Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση γύρω από το πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας με θέμα τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δημοσιοποιεί τις πάγιες αρχές του σχετικά με το διαδίκτυο και το παιδί.

«Δυστυχώς, η απαγόρευση της πρόσβασης των ανηλίκων στο διαδικτυακό τζόγο είναι πρακτικά ανέφικτη. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των γονέων και των εκπαιδευτικών με παράλληλη ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά από την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια» επισημαίνεται σε ανακοίνωση, στην οποία επαναλαμβάνονται στοιχεία, τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, πριν οποιαδήποτε οριστική απόφαση.

Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Π&Α Κυριακού, 15,1% των μαθητών 14-16 χρονών παίζουν τυχερά παιχνίδια, ενώ στην Κύπρο όπου υπάρχουν καταστήματα με τυχερά παιχνίδια, σε αντίστοιχη έρευνα της ΜΕΥ το ποσοστό των μαθητών είναι 34,9%. Γι’ αυτό το λόγο, τονίζουν οι υπεύθυνοι του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια σε δημόσια προσβάσιμους χώρους–ειδικά από τους ανήλικους.

Να σημειώσουμε ότι στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας παρακολουθούνται 82 παιδιά με συμπτώματα εξάρτησης του διαδικτύου και έχουν γίνει περισσότερες από 300 κλήσεις στη Γραμμή Βοηθείας Υποστηρίζω 80011 80015 με αίτημα την εξάρτηση του Διαδικτύου μέσα σε 9 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά στην Ε.Ε., το 27% των Ελλήνων γονέων δηλώνει ότι τα παιδιά του έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από Ίντερνετ καφέ (πρώτη θέση EU27, με την Κύπρο να ακολουθεί με 11%, και με όλες τις άλλες χώρες να έχουν μονοψήφια ποσοστά).

«Επομένως, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στην προστασία του παιδιού και της οικογένειάς του στο κομμάτι των διαδικτυακών ηλεκτρονικών παιχνιδιών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής: «Το Ελληνικό Κέντρο έχει ήδη καταθέσει ανά άρθρο τις προτάσεις του στη διαβούλευση, ευελπιστώντας να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε τα παιδιά να μην εκτεθούν (περισσότερο) σε επιβλαβές για αυτά περιεχόμενο και να μην κινδυνεύουν να αναπτύξουν εθιστικές συμπεριφορές, τόσο από τα ηλεκτρονικά όσο και από τα τυχερά παιχνίδια».

Οι θέσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

1. Οι χώροι που προορίζονται για παιδιά πρέπει να αφορούν αυστηρά και μόνο ψυχαγωγικά – τεχνικά παιχνίδια. Οποιοσδήποτε χώρος έχει οιασδήποτε μορφής τυχερά παιχνίδια οφείλει -στο σύνολό του- να μην είναι προσβάσιμος για τους ανήλικους.

2. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από μέρη που συγκεντρώνονται τα παιδιά (σχολεία, χώροι άθλησης κ.λπ.), έτσι ώστε τα παιδιά να μην επηρεάζονται για να τους επισκεφθούν.

3. Οι χώροι που φιλοξενούν παιδιά που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια -μέσω Διαδικτύου ή μη- οφείλουν να είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για τις ανάγκες των παιδιών. Θα πρέπει να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος υποχρεωτικού ηλικιακού ελέγχου και να καθοριστούν ξεχωριστοί υπολογιστές για τους ανήλικους επισκέπτες στους οποίους θα υπάρχουν εγκατεστημένα συστήματα φιλτραρίσματος περιεχομένου.

4. Επιπλέον, στους χώρους για τους ανήλικους θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος από κάποιον ενήλικο, ώστε να μπορεί άμεσα να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα οποιοδήποτε πρόβλημα ή ατυχές περιστατικό προκύψει, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι ανήλικοι παίζουν παιχνίδια που είναι κατάλληλα για αυτά (ηλικιακή κατηγορία, περιεχόμενο).

5. Στα καταστήματα τεχνικών-ψυχαγωγικών παιχνιδιών είναι ιδιαίτερα βασικό να υπάρχουν σε πολύ εμφανές σημείο και με ευανάγνωστο τρόπο οι βαθμίδες ηλικιακού χαρακτηρισμού καθώς και οι διάφοροι τύποι χαρακτηρισμού του περιεχομένου ενός παιχνιδιού, βάσει του συστήματος PEGI. Όλα τα παραπάνω αιτήματα σχετικά με «φιλικά προς τα παιδιά» Ίντερνετ καφέ, έχουν ζητηθεί από τo Ελληνικό Κέντρο ήδη από το 2008, τόσο σε ειδική παρουσίαση στη Βουλή των Ελλήνων (Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας) όσο και μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.