Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) Χουάν Σομάβια προειδοποίησε σήμερα τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για το ανθρώπινο κόστος των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζουν με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού τους ελλείμματος.

Αυτά τα μέτρα λιτότητας δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά δημιούργησαν κοινωνικό έλλειμμα το οποίο θα έχει κόστος, δήλωσε ο Σομάβια μιλώντας στην έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΟΕ στη Γενεύη.

Ο επικεφαλής του ΔΟΕ εξήγησε ότι «οι πολιτικές λιτότητας ως μοναδική λύση για τη δημοσιονομική ανάκαμψη οδηγούν στην οικονομική στασιμότητα, την απώλεια θέσεων εργασίας, στη μειωμένη προστασία και σε γιγάντια ανθρώπινα κόστη».

Περίπου 5.000 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων συναντώνται στη Γενεύη μέχρι τις 14 Ιουνίου, τελευταία ημέρα του συνεδρίου του ΔΟΕ, οπότε θα μιλήσει η βουλευτής της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κίι.

Στη διάρκεια του συνεδρίου οι εκπρόσωποι θα συζητήσουν κυρίως το θέμα της εργασίας των νέων, την ώρα που, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του ΔΟΕ, το παγκόσμιο ποσοστό της ανεργίας των νέων το 2012 παραμένει σταθερά στο πιο ψηλό του επίπεδο από την αρχή της κρίσης και δεν αναμένεται να μειωθεί πριν το νωρίτερο το 2016.

Σε παγκόσμια κλίμακα το 2012 καταγράφηκαν σχεδόν 75 εκατομμύρια άνεργοι ηλικίας 15 έως 24 ετών, αύξηση 4 εκατομμυρίων από το 2007.