν οι φράουλες

Χαρίζουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία


ΥΓΕΙΑ
7:49
20/08/2012
Ισχυρές αντηλιακές ιδιότητες έχουν οι φράουλες
loading

Όλα δείχνουν ότι τα αντηλιακά του μέλλοντος θα φτιάχνονται από εκχύλισμα φράουλας. Σύμφωνα με ιταλούς και ισπανούς επιστήμονες η γνωστή φράουλα διαθέτει ισχυρές αντηλιακές ιδιότητες.

Η ερευνητική ομάδα καλλιέργησε ανθρώπινα δερματικά κύτταρα και μετά τους προσέθεσε εκχύλισμα φράουλας πλούσιο σε ανθοκυανίνες, με συμπύκνωση 0,05, 0,25 και 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστό του λίτρο(mg/ml).

Οι ερευνητές πριν και μετά την προσθήκη του εκχυλίσματος, εξέθεσαν τα κύτταρα σε υπεριώδη ακτινοβολία και συμπέραναν ότι το εκχύλισμα φράουλας προσέφερε στα δερματικά κύτταρα σημαντική προστασία από την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας στα οποία εκτέθηκαν τα δερματικά κύτταρα αντιστοιχούν σε παραμονή επί 90 λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο στη Γαλλική Ριβιέρα.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Μαουρίτσιο Μπατίνο δήλωσε: «Στην έρευνά μας επιβεβαιώσαμε την προστατευτική δράση της φράουλας απέναντι στην καταστροφή των δερματικών κυττάρων λόγω έκθεσής τους σε ακτινοβολία UVA» και πρόσθεσε «χαρίζει προστασία στις κυτταρικές σειρές που εκτίθενται στις συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών του δέρματος».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural Food Chemistry».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει