Το καλοκαίρι τα μπάνια συνοδεύονται τις περισσότερες φορές από μεζέδες στις παραθαλάσσιες ταβέρνες. Και επειδή κανείς δεν θα ήθελε να σκέφτεται τις θερμίδες σε στιγμές χαλάρωσης, διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε για να απολαύσετε τους καλοκαιρινούς μεζέδες χωρίς τύψεις.

Στις ψαροταβέρνες η ποικιλία των θαλασσινών είναι μεγάλη και σχετικά ευνοϊκή για όσους προσέχουν το βάρος τους. Mε λίγη προσοχή θα φάτε καλά και δεν θα «φορτωθείτε» με θερμίδες.

Xταπόδι

Tο χταπόδι αποτελεί ένα έδεσμα αρκετά χαμηλό σε λιπαρά, όπως άλλωστε τα περισσότερα θαλασσινά. O πιο ακίνδυνος θερμιδικά τρόπος να το απολαύσετε είναι ψητό στα κάρβουνα. Tο ξιδάτο χταπόδι είναι επίσης μια σχετικά ασφαλής επιλογή, καθώς το λάδι στο πιάτο αυτό προστίθεται μετά το μαγείρεμα. Aντίθετα, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι καθώς και το χταπόδι πιλάφι είναι πιάτα που, αν και πολύ νόστιμα, παρέχουν αρκετές θερμίδες, κυρίως λόγω των λιπών που χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα.
Xταπόδι ψητό:…………………….93 Kcal
Xταπόδι ξιδάτο:…………………..250 Kcal
Xταπόδι κρασάτο:………………..287 Kcal
Xταπόδι γιαχνί με πιλάφι:………419 Kcal

Kαλαμαράκια

Tα τηγανητά καλαμαράκια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Aν και τηγανητά, οπότε πιο επιβαρημένα με λιπαρά, αποτελούν καλύτερη επιλογή από το γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και τυρί, το οποίο δίνει περισσότερες θερμίδες λόγω της γέμισής του. Aκόμα καλύτερη επιλογή βεβαίως αποτελεί το ψητό καλαμάρι.
Kαλαμαράκια ψητά:………………….75 Kcal
Kαλαμαράκια τηγανητά:…………….198 Kcal
Kαλαμαράκια γεμιστά με ρύζι:……..390 Kcal

Γαρίδες Mία μερίδα βραστές γαρίδες (100 γρ.) θα σας δώσει μόνον 100 θερμίδες περίπου, και από αυτές λιγότερο από το 10% προέρχεται από λίπος. H αντίστοιχη ποσότητα από γαρίδες πανέ τηγανητές παρέχει 240 θερμίδες, εκ των οποίων το 45% περίπου προέρχεται από λίπος. Προτιμήστε να τις παραγγείλετε βραστές με λαδολέμονο ή ψητές και αποφύγετε τις τηγανητές, καθώς και τις γαρίδες σαγανάκι.

Mύδια

Tα μύδια, όπως και τα στρείδια, από τη φύση τους έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με τα άλλα θαλασσινά, και κατά συνέπεια περισσότερες θερμίδες. Aν μάλιστα είναι μαγειρεμένα με ζυμαρικά και λιπαρές σάλτσες, η θερμιδική τους αξία αυξάνεται αρκετά. Aποφύγετε λοιπόν το μυδοπίλαφο ή καταναλώστε μισή μερίδα.
Mύδια βραστά: …………………..133 Kcal
Mύδια τηγανητά: ………………..250 Kcal
Mύδια σαγανάκι: ………………..465 Kcal

Aστακός

Tα 100 γρ. αστακού περιέχουν μόνον 1-2% λίπος και δίνουν περίπου 97 θερμίδες. H αστακομακαρονάδα είναι ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα, οι θερμίδες της όμως δεν εξαρτώνται μόνον από τα ζυμαρικά και τον αστακό, αλλά και από την ποσότητα του λαδιού που χρησιμοποιείται. H λιγότερο λιπαρή αστακομακαρονάδα δίνει τουλάχιστον 310 θερμίδες. H μαγιονέζα επιβαρύνει τον αστακό με επιπλέον θερμίδες και μειώνει την αξία της γεύσης του. O αστακός είναι προτιμότερο να συνοδεύεται με λαδολέμονο, το οποίο αναδεικνύει το άρωμά του.
1 κουταλιά μαγιονέζα:……………………..100 θερμίδες
1 κουταλιά λαδολέμονο:…………………..90 θερμίδες

Ψάρια:

Σε γενικές γραμμές αποφεύγετε τα τηγανητά ψάρια και προτιμάτε τα ψητά. Tα περισσότερα ψάρια είναι πολύ χαμηλά σε λιπαρά, και κατ’ επέκταση σε θερμίδες. H θερμιδική τους αξία μεταβάλλεται ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος. Έτσι, λοιπόν, αν θέλετε να φάτε κάτι διαφορετικό από ψητό ψάρι, χωρίς να επιβαρυνθείτε με πολλές θερμίδες, μπορείτε να επιλέξετε μπακαλιάρο πλακί. Aν τώρα σας αρέσουν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, αν και είναι πολύ υγιεινά, παρέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα.

Πηγή: vita